Παρασκευή 3 Μαρτίου 2023

"Το χειρότερο σιδηροδρομικό δίκτυο στην Ευρώπη"

 

Τραγωδία στα Τέμπη

Στις οργισμένες διαμαρτυρίες που πραγματοποιήθηκαν  στην Ελλάδα και την αστυνομική καταστολή στα κεντρικά γραφεία της Hellenic Train στην Αθήνα εστιάζει το BBC, το οποίο κάνει παράλληλα λόγο για ένα ατύχημα "αναμενόμενο" να συμβεί.


Παράλληλα, εστιάζει στις επανειλημμένες προειδοποιήσεις του συνδικάτου των σιδηροδρομικών για τα συστήματα ασφαλείας που δεν λειτουργούσαν σωστά επί σειρά ετών και στην απεργία των εργαζομένων στους σιδηρόδρομους .



Ο Guardian σε άρθρο γνώμης επικεντρώνεται στην ασφάλεια του σιδηροδρομικού δικτύου της Ελλάδας, χαρακτηρίζοντάς το ως το χειρότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εδώ και τουλάχιστον μία δεκαετία, ενώ κατέγραψε με drone από ψηλά το σημείο της τραγωδίας στα Τέμπη.


Για σιδηροδρομικό δίκτυο που "δεν ανταποκρίνεται στα πρότυπα του 21ου αιώνα" κάνει λόγο το CNN και σημειώνει πως το θανατηφόρο δυστύχημα έθεσε ερωτήματα σχετικά με την ακεραιότητα της σιδηροδρομικής υποδομής στην Ελλάδα.


"Η Ελλάδα έχει ένα αδύναμο ρεκόρ ασφάλειας των επιβατών σιδηροδρόμων σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρώπης, συγκεντρώνοντας το υψηλότερο ποσοστό θανάτων σε σιδηροδρομικά ατυχήματα ανά εκατομμύριο σιδηροδρομικά χιλιόμετρα από το 2018 έως το 2020 μεταξύ 28 χωρών της ηπείρου, σύμφωνα με έκθεση του Οργανισμού Σιδηροδρόμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2022" σημειώνει χαρακτηριστικά.


Στις ολονύχτιες προσπάθειες των σωστικών συνεργείων για τον εντοπισμό επιζώντων αναφέρεται το AP.


Πρώτο θέμα στο Anadolu είναι και σήμερα το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη και επικαλείται δηλώσεις διασωστών στο τουρκικό μέσο που αποδίδουν την έκταση της φωτιάς στη μεγάλη ταχύτητα των δύο τρένων και την τροφοδότηση της φωτιάς από τα λάδια που ήταν αποθηκευμένα στο χώρο του εστιατορίου.