Με τη συμμετοχή ομογενών από το κρατίδιο τις Βάδης Βυρτεμβέργης, εγκαινιάστηκε στους χώρους του ελληνικού προξενείου Στουτγάρδης, έκθεση φωτογραφίας «Μία εικόνα χίλιες λέξεις», από το φωτογραφικό υλικό της Ελένης Σιδηροπούλου, εκπροσώπου των ποντιακών συλλόγων «Δωδεκάπολις», σε συνεργασία με την Ελληνική Κοινότητα του Waiblingen (Βαΐμπλινγκεν) και του Ελληνικου Προξενείου της Στουτγάρδης.
Στα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας «Μία εικόνα χίλιες λέξεις», που έγιναν από τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στη Στουτγάρδη Συμεών Λιναρδάκη, παρεβρέθηκαν εκπρόσωποι ομογενειακών φορέων της Βάδης Βυρτεμβέργης.
Η έκθεση φωτογραφίας, που εκτίθεται στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Στουτγάρδη, απαρτίζεται από Καρτ Ποστάλ, που έχει συλλέξει από δημοπρασίες εδώ και 30 χρόνια η Ελένη Σιδηροπούλου και έχουν σχέση, με την Μικρασία, τον Πόντο, την Ελλάδα, την Κύπρο και απεικονίζουν φορεσιές, εκκλησίες και αποτυπώματα του ελληνισμού, ιδιαίτερα δε, από τον αγώνα του Κυπριακού Ελληνισμού, για την Ανεξαρτησία και την βάρβαρη τουρκική εισβολή και κατοχή της Κύπρου.
Η έκθεση φωτογραφίας «Μία εικόνα χίλιες λέξεις», είναι ανοιχτή στο κοινό από τις 2 Φεβρουαρίου 2023 και θα διαρκέσει έως και τις 2 Μαΐου 2023 κατά τις ώρες λειτουργίας του Γενικού Προξενείου (2ος όροφος).
Ο Συμεών Λιναρδάκης
Στον χαιρετισμό του ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Στουτγάρδη Συμεών Λιναρδάκης, καλωσόρισε τους εκπροσώπους της Βάδης Βυρτεμβέργης και τόνισε τη μεγάλη σημασία των φωτογραφιών και Καρτ Ποστάλ από την Ελλάδα, τον Πόντο και ειδικότερα από την Κύπρο, που εδώ και 49 χρόνια την έχουν ξεχάσει. Ευχαρίστησε την κυρία Ελένη Σιδηρόπουλου γι' αυτήν την πράξη ανιδιοτέλειας και αγάπης να δώσει ένα κομμάτι από την συλλογή της στην δημοσιότητα για όλο τον κόσμο. Μίλησε ακόμα για την τόσο σημαντική και πετυχημένη πορεία που γίνεται κάθε χρόνο στην Στουτγάρδη για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και περιμένει ενημέρωση από την «Δωδεκάπολη» για την πορεία του Μαΐου.
Ο Φώτιος Φωτιάδης
Ο Φώτιος Φωτιάδης, Αντιπρόεδρος Ελληνικής Κοινότητας Waiblingen, Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Συλλογών Γονέων και Κηδεμονων Γερμανίας, στο χαιρετισμό του ανέφερε:
Μια εικόνα χίλιες λέξεις. Όταν μια φωτογραφία δείχνει μια ολόκληρη εποχή. Οι άνθρωποι μας, οι φορεσιές μας, οι τόποι μας, οι δομές μας, η ιστορία μας. Η ελληνική κοινότητα του Waiblingen δραστηριοποιείται σε πολλά επίπεδα και ένα από αυτά είναι ο πολιτισμός. Η ανάγκη λοιπόν να διατηρήσουμε την μνήμη και την ιστορία του ελληνισμού στην ομογένεια μας έφερε σε αυτό το όμορφο αποτέλεσμα που από τις 02.02.2023 και για τρεις μήνες θα κοσμεί το Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στην Στουτγάρδη. Η αγάπη της κυρίας Ελένη Σιδηρόπουλου για τον ελληνισμό την έκανε με τα χρόνια να φτιάξει μια πολύ σημαντική συλλογή, που όταν της προτείναμε να εκθέσουμε ένα κομμάτι αυτής στον κόσμο, γιατί η μνήμη είναι το παν, χωρίς δεύτερη σκέψη και με ένα μεγάλο χαμόγελο μας την παραχωρησε με χαρά. Την ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας για αυτό. Και φυσικά ευχαριστούμε τον Γενικό Πρόξενο κ. Λιναρδάκη Συμεών που από την πρώτη ημέρα στέκεται αρωγός στον ελληνισμό της Βάδης Βυρτεμβέργης και όχι απλά αγκάλιασε και αυτήν την εκδήλωση, αλλά την συνδιοργανωσαμε από κοινού.
Ο Γενικός Πρόξενος στη Στουτγάρδη Συμεών Λιναρδάκης, με την Ελένη Σιδηροπούλου και την κόρη της Σοφία
Η Ελένη Σιδηροπούλου
Στην ομιλία της η Ελένη Σιδηροπούλου ανέφερε. Τα Καρτ Ποστάλ και οι φωτογραφίες που εκθέτουμε σήμερα με θέμα «ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ΧΙΛΙΕΣ ΛΕΞΕΙΣ» στους χώρους του Γενικού Προξενείου στη Στουτγάρδη είναι μια συλλογή αγάπης, ένας νοερός περίπατος στα χνάρια των Ελλήνων και Ελληνίδων, με ιδιαίτερη προσεγγίσει θα έλεγα στην ιστορική μας μνήμη, ανακαλύπτοντας τα λάθη που πράξαμε στο παρελθόν χτίζουμε με ελπίδα και με πολύ φώς το μέλλον. Ως ένα μικρό διαμαντάκι το ένα Καρτ Ποστάλ συμπληρώνει το άλλο και όλα μαζί ενώνουν το χθες, με το σήμερα της ελληνικής κοινωνικής και ιστορικής διαδρομής μας.
