Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2023

Άνδρος: Το κάστρο της Φανερωμένης

 

Βρισκόμαστε στο Κάστρο της Φανερωμένης στην Άνδρο. Το Επάνω Κάστρο ή Κάστρο της Φανερωμένης ή της Γριάς το Κάστρο ή Κάστρο Κοχύλου υπήρξε για ένα διάστημα η ισχυρότερη και μεγαλύτερη μεσαιωνική πολιτεία της Ανδρου. Βρίσκεται πάνω σε ένα εντυπωσιακό οροπέδιο βόρεια του Όρμου Κορθίου, σε υψόμετρο περίπου 560 μ.


 
Μπορούσε να προστατεύσει πάνω από 1000 κατοίκους και εθεωρείτο απόρθητο λόγω των υψηλών βράχων που το περιβάλλουν και του ισχυρού του τείχους. Το κάστρο θεωρείται γενικά ενετικό με το ενδεχόμενο να προϋπήρχε βυζαντινός οικισμός, η οχύρωση του οποίου ενισχύθηκε από τους Ενετούς.
Η ιστορία του είναι άγνωστη και ίσως αυτό να τροφοδότησε τους θρύλους που το περιβάλλουν. Σύμφωνα με τον γνωστότερο, οι Τούρκοι, που δεν μπορούσαν να το καταλάβουν, έστειλαν στο κάστρο μια γριά με την έγκυο κόρη της να ζητήσουν βοήθεια. Το βράδυ η γριά άνοιξε την πύλη και μπήκαν οι Τούρκοι που έσφαξαν όλους τους κατοίκους. Την άλλη μέρα η γριά, μετανιωμένη για την πράξη της, ανέβηκε σε ένα ψηλό βράχο και αυτοκτόνησε πηδώντας στη θάλασσα. Η μνήμη της γριάς έμεινε σε δύο απο τα αξιοθέατα της περιοχής: «της γριάς το κάστρο» και την όμορφη παραλία «της γριάς το πήδημα».

https://enromiosini.gr/arthrografia/andros-to-kastro-tis/