Δευτέρα 14 Μαρτίου 2022

Ερντογάν: ¨Πρέπει να σημειωθεί πρόοδος σε ζητήματα όπως τα προβλήματα του Αιγαίου, οι μειονότητες…¨


Ανακοίνωση της Διεύθυνσης Επικοινωνιών της Προεδρίας για τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν

Ο Πρόεδρος Ερντογάν δέχτηκε τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Μητσοτάκη

 

 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δέχθηκε στην έπαυλη Βαχντετίν τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Μητσοτάκη στο γεύμα. Η συνάντηση άρχισε στις 2:00 και κράτησε δύο ώρες.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα σχετικά με τις σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας καθώς και τρέχουσες γεωπολιτικές εξελίξεις στα περιφερειακά και διεθνή ζητήματα, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας.

Στην συνάντηση όπου έγινε αναφορά στην σύγκρουση της Ρωσίας με την Ουκρανία, τονίστηκε ιδιαίτερη η ευθύνη που φέρουν για την αρχιτεκτονική ασφαλείας της Ευρώπης η Τουρκία και η Ελλάδα, ενώ στάθηκαν ιδιαίτερα στα αμοιβαία και περιφερειακά οφέλη από την αύξηση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και την εστίαση  στην θετική ατζέντα.

Στην συνάντηση συμφωνήθηκε πως παρά τις διαφωνίες μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας τα κανάλια επικοινωνίας πρέπει να παραμείνουν ανοιχτά και οι διμερείς σχέσεις να βελτιωθούν.

Συζητήθηκαν επίσης τα βήματα που πρέπει να γίνουν για την επίτευξη του στόχου των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων εμπορικoύ όγκου μεταξύ των δύο χωρών.

Στη συνάντηση ο Πρόεδρος Ερντογάν αναφέρθηκε στα βήματα που έχει κάνει η Τουρκία με στόχο να γυρίσει μία νέα σελίδα στις διμερείς σχέσεις και εξέφρασε την πεποίθηση πώς πρέπει να σημειωθεί πρόοδος σε ζητήματα όπως τα προβλήματα του Αιγαίου οι μειονότητες, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η λαθρομετανάστευση.

Ο Πρόεδρος ανέφερε πως τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν με ειλικρινή και τίμιο διάλογο και ότι οι δύο χώρες πρέπει πάντοτε να συνομιλούν και όχι μόνο σε περιόδους κρίσης.

https://www.iletisim.gov.tr/turkce/haberler/detay/cumhurbaskani-erdogan-yunanistan-basbakani-micotakisi-kabul-etti13-03