Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2023

Βανδαλισμοί ηρώων

 


Την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου, έγιναν βανδαλισμοί σε μνημείο στα Ιωάννινα, στο Πάρκο Κατσάρη. Πρόκειται τις προτομές δύο Κυπρίων Ηρώων που συνέβαλαν στην απελευθέρωση των Ιωαννίνων, του Χριστόδουλου Σώζου και του Μιχαήλ Στιβαρού. Οι δύο αυτοί ήρωες πολέμησαν και έπεσαν στη μάχη του Μπιζανίου τον Δεκέμβριο του 1912, κατά τον Α' Βαλκανικό Πόλεμο. 



Ο Χριστόδουλος Σώζος, καταγόταν από τη Λεμεσό και ήταν δήμαρχος της πόλης όταν ξεκίνησε ο πρώτος Βαλκανικός Πόλεμος. Τότε, άφησε αμέσως τη θέση του δημάρχου και κατατάχθηκε ως εθελοντής στον Ελληνικό Στρατό, παρά την πρόταση του Βενιζέλου να τον τοποθετήσει στο Επιτελείο στην Αθήνα. Στη Μάχη του Μπιζανίου, στις 6 Δεκεμβρίου 1912, έχασε τη ζωή του γινόμενος ο μοναδικός δήμαρχος σε όλο τον Ελληνισμό που έπεσε στη μάχη ως απλός στρατιώτης.


Ο Μιχαήλ Στιβαρός, με καταγωγή από τον Πεδουλά, στα 20 του χρόνια και ενώ ήταν φοιτητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, δήλωσε εθελοντική συμμετοχή στον Ελληνικό Στρατό, προτού αποφασιστεί η συμμετοχή όλων των Κυπρίων φοιτητών στον πόλεμο σε συνέλευσή τους. Πολέμησε στις μάχες των Πεστών και της Αετοράχης και θυσιάστηκε στη μάχη του Μπιζανίου. 


Δυστυχώς, ερχόμαστε για ακόμα μια φορά αντιμέτωποι με ανθρώπους που υστερούν σε παιδεία και προσβάλλουν την εθνική μας ιστορία. Οι θυσίες των δύο αγωνιστών και η συνεισφορά τους στον Αγώνα του Έθνους έχουν ξεχαστεί από μερίδα του πληθυσμού, που συνεχίζει να εξευτελίζει όσους πολέμησαν για την Ελευθερία του Ελληνισμού.


Ως Π.Ε.Ο.Φ Θεσσαλονίκης, καταδικάζουμε κάθε πράξη μίσους απέναντι στους αγώνες του Έθνους μας. Κάθε Ήρωας που πολέμησε για τούτον δα τον τόπο αξίζει τον πλήρη σεβασμό και την απότιση τιμών. Οι δύο ήρωες αποτελούν ένα από τα πολλά παραδείγματα των Ελλήνων Κυπρίων αγωνιστών, που αποδεικνύουν την άρρηκτη σύνδεση μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου. Έχουμε χρέος λοιπόν να διαδίδουμε την ιστορία τους, διατηρώντας αναλλοίωτα τα ιδανικά για τα οποία θυσιάστηκαν.