ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΚΡΑΤΟΣ ΕΝ ΘΡΑΚΗ
Οι αμφιλεγόμενες δράσεις του τουρκικού προξενείου και η αδράνεια της ελληνικής πολιτείας
Με πρωτοβουλία του Alpha Media Group και βασικούς ομιλητές τον Γιάννη Χατζηκωνσταντίνου, πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Καβάλας, τον Κώστα Καραΐσκο, εκδότη της εφημερίδας «Αντιφωνητής», τον δημοσιογράφο Σεμπαεδίν Καραχότζα και τον Φάνη Μαλκίδη, πραγματοποιήθηκε στον κινηματογράφο «OSCAR» της Καβάλας, συζήτηση, με θέμα την παρουσία του τουρκικού προξενείου στην Κομοτηνή και κατά πόσο αυτή κρίνεται απαραίτητη.
Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο δημοσιογράφος του ALPHA Radio 88.6, Νίκος Χαζαρίδης.«Καταπίεση και μειονότητα»
Οι αμφιλεγόμενες δράσεις του τουρκικού προξενείου και η αδράνεια της ελληνικής πολιτείας
Με πρωτοβουλία του Alpha Media Group και βασικούς ομιλητές τον Γιάννη Χατζηκωνσταντίνου, πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Καβάλας, τον Κώστα Καραΐσκο, εκδότη της εφημερίδας «Αντιφωνητής», τον δημοσιογράφο Σεμπαεδίν Καραχότζα και τον Φάνη Μαλκίδη, πραγματοποιήθηκε στον κινηματογράφο «OSCAR» της Καβάλας, συζήτηση, με θέμα την παρουσία του τουρκικού προξενείου στην Κομοτηνή και κατά πόσο αυτή κρίνεται απαραίτητη.
Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο δημοσιογράφος του ALPHA Radio 88.6, Νίκος Χαζαρίδης.«Καταπίεση και μειονότητα»
Γιάννης Χατζηκωνσταντίνου: Το αυτόχθονο τμήμα των Πομάκων ως πρώτο θύμαΟ Γιάννης Χατζηκωνσταντίνου, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Καβάλας, αναφέρθηκε εκτενώς στο ζήτημα των μειονοτήτων της Θράκης και δη, στο πολύπαθο τμήμα των Πομάκων. Η Θράκη, ένα ευνοημένο γεωγραφικά και ιστορικά μέρος, αντί να είναι αιτία ανάπτυξης, έχει περιέλθει εδώ και καιρό σε ένα καθεστώς υπανάπτυξης, η οποία υποβοηθάται από την αδιαφορία του ελληνικού κράτους και υποστηρίζεται μεθοδικά από τη δράση του τουρκικού προξενείου. «Οι Πομάκοι δε μπόρεσαν ποτέ ν’ αναδείξουν την ιδιαίτερη πολιτιστική τους ταυτότητα και υπέστησαν την ‘’τουρκοποίησή’’ τους μέσα στα όρια της ελληνικής επικράτειας, ένα φαινόμενο που αποτελεί μοναδικό παράδειγμα παγκοσμίως», τόνισε ο κ. Χατζηκωνσταντίνου. Η πίεση που ασκεί το τουρκικό προξενείο μέσα από προπαγανδιστικές και παράτυπες ενέργειες προς την κατεύθυνση της «αφομοίωσης» των μειονοτήτων και κυρίως των Πομάκων είναι αφόρητη, μεθοδευμένη και διαρκής, ενώ κινείται σε όλες τις γραμμές. «Η προσπάθεια να ταυτίσουμε τους Πομάκους με τη μία ή την άλλη εθνική οντότητα, ελληνική ή τουρκική, δεν αποτελεί τίποτε άλλο, παρά μία ξεπερασμένη σοβινιστική τακτική, κατά την οποία καταπατάται κάθε δικαίωμα που έχουν στο πεδίο της πολιτιστικής ιδιαιτερότητας», ανέφερε ο κ. Χατζηκωνσταντίνου.
