Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2018

Οι Επτά Ήρωες του «Φαέθων». Κύπρος 1964


Οι Επτά Ήρωες του «Φαέθων» . Κύπρος 1964

Μ Ν Η Μ Η ΙΕΡΗ:

Απ’ τα Κόκκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα Ιερά.
Των πρώτων θυσιασθέντων Ελλήνων, Ελλαδιτών και Κυπρίων,
του Πολεμικού Ναυτικού της νεοσύστατης το 1964 Εθνικής Φρουράς.


Τ Ω Ν ΗΡΩΙΚΩΝ Νεκρών τα ονόματα χαραγμένα στα ελληνικά μάρμαρα των 60 συνολικά Ηρώων του Έπους της Τηλλυρίας, στο Μνημείο τους έξω από την εκκλησία του Παχυάμμου, όπου την πρώτη Κυριακή κάθε Αυγούστου η Κύπρος τιμά την μνήμη τους:
1. Σημαιοφόρος Παναγιώτης Χρυσούλλης εξ Αθηνών.
2. Υποκελευστής Σπυρίδων Αγάθος εκ Σαλαμίνος.
3. Υποκελευστής Νικόλαος Πανάγος εκ Πειραιώς.
4. Ναύτης Παναγιώτης Θεοδωράτος εκ Κεφαλληνίας.
5. Ναύτης Νικόλαος Νιάφας εκ Λαμίας.
6. Ναύτης Νικόλαος Καπαλούκας εκ Σκοπέλου.
7. Εθελοντής Άντης Φιλήτας εκ Μόρφου.











Σ Υ Γ Κ Λ Ο Ν Ι Σ Τ Ι Κ Η μία είδηση που εντοπίσαμε στους τόμους των εφημερίδων του Αυγούστου 1964, των πολύνεκρων βομβαρδισμών που διενήργησε η τουρκική Πολεμική Αεροπορία στην Τηλλυρία, όπου θυσιάστηκαν, το Σάββατο 8.8.1964 κι οι Επτά Ήρωες, έξι Ελλαδίτες κι ένας Κύπριος, της Ακταιωρού «Φαέθων» του Πολεμικού Ναυτικού της νεοσύστατης τότε Εθνικής Φρουράς, για τους οποίους κι η προχθεσινή τελετή στην Αθήνα.

Τ Ο Ν ΕΠΙΚΗΔΕΙΟΝ λόγο, για τους έξι Ελλαδίτες του «Φαέθων» και για τον επίσης εξ Ελλάδος υπολοχαγό
της 31 Μοίρας Καταδρομών, θυσιασθέντα στον Λωρόβουνο,
Νικόλαο Παπαγεωργίου, στην πάνδημη κηδεία που τελέστηκε στον νεότευκτο τότε ιερό ναό Παναγίας Ευαγγελίστριας της Παλλουριώτισσας, εκφώνησε ο τότε λοχαγός της Ε.Φ. ΤΑΣΟΣ ΜΑΡΚΟΥ.

Ο ηρωικός, μετά από 10 χρόνια, τον Αύγουστο 1974, ΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ, Τ Α Σ Ο Σ ΜΑΡΚΟΥ, ο οποίος κατέστη Αγνοούμενος καθώς πολεμούσε εναντίον του προελαύνοντος Αττίλα-2, επικεφαλής τάγματος, στις προδομένες κυπριακές Θερμοπύλες της περιοχής Μιας Μηλιάς – Κυθρέας.

Τ Ο ΕΝΤΟΠΙΣΑΜΕ στα ρεπορτάζ «Χαραυγής» και «Φιλελευθέρου» της Τρίτης 11 Αυγ. 1964, για τις κηδείες της προηγούμενης μέρας. Όπου, αντί των πραγματικών ονομάτων των έξι θυσιασθέντων Ελλαδιτών του Πολεμικού Ναυτικού της Ε.Φ. στην Ακταιωρό ΦΑΕΘΩΝ, δημοσιεύτηκαν τα «πλαστά» ονόματα των «πλαστών» κυπριακών ταυτοτήτων που είχαν εκδοθεί τότε για τους μετέχοντες στην ελλαδική Μεραρχία που έστειλε στην Κύπρο η κυβέρνηση της Ένωσης Κέντρου του Γεωργίου Παπανδρέου.

Εκεί κι η αναφορά και για την πάνδημη κηδεία στην Μόρφου,
του 7ου του «Φαέθων», του Άντη Νεάρχου Φιλήτα,

- Για τους 60 ηρωικώς θυσιασθέντες της ΕΦ στην Τηλλυρία. Που πολέμησαν μ’ απαράμιλλη ευψυχία τους Τούρκους, πριν καν ολοκληρώσουν την εκπαίδευση νεοσυλλέκτων, αφού κατατάχθηκαν στην ΕΦ τέλος Ιουνίου 1964.

Γ Ι Α ΤΟΥΣ οποίους ήδη, τον Οκτώβριο 1964,
ο Μίκης Θεοδωράκης συνέθεσε τον Ύμνο της Εθνοφρουράς,
σε στίχους του Άντη Περνάρη.
Ιδιοχείρως αφιερωμένους από τον Μίκη «στην ηρωική νεολαία της ελληνικής Κύπρου».
Τότε: 1964. Όταν κύριος τίτλος του «Φ», Παρασκευή 21.8.1964 ήταν: «Ο κοινός πόθος Κύπρου και Ελλάδος θα εκπληρωθή – Η Ένωσις θα πραγματοποιηθή». Τότε…

ΛΑΖΑΡΟΣ Α. ΜΑΥΡΟΣ