Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2023

Κυπριακές εκλογές : Η μεγάλη εικόνα και η παγίδα των συσπειρώσεων



Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τις κυπριακές προεδρικές εκλογές οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στις 5 και 12 Φεβρουαρίου. Την πρώτη Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου, οι περίπου 550.000 εκλογείς θα επιλέξουν έναν από τους δεκατέσσερις υποψηφίους και οι δύο απ’ αυτούς, που θα λάβουν τις περισσότερες ψήφους, θα περάσουν στην δεύτερη και τελική ψηφοφορία της 12ης Φεβρουαρίου από την οποία θα αναδειχθεί ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας για την επόμενη πενταετία.



Η μεγάλη εικόνα των δημοσκοπήσεων


Η μεγάλη εικόνα των δημοσκοπήσεων παραμένει αναλλοίωτη εδώ και μήνες: Πρώτος σε όλες τις μετρήσεις, με διαφορά από 9 μέχρι 15 μονάδες στον α΄ γύρο, είναι ο Νίκος Χριστοδουλίδης που κινείται στο 30% με 35%.
Ο Χριστοδουλίδης φαίνεται πως κερδίζει και στον β΄ γύρο με ακόμη μεγαλύτερη διαφορά που ξεπερνά τις 20 μονάδες, ανεξαρτήτως αν αντίπαλός του είναι ο Αβέρωφ Νεοφύτου του ΔΗΣΥ, ή ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, που υποστηρίζεται από το ΑΚΕΛ.
Οι μετρήσεις δείχνουν επίσης «ντέρμπι» για το δεύτερο εισιτήριο του β΄ γύρου το οποίο διεκδικούν οι Αβέρωφ Νεοφύτου και Ανδρέας Μαυρογιάννης που αμφότεροι κινούνται λίγο πάνω από το 20%.
Μέχρι πριν περίπου έναν μήνα φαινόταν ότι ο αντίπαλος του Χριστοδουλίδη θα ήταν ο Αβέρωφ Νεοφύτου, ωστόσο το τελευταίο διάστημα ο Μαυρογιάννης συνεχίζει να καταγράφει άνοδο, ενώ ο Αβέρωφ παραμένει στάσιμος, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πλέον δημοσκοπήσεις που δείχνουν πως ο συναγερμικός υποψήφιος μένει εκτός δευτέρου γύρου.
Στο σενάριο να βρεθούν στον β΄ γύρο Αβέρωφ και Μαυρογιάννης και να μείνει έξω ο Χριστοδουλίδης οι μετρήσεις δείχνουν επίσης «ντέρμπι», με τους δύο να συγκεντρώνουν τα ίδια ποσοστά.
Ο ανεξάρτητος Γιώργος Κολοκασίδης, που είναι ο μόνος υποψήφιος ο οποίος τάσσεται ξεκάθαρα, συγκροτημένα και με σοβαρότητα, υπέρ μιας άλλης προοπτικής λύσης του Κυπριακού, πέραν και έξω από την αγγλοτουρκικής επινόησης Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία (ΔΔΟ), καταγράφει μεν μικρή άνοδο, ωστόσο παραμένει προς το παρόν σε χαμηλά επίπεδα, στο 3%.
Κατά τ’ άλλα, το ακροδεξιό ΕΛΑΜ δείχνει πως θα παραμείνει γύρω στο 5% που έλαβε και στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές, ενώ στο 3% κινείται και ο ένθερμος υποστηρικτής της ΔΔΟ Αχιλλέας Δημητριάδης.