Η απαράδεκτη αυτή καθημερινή καταπίεση όχι μόνο συντελείται, αλλά οργανώνεται, πλέον , από το τουρκικό προξενείο, με τακτικές που ξεπερνούν κάθε λογική σεβασμού, νομιμότητας και κατανόησης των ιδιαιτεροτήτων των μειονοτήτων, όχι μόνο σε τοπικό, αλλά και σε διεθνές επίπεδο.«
Η αναγκαιότητα για μια νέα πολιτική μας» Το χρονικό και η δράση του τουρκικού προξενείου από τον κ. Κώστα Καραΐσκο. Ο Κώστας Καραΐσκος, εκδότης της εφημερίδας «Αντιφωνητής», μέσα σε ένα σύντομο, αλλά ιδιαίτερα περιεκτικό χρονικό, έκανε αναφορά για την ύπαρξη, τη δράση, αλλά και τη γενικότερη επιρροή που ασκούσε το τουρκικό προξενείο στη περιοχή της Θράκης. Το 1923, αμέσως μετά την Μικρασιατική Καταστροφή και τη Συνθήκη της Λωζάνης, ήρθε στην Κομοτηνή ένας Τούρκος διπλωμάτης, «χωρίς καμία συμφωνία, χωρίς καμιά αμοιβαιότητα, μόνο με τον αέρα του νικητή στον Μικρασιατικό πόλεμο», όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.
Λίγο μετά, από κοινού με την τουρκική πρεσβεία της Αθήνας, ο Τούρκος Πρόξενος Κομοτηνής διαμαρτυρήθηκε για τη δράση των αποκαλούμενων «παλαιομουσουλμάνων» και ζήτησε την απέλασή τους. Παρεμπιπτόντως, οι «παλαιομουσουλμάνοι» είχαν καταφύγει στη Θράκη λόγω της αντίθεσής τους με τον Μουσταφά Κεμάλ και ανέπτυξαν δραστηριότητα εναντίον των κεμαλικών ιδεών. Στη συνέχεια, ο κ. Καραΐσκος, παρέθεσε αποσπάσματα από εφημερίδες, οι οποίες αναφέρθηκαν επισταμένως στο συγκεκριμένο θέμα εκείνη την εποχή, ενώ νύξη έγινε και στις πρώτες αντιδράσεις που εναντιώνονταν στην ίδρυση του προξενείου, όπως του προέδρου της «Ένωσης Μουσουλμάνων».
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε, όμως, στο παράδειγμα της προβοκάτσιας του 1955 με τη βόμβα στο «σπίτι του Ατατούρκ» στη Θεσσαλονίκη από τον Κομοτηναίο φοιτητή Οκτάι Ενγκίν. «Όλοι γνωρίζουμε ότι η καταστροφή του ελληνισμού της Κωνσταντινούπολης μεθοδεύτηκε από το τουρκικό κράτος με τα Σεπτεμβριανά που ξέσπασαν από την δήθεν επίθεση στο τουρκικό Προξενείο της Θεσσαλονίκης, το θεωρούμενο και πατρικό σπίτι του Μουσταφά Κεμάλ. Πώς, όμως, μεταφέρθηκαν οι δύο εκρηκτικοί μηχανισμοί στην Ελλάδα κι έφτασαν στα χέρια του Ενγκίν; Με τον διπλωματικό σάκο του Προξενείου! Και πώς φυγαδεύτηκε στην Τουρκία ο δράστης όταν απελευθερώθηκε μετά τη σύλληψή του από τις ελληνικές Αρχές; Μέσα στο πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου του Προξένου Κομοτηνής!».