Είναι ένα άγγιγμα ψυχής το να βλέπεις την Ελληνίδα στις αρχές του 20ου αιώνα με την τοπική φορεσιά της να σου σιγοψιθυρίζει μέσου ενός Καρτ Ποστάλ το μήνυμα του Πυθαγόρα προς εμάς «Θεμέλιο κάθε πολιτείας μας τονίζει είναι η ανατροφή των νέων» και εμείς μέσου τέτοιων εκθέσεων και εκδηλώσεων προσπαθούμε να μεταφέρουμε της ιστορικές γνώσεις και μνήμες στις επερχόμενες γενεές αυτή είναι η ιστορική μας ευθύνη.
Την ίδια αίσθηση σου δίνουν με μια ματιά Καρτ Ποστάλ από Όψεις πόλεων, και εικόνες της καθημερινής ζωής των ανθρώπων της Τραπεζούντας, της Σινώπης, της Κερασούντας της Σμύρνης της Κωνσταντινούπολης και της Αθήνας.
Βυζαντινές Εκκλησίες από την Ελλάδα αλλά και από την Μικρά Ασία οι περισσότερες από αυτές δεν υπάρχουν πια καταστράφηκαν η πιο συγκεκριμένα τις κατέστρεψαν ή τις μετέτρεψαν σε Τζαμιά όπως οι ιστορικοί Ναοί της Αγίας του Θεού Σοφίας στην Νίκαια, στην Τραπεζούντα, στην Ανδριανούπολη και στην Κωνσταντινούπολη.
Ο Μιχαλάκης Καραολής, με τη συνοδεία Άγγλων φρουρών (Καρτ Ποστάλ, της Ελένης Σιδηροπούλου)
Ιστορικό φωτογραφικό υλικό από άγνωστο φωτογράφο της Κύπρου μεταξύ άλλων και μια φωτογραφία του Καραολή Μιχαλάκη ο οποίος προσέρχεται με συνοδεία Άγγλων φρουρών στο δικαστήριο όπου και καταδικάστηκε σε θάνατο στις 28 Οκτωβρίου 1955 και οδηγήθηκε στην αγχόνη στις 10 Μαϊου 1956. Και της τουρκικής εισβολής, του 1974 από την τραγωδία που έμελε να ζήσει και έζησε ο ελληνισμός της Κύπρου.
Πρόσφυγες Κύπριοι ως αποτέλεσμα της τουρκικής εισβολής και κατοχής στην Κύπρο το 1974 (Καρτ Ποστάλ, της Ελένης Σιδηροπούλου)
Στις φωτογραφίες αυτές απεικονίζεται ο αγώνας των Κυπρίων αδελφών μας, αλλά και η Βία και οι σκοτωμοί που υπέστησαν από την τουρκική βαρβαρότητα, 200.000 Ελληνοκύπριοι εκτοπίστηκαν από τα σπίτια τους και έγιναν πρόσφυγες μέσα στην ίδια τους την πατρίδα.
Την πρόταση να προβούμε σε μια έκθεση έφεραν στον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδος στην Στουτγάρδη κ. Συμεών Λιναρδάκη τα μέλη του Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Κοινότητος του Waiblingen ο οποίος άνοιξε την αγκαλιά του και μας αγκάλιασε με ένα μεγάλο Ναί, για την αμέριστη συμπαράσταση του- του οφείλω εγώ η Ελένη Σιδηροπούλου ένα μεγάλο ευχαριστώ αλλά και ως «ΔΩΔΕΚΑΠΟΛΙΣ» οφείλουμε προς την ιστορία να τονίσουμε τα συγχαρητήρια μας προς τον κ. Λιναρδάκη ο οποίος είναι ο πρώτος διπλωμάτης στη Γερμανία που ηγήθηκε στις 21 Μαΐου 2022 την πορεία ειρήνης που διοργανώνουν οι Ποντιακοί Σύλλογοι της Βάδης Βυρτεμβέργης κάθε χρόνο προς τιμή και δικαίωση του μεγάλου εγκλήματος της Γενοκτονίας, κρατώντας μάλιστα το πανό «Πόντος Δικαίωμα στη Μνήμη».
Ένα μεγάλο ευχαριστώ στο Διοικητικό Συμβούλιο της ελληνικής κοινότητας του Waiblingen που αγωνίζονται τόσο δυναμικά για τα δικαία αιτήματα του ελληνισμού εδώ στη Γερμανία που ζούμε και εργαζόμαστε, και ιδιαίτερως στον Φώτη Φωτιάδη, που αφιέρωσε με ειλικρίνεια και αγάπη ένα μεγάλο μέρος της ζωής του στα κοινά των Ελλήνων ο οποίος πράγματι αγάπησε και προώθησε την έκθεση αυτή κάνοντας πράξη το μεγάλο μας όνειρο μια αγκαλιά σε όλους τους Έλληνες του χθες και του σήμερα. Και κλείνοντας ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους εσάς που βρήκατε το χρόνο και είστε σήμερα μαζί μας.