Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

Περί ελληνικών ιδρυμάτων στην Τουρκία και εκδήλωση για τα "Σεπτεμβριανά"


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΩΝ




Έτος Ιδρύσεως 1928

Δημοσθένους 117, 176 72 Καλλιθέα

Τηλ.: 2109517072 Φαξ: 2109598967

www.cpolitan.gr


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



Η τροποποίηση του Νόμου 5737/2008 περί Μειονοτικών Ευαγών Ιδρυμάτων, η οποία δημοσιεύθηκε στις 28 Αυγούστου 2011, προβλέπει βελτιώσεις στη διαδικασία επιστροφής της ακίνητης περιουσίας των Ιδρυμάτων που δηλώθηκαν στην καταγραφή του 1936, αφήνοντας όμως ανοικτές πολλές εκκρεμότητες, λόγω της σκοπίμως ασαφούς διατύπωσης.

Ο Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών, έχοντας απόλυτη επίγνωση της αδήριτης τουρκικής πραγματικότητας, θεωρεί ότι αυτή η εξέλιξη αποτελεί κίνηση εντυπωσιασμού της διεθνούς κοινής γνώμης και προπέτασμα καπνού για τις βλέψεις της τουρκικής πολιτικής στον ευρύτερο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων.

Οι αλλεπάλληλες καταδικαστικές αποφάσεις, ψηφίσματα και ετήσιες αναφορές διεθνών οργανισμών σχετικά με τη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της θρησκευτικής ελευθερίας εκ μέρους της Τουρκίας, όπως πολύ πρόσφατα της Ετήσιας Έκθεσης 2011 της Κυβερνητικής Επιτροπής των Η.Π.Α. για τις Θρησκευτικές Ελευθερίες (U.S. Committee on International Religious Freedom –USCIRF), του Ψηφίσματος 306 της Βουλής των Αντιπροσώπων του Αμερικανικού Κογκρέσου (House of Representatives) στις 15 Ιουνίου 2011, της Ετήσιας Έκθεσης 2010 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Πρόοδο της Τουρκίας, καταδεικνύουν περίτρανα ότι η Τουρκία απέχει σημαντικά από την αποκατάσταση των τρομερών αδικιών που έχουν διαπραχθεί σε βάρος των Μειονοτήτων στη χώρα αυτή. .

Δυστυχώς και σήμερα με την εξέλιξη αυτή, η συσσωρευμένη πικρή εμπειρία δεκαετιών δεν αφήνει πολλά περιθώρια για αισιοδοξία.

Καλούμε την Τουρκική Κυβέρνηση να σεβαστεί και να εφαρμόσει άμεσα, αποτελεσματικά και χωρίς περιορισμούς και γραφειοκρατικά εμπόδια όλες ανεξαιρέτως τις Συμβάσεις του Ο.Η.Ε. και των Διεθνών Οργανισμών, για την ριζική αποκατάσταση των κατοχυρωμένων από το διεθνές δίκαιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θρησκευτικών ελευθεριών των μειονοτήτων.



Καλλιθέα, 01.09.2011

Ανοιγμα στις μειονότητες


Του ΑΡΗ ΑΜΠΑΤΖΗΣημαντικά προβλήματα, αν και όχι όλα, των μη μουσουλμανικών ευαγών ιδρυμάτων (βακούφια) λύνει η τροποποίηση που έκανε η τουρκική κυβέρνηση στο νόμο περί βακουφίων με κυβερνητικό διάταγμα που δημοσιεύτηκε το περασμένο Σάββατο στην εφημερίδα της τουρκικής κυβέρνησης.

Από την περσινή συνάντηση των θρησκευτικών ηγετών των μη μουσουλμανικών μειονοτήτων. Φέτος, το τραπέζι θα είναι πιο πλούσιο... (ΕΡΑ/ΑΠΕ)Η τροποποίηση έγινε την παραμονή του δείπνου που παρέθεσαν χθες οι μη μουσουλμανικές μειονότητες στον Τούρκο πρωθυπουργό, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ολα αυτά τη στιγμή που άλλη μία ελληνική κοινότητα στην Πόλη προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τη δήμευση σχολικού κτηρίου.

