Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2022

Λέλα Καραγιάννη

 


Η μάνα της Αντίστασης: Λέλα Καραγιάννη


Η Λέλα Μηνοπούλου γεννήθηκε το 1898 στη Λίμνη Ευβοίας και το 1916 παντρεύτηκε τον Νικόλαο Καραγιάννη με τον οποίο απέκτησε επτά παιδιά. Η κατάληψη της Ελλάδας από τους Ιταλογερμανούς μεταμόρφωσε την Ελληνίδα μάνα σε πρωτεργάτρια της Εθνικής Αντίστασης. Έφτιαξε μια ομάδα με πυρήνα μέλη της οικογένειάς της, από τις πρώτες κιόλας μέρες της Κατοχής. Έτσι, άρχισε το έργο της απόκρυψης αλλά και φυγάδευσης των Βρετανών στρατιωτών που ήταν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα.




Με την πάροδο του χρόνου, η μικρή οικογενειακή ομάδα διευρύνθηκε και εξελίχθηκε στην αντιστασιακή οργάνωση «Μπουμπουλίνα», που αριθμούσε πάνω από 100 μέλη. Όταν συνελήφθησαν δύο από τα παιδιά της, κατόρθωσε να τους ελευθερώσει και να συνεχίσει ακάθεκτη το έργο της. Τον Οκτώβριο του 1941, συνελήφθη μετά από προδοσία και έπειτα κλείστηκε στις φυλακές Αβέρωφ κατηγορούμενη για κατασκοπία. Στη συνέχεια, καταδικάστηκε από το ιταλικό στρατοδικείο αλλά αθωώθηκε λόγω έλλειψης στοιχείων. Όταν αποφυλακίστηκε, συνέχισε το αντιστασιακό της έργο, με ακόμα πιο μεγάλη ένταση και μεθοδικότητα. Δημιούργησε ένα μεγάλο δίκτυο συνεργατών σε κάθε κατοχική υπηρεσία της Αθήνας και λάμβανε πολύτιμες πληροφορίες για κινήσεις και σχέδια των κατοχικών αρχών.


Τον Ιούλιο του '44, ενώ νοσηλευόταν στο Νοσοκομείο του Ερυθρού Σταυρού, συνελήφθη από τους Γερμανούς. Την ίδια μέρα μάλιστα συνέλαβαν και πέντε από τα παιδιά της, ενώ ο σύζυγος και τα άλλα δύο τους παιδιά κατάφεραν να διαφύγουν. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στα μπουντρούμια των Ες Ες και βασανίστηκαν άγρια. Παρ’ όλα τα βασανιστήρια που υπέστησαν, όχι μόνο δεν ομολόγησαν, αλλά η Καραγιάννη χτύπησε τον αιμοχαρή ανακριτή της, Φριτς Μπέκερ. Τα βασανιστήρια που ακολούθησαν ήταν φρικτά. Την κρέμασαν και της εξάρθρωσαν τα χέρια, της έκαυσαν τα άκρα με ηλεκτρική μηχανή, την υπέβαλαν επί τριήμερο στο μαρτύριο της δίψας και τέλος της τρύπησαν τα πλευρά με το πόμολο της πόρτας. Δεν ομολόγησε ούτε όταν της είπαν πως θα εκτελέσουν τον γιο της και μάλιστα τους απάντησε περήφανα: «Ζητείτε από μία Ελληνίδα μάνα να προδώσει τους συνεργάτες της και την πατρίδα της με την απειλή του τυφεκισμού των παιδιών της. Ε, λοιπόν, μάθετε ότι τα παιδιά μου ανήκουν στην Ελλάδα και το αίμα τους θα πνίξει τους Ούνους και όλη τη Γερμανία σας!».


Το ξημέρωμα της 8ης Σεπτεμβρίου, οδηγήθηκε μαζί με άλλους πατριώτες στο Άλσος Δαφνίου. Πριν την εκτέλεσή της φώναξε απευθυνόμενη στους άλλους συμπατριώτες της να έχουν ψηλά τα κεφάλια για να δουν οι Ούνοι πως ξέρουν να πεθαίνουν οι Έλληνες για την πατρίδα τους. Το πτώμα της, παρελήφθη κρυφά από τους φίλους της οικογένειάς της. Στις 9 Σεπτεμβρίου τα παιδιά της απελευθερώθηκαν μετά από μεσολάβηση μιας Γερμανίδας κατοίκου Ελλάδας. Για τη δράση της και το μαρτυρικό και ηρωικό τέλος της, η Λέλα Καραγιάννη τιμήθηκε ως εθνική ηρωίδα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, όσο λίγοι αγωνιστές του απελευθερωτικού αγώνα. Με τη θυσία της σφράγισε τον τίμιο κι ένδοξο αγώνα της για την Πατρίδα. Με το αίμα της έγραψε τον ωραιότερο τίτλο τιμής: Μια Πολύτεκνη Μάνα θυσιάστηκε για την Ελλάδα!