Κυριακή 30 Ιουλίου 2023

Ένας ακόμη ήρωας

 


Κηδεύτηκε ο καταδρομέας Παύλου Παύλου που έπεσε ηρωικά στον Άγιο Ιλαρίωνα


Τελέστηκε από την Ιερά Μονή Αγίων Ραφαήλ και Μαρίνης στην Ξυλοτύμπου, η κηδεία του ήρωα του Ελληνικού Έθνους, Καταδρομέα Παύλου Παύλου, ο οποίος έπεσε μαχόμενος ηρωικά σε ηλικία 18 χρονών τον Ιούλη του 1974, πολεμώντας τους Τούρκους εισβολείς στον Άγιο Ιλαρίωνα.


Ο Καταδρομέας Παύλος Παύλου, ο τελευταίος ήρωας της Ξυλοτύμπου κατά την τουρκική εισβολή, παρέμενε επί μακρόν στον κατάλογο των Αγνοουμένων και τα οστά του ταυτοποιήθηκαν τον περασμένο Ιούνιο.



Η αδερφή του ήρωα, Σταυρούλα Παπαγεωργίου, συγκίνησε δηλώνοντας: «αδερφέ μου, ο ηρωισμός είναι για τους λίγους και εκλεκτούς και εσύ είσαι ένας από αυτούς. Είσαι ο ήρωας μας, το παλληκάρι μας. Είσαι ο λεβέντης και το καμάρι μας. Μας έκανες όλους πολύ περήφανους. Καλό Παράδεισο. Καλή αντάμωση στην αιωνιότητα, ήρωά μας Παύλε. Αθάνατος».   




Της εξοδίου  ακολουθίας  προέστη ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος, στην παρουσία του υπουργού Άμυνας, του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς, συμπολεμιστών του και πλήθους κόσμου.


Συμπολεμιστής του ήρωα ανέφερε «τιμή και δόξα στον ήρωα Καταδρομέα Παύλο Παύλου, που δεν λύγισε, δεν πρόδωσε την αποστολή που του ανέθεσε η πατρίδα. Πολέμησε για την τιμή του, για το έμβλημα του, ο Τολμών Νικά. Αιωνία σου η μνήμη Αθάνατε συμπολεμιστή».


Ο Διοικητής της 33ης Μοίρας Καταδρομών, Ανδρέας Πεττεμερίδης, σημείωσε ότι «οι διηγήσεις είναι απίστευτες αλλά σαφείς για την επιχείρηση κατάληψης του Αγίου Ιλαρίωνα. Ο Καταδρομέας Παύλος Παύλου με λοχαγό τον Νικόλαο Κατούντα και διοικητή τον Γεώργιο Κατσάνη έγραψαν χρυσές σελίδες ηρωισμού, αυταπάρνησης και αξιοπρέπειας. Έμειναν εκεί, δεν οπισθοχώρησαν όπως έλεγε η γενική εντολή. Δεν δέχθηκαν την προδοσία και την παράδοση της Κύπρου στην Τουρκία και έδωσαν τη ζωή τους αντιστεκόμενοι και γενναίοι, όπως το πρόσταξε και το προστάζει η ελληνική ιστορία. Αιωνία ας είναι η μνήμη σου Καταδρομέα Παύλου Παύλε. Αθάνατος. Καλή Λευτεριά».


«Είναι λογικό να αισθανόμαστε περηφάνια μα και πίκρα. Περηφάνια γιατί ο Παύλος δεν λιποτάκτησε αλλά παρέμεινε στη θέση του μέχρι το τέλος. Πίκρα, γιατί η κηδεία του τελείται σε μια περίοδο κατά την οποία η μισή μας πατρίδα εξακολουθεί να παραμένει σκλαβωμένη», επεσήμανε ο αδερφότεκνος του ήρωα, Γιαννάκης Παπαγεωργίου.


Τα οστά του τελευταίου ήρωα της Ξυλοτύμπου κατά την τουρκική εισβολή ανευρέθηκαν στα σημεία των μαχών το 2021 και ταυτοποιήθηκαν με την μέθοδο DNA, μόλις τον περασμένο Ιούνιο.


Η αδερφή του εξιστόρησε ότι «θυμάμαι πολύ χαρακτηριστικά τον παππού μας τον Παύλο να έρχεται καθημερινά και να ρωτά: ήρτεν κανένα μαντάτο κόρη μου; Όι παππού μου. Έσκυβε το κεφάλι με τα μάτια βουρκωμένα και τα χέρια πίσω και έφευγε λυπημένος. Την επόμενη μέρα το ίδιο σκηνικό. Πόσο να αντέξεις παππού μου με δύο εγγονούς αγνοούμενους, που έφεραν και το όνομα σου;».     


Μετά το πέρας της εξοδίου ακολουθίας, η Πολιτεία απέδωσε τις οφειλόμενες τιμές στην οικογένεια του ήρωα. Ο Υπουργός Άμυνας, Μιχάλης Γιωργάλλας, δήλωσε ότι «εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, σας απονέμεται για τον ήρωα γιο σας, και αυτό για να τον θυμάστε ως έναν ήρωα των Ελλήνων».