Στους εγγενείς στόχους του προξενείου, όπως ανέφερε και ο κ. Καραΐσκος, εντάσσεται ο πολιτικός έλεγχος της μειονότητας και ο εκτουρκισμός του μουσουλμανικού πληθυσμού σε όλα τα επίπεδα, «όπως επιδιώκει το τουρκικό κράτος σε όλη την περιφέρειά του», όπως τονίστηκε, αλλά και η οικονομική διείσδυση. Στη συνέχεια, έγινε αναφορά στις δράσεις της εκάστοτε ελληνικής κυβέρνησης, από το 1936 μέχρι σήμερα, προς την κατεύθυνση του περιορισμού της αυθαίρετης δράσης του προξενείου, χωρίς όμως ιδιαίτερα αποτελέσματα.
«Ζητάμε να φύγει το Προξενείο της Κομοτηνής ως ένα μέτρο αναγκαίο υπό τις συνθήκες που όλοι βιώνουμε. Σε ποιον χρειάζεται; Τι εξυπηρετεί; Αφού αρνείται να συμμορφωθεί στο προξενικό δίκαιο και αντιθέτως δρα ενάντια στα συμφέροντά μας, ας καταργηθεί», ανέφερε ο κ. Καραΐσκος, επισημαίνοντας, παράλληλα, και το σεβασμό προς τη μουσουλμανική κοινωνία, χωρίς την παρέκκλιση, όμως, από τον καθορισμό κανόνων για τη δημοκρατική λειτουργία και νομιμότητα.
«Προξενείο και Πομάκοι»
Προσπάθεια για κοινοποίηση του θέματος σε όλους τους Έλληνες πολίτες από το δημοσιογράφο Σεμπαεδίν Καραχότζα Στη Θράκη ζουν και δραστηριοποιούνται 40.000 περίπου Πομάκοι. Ποιο όμως είναι πραγματικό πρόβλημα και πόσοι το γνωρίζουν σε βάθος; «Απογοητεύομαι πραγματικά όταν ταξιδεύω στην Ελλάδα και νιώθω ιδιαίτερα αμήχανα, όταν συμπατριώτες μου, στο άκουσμα ονομάτων, όπως Αχμέτ ή Μεχμέτ, νομίζουν ότι απαραίτητα είναι και Τούρκοι», ανέφερε ο κ. Καραχότζα. Ανησυχητική έως εγκληματική είναι και η αδιαφορία της ελληνικής πολιτείας, στην οποία δρα καταλυτικά εναντίων των Πομάκων και ο στόχος του τουρκικού προξενείου να παρουσιάσει μια εθνική τουρκική μειονότητα, «κι έχει ήδη πετύχει πολλά», τόνισε ο ίδιος.
Με ποιες, όμως, μεθόδους το πετυχαίνουν αυτό; «Με τα λεφτά καταρχήν, καθώς το τουρκικό προξενείο απασχολεί περίπου 3.500 υπαλλήλους κι έχει έναν προϋπολογισμό 15 – 20 εκατομμυρίων ευρώ, με την άσκηση ψυχολογικής και σωματικής βίας, καθώς και με κάθε είδους εκβιασμό, ενώ ποντάρουν ιδιαίτερα και στη φτώχεια του πληθυσμού, ‘’πατώντας’’ πάνω στο θρησκευτικό τους αίσθημα».
Η χθεσινή εκδήλωση, σύμφωνα με τον κ. Καραχότζα, είχε ως στόχο να υπάρξει μια μαζική αντίδραση προς την κατεύθυνση της απομάκρυνσης του τουρκικού προξενείου, ενημερώνοντας αρχικά τον κόσμο για το ζήτημα. «Μόνο εσείς οι πολίτες μπορείτε να βοηθήσετε τους Πομάκους να σώσουν τον πολιτισμό τους. Άλλωστε η Ελλάδα κάνει Έλληνες μετανάστες, πολλοί από τους οποίους δεν το επιζητούν κιόλας, ενώ εμάς που φωνάζουμε χρόνια πως είμαστε Έλληνες, μας διώχνει», προσδοκώντας στη συλλογή όσο περισσότερων υπογραφών γίνεται, για την απομάκρυνση του προξενείου από τη Κομοτηνή.«
Ο ρόλος του προξενείου από διπλωματική άποψη»Πώς μπορεί η Ελλάδα να ανακαλέσει τη λειτουργία του προξενείου, από τον Φάνη Μαλκίδη,
Ο κ. Μαλκίδης έκανε μια συνοπτική, αλλά πολύ διδακτική παρουσίαση του διπλωματικού και προξενικού δικαίου, το οποίο αποτελεί βάση για μια πλήρως εμπεριστατωμένη και διπλωματικά κατοχυρωμένη ανάκληση όχι μόνο των διπλωματών και των προξένων του εν λόγω προξενείου, αλλά ολόκληρης της λειτουργίας του.
