Πέμπτη 3 Αυγούστου 2023

Προπαγάνδα

 


Νέα προσπάθεια παραπλάνησης του κοινού, σχετικά με τα αφηγήματα που αφειδώς προσφέρει η ηγεσία του Αζερμπαϊτζάν στο ευρωπαϊκό και ευρύτερο κοινό. Αυτή τη φορά από το ειδησεογραφικό Euronews English Еurоnеws. που θα θέλαμε να προβαίνει σε αντικειμενικές και έγκυρες δημοσιεύσεις.


Η λαλίστατη απεσταλμένη του Euronews Ανελίζ Μπόρζες, μεταδίδει ρεπορτάζ από την περιοχή Λατσίν, όπου -κατά δική της ομολογία- έφτασε με ελικόπτερο που διέθεσε η Aζερική κυβέρνηση. Κάνει συνεντεύξεις με Αζέρους εποίκους, οι οποίοι έχουν εγκατασταθεί στην περιοχή, σε σπίτια Αρμενίων κατοίκων και τις "τραγικές ιστορικές τους μνήμες". Τονίζει πως ο διάδρομος που συνδέει το αποκλεισμένο εδώ και επτά μήνες Στεπανακέρτ με την Αρμενία είναι ανοιχτός, ενώ οι Aζερικές αρχές έχουν μεταφέρει εκεί τους ξένους ρεπόρτερ για να "επιβεβαιώσουν" το γεγονός.

Αυτό που δεν μας λέει, είναι εάν ζήτησε να μεταβεί στο Στεπανακέρτ, ώστε να μπορέσει να διενεργήσει δημοσιογραφική έρευνα με συνεντεύξεις και με τους Αρμενίους κατοίκους του Αρτσάχ/Ναγκόρνο Καραμπάχ, εάν μπήκε σε κάποιο σούπερ μάρκετ, ώστε να επιβεβαιώσει κι εκεί τα απελπιστικά άδεια ράφια, εάν επισκέφτηκε κάποιον φούρνο, όπου πλέον ούτε ελάχιστο αλεύρι δεν έχει απομείνει στα έρημα ράφια, εάν είδε τα 19 φορτηγά με τα είδη πρώτης ανάγκης που έχουν σταθμεύσει από τις 26 Ιουλίου στα σύνορα στην περιοχή του Κορνιτσόρ, περιμένοντας την πολυπόθητη άδεια για να φτάσουν στο Στεπανακέρτ.

Το περίεργο είναι πως ως το κυρίαρχο ευρωπαϊκό μέσο, που χρηματοδοτείται από την Ε.Ε., δεν κάνει αναφορά ούτε στις δηλώσεις των υπευθύνων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου EU Parliament, @JosepBorrellF, Marina Kaljurand,@andreykovatchev, @ZovkoEU που καταδικάζουν έντονα το Αζερμπαϊτζάν για την πολιτική του εναντίον του γηγενούς πληθυσμού του Αρτσάχ/Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Η αληθινή δημοσιογραφία σέβεται το κοινό της, γι'αυτό θεωρούμε αναγκαία την ορθή ενημέρωση της κοινής γνώμης και την αποκατάσταση της αλήθειας.

Ένα παραπάνω, όταν η ειδησεογραφία του Euronews μεταφράζεται και διαμοιράζεται σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μεταδίδεται και από τα κρατικά τους κανάλια.