Ο υπουργός Αμύνης Ακάρ είπε :
Όλες οι ενέργειές μας είναι σύμφωνες με το διεθνές δίκαιο. Προβλήματα υπάρχουν αλλά εμείς θέλουμε να τα επιλύσουμε με διαπραγματεύσεις. Όταν συναντήθηκα με τον Γερμανό υπουργό Άμυνας, ενάντια στον ισχυρισμό των Ελλήνων πως “Οι Τούρκοι είναι επεκτατικοί”, του είπα “Σας παρακαλώ, δείτε την ιστορία και το χάρτη, μιλάμε για μια χώρα που από το 1832 και μετά έχει μεγαλώσει τρεις φορές“. Προσπαθούν να φορτώσουν τα προβλήματα Ελλάδας-Τουρκίας σε ΕΕ και ΗΠΑ.
Κάποιες δυτικές χώρες χωρίς να βλέπουν το μέγεθος και την δύναμη τους επιχειρούν να αποσπάσουν ρόλο στην Αν. Μεσόγειο. Για να εισέλθουν εδώ προσπαθούν να φανούν συμπαθείς στην Ελλάδα. Θέλουν να δηλώσουν την ύπαρξη τους στην Αν.Μεσόγειο. Προσπαθούν να αγνοήσουν τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας μας. Αυτές είναι αντιλήψεις που έχουν παραχθεί από κάποια πανεπιστήμια και πολιτικούς στην Ευρώπη και δεν συνάδουν με την νομοθεσία. Η συμφωνία θαλάσσιας δικαιοδοσίας που συνάψαμε με την Λιβύη ήταν ενα σημαντικό βήμα. Αυτό ήταν υπέρ της Λιβύης. Ενώ η συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο ήταν πλήρως κατά της Αιγύπτου. Προσπαθούν με χώρες της Μέσης Ανατολής και με την Γαλλία να κάνουν κάτι. Εμείς δηλώνουμε πως τα ξέρουμε όλα.
Εμείς είμαστε σύμμαχοι με την Ελλάδα στο ΝΑΤΟ. Μα γίνεται συμμαχία με
άλλη χώρα εντός της συμμαχίας ; Η Ελλάδα κάνει με τις ΗΠΑ και με την
Γαλλία. Αυτό καταρχήν βλάπτει το ΝΑΤΟ. Αίρεται η ακεραιότητα του ΝΑΤΟ
και προκαλούνται ρωγμές.
……
Το πρόβλημα λύνεται με ειρήνη, διάλογο και σχέσεις καλής γειτονίας και
όχι με αναγκαστικές συμμαχίες, επιθετική ρητορική και εξοπλισμούς. Ελάτε
να συνομιλήσουμε και να λύσουμε τα προβλήματα μεταξύ μας. Να τα λύσουμε
χωρίς να βλάψουμε το ΝΑΤΟ. Οι αμυντικές συμμαχίες της Ελλάδας είναι
ενοχλητικές και για το ΝΑΤΟ.
(Για την παρουσία των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη)
Οι ΗΠΑ δεν βρίσκονται εκεί εναντίον μας. Αυτό που βλέπουμε τώρα είναι ότι πρόκειται για εξελίξεις σχετικά με ασκήσεις. Το παρακολουθούμε.
Η άποψη της Τουρκίας για λύση στην Κύπρο είναι ξεκάθαρη. Δύο ίσα, κυρίαρχα, ανεξάρτητα κράτη. Θέλουμε να αναγνωριστεί η τουρκική παρουσία στο νησί. Είμαστε αποφασισμένοι σε αυτό. Πρέπει να το δεχθούν αυτό χάριν της επίλυσης. Μιλάμε για ένα νησί που ζει σε ειρήνη και ηρεμία με αυτόν τον τρόπο. Ενώ εκείνοι βλέπουν το νησί σαν δικό τους. Όταν κοιτάμε την ιστορία, το νησί δεν ήταν ποτέ ιδιοκτησία των Ελλήνων.
https://www.milliyet.com.tr/yazarlar/tunca-bengin/savunma-bakani-akardan-kritik-mesajlar-6638615?sessionid=3