Παρασκευή 9 Απριλίου 2021

Έκαναν κλαμπ το Αρμενομονάστηρο στην κατεχόμενη Χαλεύκα της Κύπρου (βίντεο)

Αντιδράσεις προκάλεσε η διοργάνωση πάρτι με μουσική τέκνο, στο αρμενικό μοναστήρι του Αγίου Μακαρίου (Σουρπ Μαγκάρ ή Μαγκαραβάνκ) της κατεχόμενης Χαλεύκας, στον Πενταδάκτυλο .

Ο συμπρόεδρος της Δικοινοτικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά, Αλί Τουνκάι, με ανάρτησή του στο Facebook επικρίνει το γεγονός, τονίζοντας ότι δεν είναι αποδεκτές τέτοιες κινήσεις, οι οποίες προσβάλλουν τις ευαισθησίες των πιστών.

«Είμαι ένας από αυτούς που δίνουν πάντα έμφαση στην ευαισθησία των πιστών, όταν γίνονται εκδηλώσεις σε μέρη όπως αυτό και καταδικάζω αυτό το περιστατικό. Δεν είναι απλά έλλειψη σεβασμού σε ένα μνημείο, είναι και μια κατάσταση που βάζει σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή, αγνοώντας τις συνθήκες πανδημίας της COVID-19», αναφέρει μεταξύ άλλων ο Αλί Τουνκάι.

Εξάλλου οι διοργανωτές ανάρτησαν στο youtube βίντεο από το πάρτι - ιεροσυλία:



Φημισμένος χώρος προσκυνήματος

Το μοναστήρι του Αγίου Μακαρίου (Σουρπ Μαγκάρ ή Μαγκαραβάνκ) ίδρυσαν αρχικά Κόπτες περί το έτος 1000 και μέχρι το 1425 είχε ήδη περιέλθει στα χέρια των Αρμενίων. Για αιώνες υπήρξε φημισμένος χώρος προσκυνήματος, χώρος ανάπαυσης και ενδιάμεσος σταθμός για Αρμένιους κληρικούς και προσκυνητές καθ’ οδόν προς τους Αγίους Τόπους. Εκεί στεγαζόταν ένας μεγάλος αριθμός ανεκτίμητων χειρογράφων, όπως και η εικόνα του Αγίου Μακαρίου, έξω από το παρεκκλήσι του μοναστηριού. Αφημένο στο έλεος της φύσης και των βανδάλων, σήμερα βρίσκεται σε θλιβερή κατάσταση.

Καταδικάζει ο Επίτροπος Προεδρίας

Καταδικάζουμε μετά βδελυγμίας τη χρήση του ιστορικού Αρμενικού Μοναστηριού του Αγίου Μακαρίου (Σουρπ Μαγκάρ) στον κατεχόμενο Πενταδάκτυλο για εκδηλώσεις που ουσιαστικά συνιστούν βεβήλωση του χώρου ως τόπου θρησκευτικής  λατρείας, αλλά και ως μνημείου της μακραίωνης ιστορίας του τόπου μας.

Οι εικόνες στο διαδίκτυο από την εκδήλωση ηλεκτρονικής μουσικής από ομάδα νεαρών, συνιστούν, παράλληλα, ακόμη μια μαρτυρία της συστηματικής καταστροφής της πολιτιστικής και θρησκευτικής μας κληρονομιάς από την Τουρκία και τους εγκαθέτους της στα κατεχόμενα μας εδάφη.

Ως Δημοκρατία έχουμε καταγγείλει επανειλημμένα τη βίαιη καταστροφή, τη λεηλασία και τη βεβήλωση των πολιτιστικών και θρησκευτικών μας χώρων στα κατεχόμενα, ως μέρος μιας βάρβαρης τακτικής παραγραφής της ιστορίας μας και εξισλαμισμού των εδαφών μας που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων.

Περισσότερες από 500 Ελληνορθόδοξες Εκκλησίες και ξωκλήσια καθώς και 17 Μοναστήρια σε πόλεις και χωριά των κατεχομένων περιοχών μας έχουν λεηλατηθεί, έχουν σκοπίμως γίνει αντικείμενα βανδαλισμού και σε μερικές περιπτώσεις κατεδαφιστεί, ενώ 77  Εκκλησίες έχουν μετατραπεί σε Τζαμιά και αρκετές άλλες χρησιμοποιούνται από τον τουρκικό στρατό και το κατοχικό καθεστώς ως αποθήκες, κοιτώνες ή και αχυρώνες.

Ειδικά το Αρμενικό Μοναστήρι παρά τη Χαλεύκα στον Πενταδάκτυλο θα πρέπει να τύχει ειδικής προσοχής, καθώς αποτελεί ένα εκ των πιο σημαντικών μνημείων των Αρμενίων στην Κύπρο, με ρίζες που φθάνουν μέχρι τον 11ο αιώνα, και αντί της καταστροφής και της βεβήλωσης του, να τύχει προστασίας και αποκατάστασης, όπως συμβαίνει στις ελεύθερες περιοχές με την προστασία και τη συντήρηση μουσουλμανικών τεμενών από μέρους της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας.  

Πηγή: philenews