Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2021

Μοραβιέτσκι : ¨ Βοηθήσαμε την Τουρκία στις πυρκαγιές και τον τουρισμό, αλλά η Τουρκία…

 

Η Πολωνία επέκρινε την Τουρκία  ότι διατηρεί έναν ανοιχτό διάδρομο μεταξύ Κωνσταντινούπολης και Μινσκ και ότι βοήθησε τη Λευκορωσία να φέρει χιλιάδες πρόσφυγες στα σύνορά της με την Πολωνία.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του κοινοβουλίου δήλωσε πως ¨Βλέπουμε ότι [οι τουρκικές ενέργειες] είναι πλήρως συγχρονισμένες με τη Λευκορωσία και τη Ρωσία. Μας ενοχλεί, δεν μας αρέσει¨

 

 

Ο Μοραβιέτσκι κατηγορεί κυρίως τη Λευκορωσία για την προσφυγική κρίση της Πολωνίας, αλλά λέει ότι ο εγκέφαλος είναι η Μόσχα. Απαντώντας όμως σε ερώτηση, επέκρινε επίσης την Άγκυρα ότι δεν έκανε αρκετά. «Πριν από έναν ή δύο μήνες, η Τουρκία φαινόταν να θέλει να συνεργαστεί στενά μαζί μας», πρόσθεσε. «Η βοήθειά μας για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, η βοήθειά μας στην προώθηση της τουρκικής τουριστικής βιομηχανίας, δυστυχώς αποδείχτηκε μονόδρομη χάρη. Και δεν μας αρέσει. Και το επισημαίνουμε στους Τούρκους φίλους μας».

Αξιωματούχοι της ΕΕ και ιδιαίτερα οι Γερμανοί, κατηγορούν τον τουρκικό εθνικό αερομεταφορέα Turkish Airlines – που πετά από την Κωνσταντινούπολη στο Μινσκ – καθώς και τον ρωσικό εθνικό αερομεταφορέα Aeroflot, ότι έκλεισαν τα μάτια στη διέλευση μεταναστών και προσφύγων. Η Turkish Airlines ανέφερε σε ανακοίνωσή της την Τρίτη ότι οι ισχυρισμοί ότι δημιουργεί «ένα έδαφος για παράνομη διακίνηση μετανάστευσης» είναι αβάσιμοι. «Η εταιρεία μας φροντίζει να συμμορφώνεται με όλες τις προφυλάξεις και τις ευαισθησίες ασφαλείας σε συνεργασία με τις διεθνείς αρχές σε όλες τις πτήσεις της που εκτελούνται σε όλες τις γωνιές του κόσμου», δήλωσε ο αερομεταφορέας. Η Turkish Airlines μείωσε επίσης τις εβδομαδιαίες πτήσεις της από την Κωνσταντινούπολη προς το Μινσκ από τις 14 στις 10 από τις 31 Οκτωβρίου, σύμφωνα με στοιχεία πτήσεων.

Η Λευκορωσία είναι δημοφιλής προορισμός για τους Τούρκους τουρίστες, καθώς υπάρχει ταξίδι χωρίς βίζα μεταξύ των δύο χωρών. Η Τουρκία και η Πολωνία ενίσχυσαν τις σχέσεις τους τον Μάιο, με την Πολωνία να υπογράφει συμφωνία για την αγορά 24 οπλισμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar TB2 από τον ιδιώτη Baykar. Περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων παιδιών και γυναικών, κυρίως από χώρες της Μέσης Ανατολής, έχουν εγκλωβιστεί στα σύνορα της Λευκορωσίας εδώ και εβδομάδες, σε χαμηλές θερμοκρασίες. Τα πλάνα δείχνουν ότι πλήθη ανθρώπων προσπαθούν να γκρεμίσουν έναν φράχτη από συρματοπλέγματα στα σύνορα στη Λευκορωσική πλευρά, με Πολωνούς φρουρούς να προσπαθούν να τους διαλύσουν με δακρυγόνα. Ο ηγέτης της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, αρνείται τους ισχυρισμούς ότι η χώρα του στέλνει ανθρώπους πέρα ​​από τα σύνορα ως εκδίκηση για τις κυρώσεις της ΕΕ.

middleeasteye.net