Το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ έφυγε από τη ζωή. Το 1996 είχε προβλέψει πως, αν η χώρα δεν άλλαζε ρότα, θα ερχόταν αντιμέτωπη με βαθιά οικονομική κρίση. Η ιστορική ομιλία του
Σε ηλικία 73 ετών ο πολιτικός, κοινωνιολόγος και συγγραφέας Μιχάλης Χαραλαμπίδης έφυγε από τη ζωή αφήνοντας πίσω του πλούσιο έργο αλλά και μια πικρή για την χώρα μας… προφητεία. Στο 6ο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ το 1996 ανέβηκε στο βήμα και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον Μίλησε για την πιθανότητα η χώρα μας να μπει σε οικονομική κρίση στο τέλος του τότε ιστορικού κύκλου που ο ίδιος τοποθετούσε "το 2004 ή το 2010". Για την εποχή όσα έλεγε ο Χαραλαμπίδης έμοιαζαν εκτός τόπου και χρόνου (και για τις δύο ισχυρές παρατάξεις) και χαρακτηριστικό είναι ότι κατά τη διάρκεια της ομιλίας του το κοινό είχε αντιδράσει αρνητικά σε συγκεκριμένες αναφορές. Στη χώρα κυριαρχούσε αισιοδοξία και η σιγουρά πως τα πράγματα θα πάνε καλύτερα. Ο χρόνος όμως, δυστυχώς για την Ελλάδα, επιβεβαίωσε σε τρομακτικό βαθμό τον Χαραλαμπίδη. Σχεδόν όλα όσα είπε υλοποιήθηκαν καθώς κανείς δεν έλαβε εγκαίρως μέτρα για να αποφύγουμε την χρεοκοπία και τα μνημόνια που την ακολούθησαν.
Το βιογραφικό του
Γεννήθηκε το 1951 στην Αλεξανδρούπολη και σπούδασε Πολιτικές και Οικονομικές Επιστήμες με μεταπτυχιακό στην κοινωνιολογία.
Διωκόμενος κατά τη διάρκεια της δικτατορίας διέφυγε στην Ιταλία ενώ ήταν μέλος του ΠΑΚ. Μετά την πτώση της δικτατορίας συμμετείχε στην επταμελή ομάδα που συνέγραψε την ιδρυτική διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ στο Μόναχο τον Αύγουστο του 1974, ενώ διετέλεσε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ από το 1977.
Λόγω σοβαρών πολιτικών διαφωνιών αποχωρεί από το ΠΑΣΟΚ το 1999 και ιδρύει τον κομματικό σχηματισμό «Δημοκρατική Περιφερειακή Ένωση», με την οποία μετείχε στις βουλευτικές εκλογές του 2000 (32.068 ψήφοι, ποσοστό 0,47%).
Το 1988 στην εισήγησή του στο Δεύτερο Παγκόσμιο Ποντιακό Συνέδριο πρότεινε τη δημιουργία μιας πόλης στα παράλια της Θράκης με την ονομασία Ρωμανία και να προστεθεί στο όνομα Θράκη και το όνομα Ρωμανία, έτσι ώστε η περιφέρεια να ονομάζεται Θράκη - Ρωμανία. Το 1997, 204 βουλευτές κατέθεσαν πρόταση στο κοινοβούλιο για την δημιουργία της, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Το 1994, το Κοινοβούλιο υιοθέτησε την πρότασή του για την αναγνώριση της 19ης Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης της Ποντιακής Γενοκτονίας.
Υπήρξε μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Διεθνούς Ένωσης για τα Δικαιώματα και την Απελευθέρωση των Λαών και μέλος της διεθνούς μη κυβερνητικής οργάνωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα καθώς και ερευνητής στο Ίδρυμα Μεσογειακών Μελετών.
Το 1999 ίδρυσε το κόμμα Δημοκρατική Περιφερειακή Ένωση Πήρε μέρος στις βουλευτικές εκλογές του 2000, πετυχαίνοντας ποσοστό 0,47%, με 32.068 ψήφους και στις ευρωεκλογές του 2004, πετυχαίνοντας ποσοστό 0,73%, με 44.541 ψήφους
Τα τελευταία χρόνια δημοσίευε κείμενα στο πολιτικό ιστολόγιο ΠΟΛΙΣ-ΑΓΟΡΑ και συμμετέχει σε ανοιχτές πολιτικές συζητήσεις σε όλη την Ελλάδα. Συνέγραψε 27 βιβλία συσχετιζόμενα με κοινωνικά, πολιτικά, ιστορικά και πολιτισμικά ζητήματα και τον πολιτικό αγώνα του ποντιακού λαού.
https://www.janus.gr/2024/03/blog-post_29.html