Η παγίδα των συσπειρώσεων


Από τις μετρήσεις και την εικόνα που περιγράφεται πιο πάνω, προκύπτει ότι ο τέως ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί.
Σε αυτό το τελευταίο μίλι πριν τις κάλπες, αν υπάρχει κάτι που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα, όπως προκύπτουν από τις μετρήσεις, είναι η αδιευκρίνιστη και μυστική ψήφος, αλλά πολύ περισσότερο η πιθανή διαφοροποίηση στις συσπειρώσεις των κομμάτων. Με εξαίρεση το ΑΚΕΛ, που φαίνεται πως αυτή τη στιγμή έπιασε το 82% της συσπείρωσης -βάσει των βουλευτικών εκλογών του 2021- και το ΔΗΚΟ του Νικόλα Παπαδόπουλου που στηρίζει Χριστοδουλίδη και έπιασε το 75%, όλα τα υπόλοιπα κόμματα είναι κάτω από το 60%!
Το μεγάλο ενδιαφέρον όμως για την έκβαση των εκλογών εντοπίζεται στη συσπείρωση του Δημοκρατικού Συναγερμού, που είναι το μεγαλύτερο κόμμα της Κύπρου.
Αυτή τη στιγμή φαίνεται πως μόλις το 55% των συναγερμικών στηρίζει τον κομματικό υποψήφιο Αβέρωφ Νεοφύτου, ενώ ένα ποσοστό 30% με 35% των συναγερμικών, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις κατευθύνεται στον Νίκο Χριστοδουλίδη. Αυτό λοιπόν το ποσοστό των συναγερμικών που το παίρνει ο Χριστοδουλίδης προς το παρόν, ίσως αποδειχτεί το κλειδί των εκλογών:
Αν το ποσοστό αυτό των Συναγερμικών παραμείνει στον Χριστοδουλίδη, δεν φαίνεται να υπάρχει κάτι άλλο που μπορεί να του στερήσει τη νίκη.
Αν όμως ο ΔΗΣΥ καταφέρει να το «επαναπατρίσει» -πράγμα καθόλου απίθανο-, έστω εν μέρει και φτάσει τη συσπείρωσή του στο 80%, τότε είναι πιθανό να δούμε αποτελέσματα διαφορετικά απ’ αυτά των δημοσκοπήσεων. Και αυτό επειδή ο Αβέρωφ θα σιγουρέψει την πρόκρισή του στον β΄ γύρο και μάλιστα με πολύ μικρότερη διαφορά απ’ αυτήν που καταγράφουν οι μετρήσεις, αφού όση άνοδο καταγράψει από την ενδεχόμενη συσπείρωση του ΔΗΣΥ, θα συνεπάγεται αντίστοιχη πτώση του Χριστοδουλίδη. Έτσι αν ο Αβέρωφ πάει στον β΄ γύρο με διαφορά κοντά στις 4 με 5 μονάδες και ενώ για περίπου 10 μήνες οι μετρήσεις τον έδειχναν τουλάχιστον 10 μονάδες πίσω, τότε δεν αποκλείεται να δημιουργηθεί δυναμική στις διακομματικές τάξεις των δυνάμεων του νεοκυπριωτισμού που τους συνέχει η σχεδόν άνευ όρων λύση ΔΔΟ –μεταξύ αυτών και η ακελική ηγεσία- και να τον στηρίξουν κρυφά ή φανερά.
Πρόκειται αυτήν τη στιγμή για το πιο «λογικοφανές» σενάριο που βάσει των δημοσκοπικών ευρημάτων και της παραδοσιακής εκλογικής συμπεριφοράς των Κυπρίων, ίσως να μπορεί να ανατρέψει το σαφές δημοσκοπικό προβάδισμα του Νίκου Χριστοδουλίδη. Κατά τ΄ άλλα οι μετρήσεις δείχνουν πως ο τέως ΥΠΕΞ δύσκολα θα χάσει τη μάχη για την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Κυριακή κοντή γιορτή όμως. Οι δημοσκοπήσεις εξάλλου, ως προς τα ευρήματα της πρόθεσης ψήφου, που βάσει αυτών γράφουμε και αναλύουμε, σε λίγες μέρες θα μας είναι εντελώς άχρηστες, αφού τα αποτελέσματα της κάλπης θα πουν τη μοναδική αλήθεια. Κι όπως λέμε εδώ στην Κύπρο, «ό,τι πει η ττενέκκα»*.

  • ττενέκκα = τενεκές, εν προκειμένω η κάλπη…
του Χρίστου Πέτρου