Τετάρτη 17 Απριλίου 2024

Γιάννης Φέρτης

 

Ο Γιάννης Φέρτης υπήρξε η μαγική φωνή του ελληνικού θεάτρου 

Ο Γιάννης Φέρτης υπήρξε η μαγική φωνή του ελληνικού θεάτρου Εξαιρετικός ερμηνευτής με γοητεία και φυσική δεξιότητα στη χρήση της αισθαντικής φωνής του, ο πολυαγαπημένος ηθοποιός Γιάννης Φέρτης κατέκτησε το ελληνικό κοινό μέσα από τους ρόλους του στο θέατρο, το σινεμά και την τηλεόραση.



 Υποκριτικό ταλέντο, υπέροχη φωνή, ήθος, αξιοπρέπεια, εντιμότητα: Αυτά ήταν τα βασικά χαρακτηριστικά του καλλιτέχνη αλλά και του ανθρώπου Γιάννη Φέρτη, που έφυγε χθες από τη ζωή λίγες μόλις ημέρες πριν συμπληρώσει τα 86 του χρόνια. Σπουδαίος θεατράνθρωπος, με μια διαδρομή έξι ολόκληρων δεκαετιών, σημάδεψε με τις ερμηνείες του μεγάλους ρόλους του διεθνούς ρεπερτορίου αλλά και του αρχαίου δράματος, με επιλεκτική αλλά ισχυρή παρουσία στον κινηματογράφο και την τηλεόραση, ξεχώρισε για την ερμηνευτική του δεινότητα αλλά και για το σπάνιο ήθος που διαχρονικά εξέπεμπε έχοντας, δικαιωματικά, κερδίσει, τον τίτλο μιας από τις πιο ευγενείς και χαμηλών τόνων προσωπικότητες του εγχώριου θεατρικού γίγνεσθαι.

 

Ποιος να το περίμενε ότι ένα από τα τέσσερα παιδιά την ζευγαριού που κατέβηκε στην Αθήνα, από το χωριό τους στη Φθιώτιδα, και μετά από σκληρή δουλειά κατάφερε να ανοίξει το δικό του κρεοπωλείο, στο οποίο εργάζονταν όλα τα μέλη της οικογένειας, θα μαγευόταν από τα θεατρικά κείμενα και τα βήματά του θα τον οδηγούσαν στο θεατρικό σανίδι. Ήταν μόλις 14, όταν κατά την παρθενική του θεατρική εμπειρία – μια παράσταση με την Άννα Συνοδινού και τον Ντίνο Ηλιόπουλο στο «Ακροπόλ», όπου τον πήγε ο μεγαλύτερος αδελφός του – αποφάσισε πως θέλει να γίνει ηθοποιός. Μια απόφαση για την οποία δεν μετάνιωσε ποτέ: «Αν γυρνούσα το χρόνο πίσω, πάλι το θέατρο θα επέλεγα» θα δήλωνε με απόλυτη σιγουριά, δεκαετίες αργότερα.


 

Η Φίνος Φιλμ, αποχαιρέτησε τον μεγάλο ηθοποιό, με ένα βίντεο, από μια σκηνή του Γιάννη Φέρτη, όταν ακόμη ήταν νεαρός ηθοποιός στις ασπρόμαυρες ταινίες.

Στη λεζάντα της ανάρτησης, γράφει: «Αντίο λέμε σήμερα στον σπουδαίο Γιάννη Φέρτη, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 86 ετών. Υπηρέτησε με αφοσίωση την υποκριτική τέχνη για πάνω από εξήντα χρόνια και ξεχώρισε για το ήθος και τη σεμνότητά του. Η βελούδινη και εκφραστική του φωνή θα μας συντροφεύει πάντα μέσα από τις ταινίες του. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του»