Προέβη σε μια ανάλυση βασικών εννοιών που αφορούν στη λειτουργία των προξενείων, αναλύοντας τί είναι το διπλωματικό σώμα, ποιοι το αποτελούν, ποια είναι τα καθήκοντα των διπλωματών – προξένων, καθώς και τα προνόμιά τους, τα οποία δεν σημαίνουν, όμως, και ατιμωρησία. «Χρέος των προξενείων είναι η ανάπτυξη τέτοιων σχέσεων, ώστε να προωθούνται τα συμφέροντα της χώρας την οποία αντιπροσωπεύουν κι όχι η υπονόμευση της εθνικής κυριαρχίας του κράτους στο οποίο εδρεύει», τόνισε ο κ. Μαλκίδης.
Ιδιαίτερα στάθηκε επίσης και στον αριθμό του προσωπικού που πρέπει ν’ απασχολεί το κάθε προξενείο, το οποίο δεν πρέπει να ξεπερνάει ένα συγκεκριμένο αριθμό. «Το τουρκικό προξενείο θα έπρεπε να είχε 2 άτομα στη διπλωματική αντιπροσωπεία κι αυτή τη στιγμή απασχολεί 20-25», ανέφερε ο κ. Μαλκίδης.
Παράλληλα, ιδιαίτερη μνεία έγινε και στις κυρώσεις εις βάρος των διπλωματών, αλλά και στις διπλωματικές σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας, μέσα από ένα μικρό χρονικό. «Ο άνωθεν λόγος που ανέφερα σχετικά με το λόγο ύπαρξης του προξενείου θα πρέπει να είναι ο μοναδικός κι όχι να παρεκκλίνει ούτε στο ελάχιστο, παρεμβαίνοντας στη κοινωνία της Θράκης», τόνισε ο ίδιος.
Στην εκδήλωση έδωσαν το παρών ο πρώην υπουργός, Δημοσθένης Δημοσθενόπουλος, η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού της νομαρχίας Καβάλας, Σοφία Αθανασιάδου, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Κοινωνικών Θεμάτων του δήμου Καβάλας, Νίκος Κούτρας, η νομαρχιακή σύμβουλος, Τάνια Ελευθεριάδου, ο εκπρόσωπος του βουλευτή ΠΑ.ΣΟ.Κ. Καβάλας Μιχάλη Τιμοσίδη, Χρήστος Αρβανιτόπουλος, ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας του ΟΔΕΓ, Αντώνης Κόντος και Μάρκος Αποστολίδης, ο επίτιμος πρόεδρος του συλλόγου Βιβλιοχαρτοπωλών Καβάλας, Γιάννης Θεοχαρίδης, ο πρόεδρος της Θρακικής Εστίας Καβάλας, Νίκος Τσουμπάκης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Καβάλας Μανώλης Ζαχαρόπουλος, ο πρόεδρος του συλλόγου ξενοδόχων Καβάλας, Απόστολος Αθιανάς, η υποψήφια νομαρχιακή σύμβουλος με το συνδυασμό «Υπερνομαρχία Πολιτών», Έλσα Αυλωνίτου, η πρόεδρος της «ΙΜΑΡΕΤ ΑΕ», Άννα Μυσιριάν και πολλοί πολίτες της Καβάλας.