Τέσσερις αλλαγές

Με βάση την τροποποίηση του νόμου περί βακουφίων θα επιστραφούν στα ελληνικά κοινοτικά ευαγή ιδρύματα πρώτον οι ακίνητες περιουσίες για τις οποίες δεν αναφέρεται ο κάτοχος του τίτλου ιδιοκτησίας, δεύτερον τα ακίνητα που έχουν περιέλθει στο τουρκικό Θησαυροφυλάκιο, στη Γενική Διεύθυνση Βακουφίων, στους δήμους και στις νομαρχίες με τρόπους πέραν της απαλλοτρίωσης, της πώλησης και της ανταλλαγής και τρίτον τα νεκροταφεία και οι διάφορες πηγές, η διαχείριση των οποίων έχει περιέλθει στους δήμους. Και στις τρεις περιπτώσεις πρόκειται για ακίνητα που είχαν δηλώσει τα μειονοτικά ευαγή ιδρύματα στη δήλωση που είχαν κάνει αυτά το 1936. Με τη νέα του μορφή ο νόμος αναφέρει ότι τα ενδιαφερόμενα βακούφια θα πρέπει να υποβάλουν σχετικές αιτήσεις εντός δώδεκα μηνών, οι οποίες θα ικανοποιηθούν αφού αξιολογηθούν εκ μέρους της Γενικής Διεύθυνσης Βακουφίων.

Τέταρτη αλλαγή που επέρχεται είναι η πρόβλεψη καταβολής αποζημίωσης για τις ακίνητες περιουσίες των μειονοτικών κοινοτικών ευαγών ιδρυμάτων, οι οποίες έχουν περιέλθει στο τουρκικό δημόσιο και στη συνέχεια έχουν μεταπωληθεί σε τρίτους. Η αποζημίωση θα υπολογιστεί εκ μέρους του τουρκικού υπουργείου Οικονομικών με βάση την τρέχουσα τιμή των ακινήτων αυτών και θα καταβληθεί εκ μέρους της Θησαυροφυλάκιου ή τη Γενική Διεύθυνση Βακουφίων.

Ως προς τους τίτλους ιδιοκτησίας όπου δεν αναφέρεται ο κάτοχος, υπάρχει σημαντικός αριθμός ακινήτων που ανήκουν στα μειονοτικά βακούφια, αλλά κατά την εγγραφή τους στο κτηματολόγιο στο παρελθόν δεν κατέστη δυνατόν να βρεθεί ο κάτοχος του τίτλου.

Οι υποθέσεις των μειονοτικών βακουφικών ακινήτων με αδιευκρίνιστο κάτοχο τίτλου κυριότητας, των νεκροταφείων και των ακινήτων που το τουρκικό δημόσιο έχει μεταπωλήσει σε τρίτους, ήταν τρία προβλήματα τα οποία δεν είχαν λυθεί με το νόμο περί βακουφίων που είχε ψηφιστεί στις 20 Φεβρουαρίου 2008. Από το 2002 έως το 2008 ο εν λόγω νόμος άλλαξε τρεις φορές λύνοντας κάθε φορά κάποια από τα προβλήματα των μειονοτικών βακουφίων, αλλά παρέμεναν κάθε φορά σημαντικά προβλήματα.

Δεν ρυθμίζεται ωστόσο με τη νέα τροποποίηση και παραμένει πρόβλημα η υπόθεση των λεγόμενων «κατειλημμένων βακουφίων», δηλαδή των ιδρυμάτων που έχουν περιέλθει στο τουρκικό δημόσιο με την περιουσία αλλά και τη διοίκησή τους. Μεταξύ των μειονοτικών κατειλημμένων βακουφίων υπάρχουν 24 που ανήκαν στην ελληνική μειονότητα.

Η κίνηση αυτή της τουρκικής κυβέρνησης έγινε την παραμονή του δείπνου που παρέθεσαν χθες οι μη μουσουλμανικές μειονότητες στον πρωθυπουργό Ερντογάν. Πρόκειται για το λεγόμενο «ιφτάρ», το δείπνο των μουσουλμάνων κατά την περίοδο του Ραμαζανιού. Σήμερα είναι η προτελευταία μέρα της νηστείας, ενώ στις 30 Αυγούστου ξενικά η θρησκευτική γιορτή του Ραμαζανιού.

Ενα από τα άλυτα προβλήματα έχει πάρει ήδη το δρόμο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Πρόκειται για την υπόθεση της δήμευσης του κτηρίου του ομογενειακού δημοτικού σχολείου στο Ορτάκιοϊ του Βοσπόρου στην Κωνσταντινούπολη.

Η κοινότητα του Αγίου Φωκά στο Ορτάκιοϊ έχει προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο πριν από λίγο καιρό, και σύμφωνα με τη διαδικασία, γνωστοποίησε στους ενδιαφερομένους ότι αποδέχεται την προσφυγή.

Το εν λόγω κτήριο μετά τη δήμευση λειτουργεί ως γραφείο της τουρκικής Γενικής Γραμματείας Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τα σχετικά εγκαίνια είχαν γίνει τον Δεκέμβριο του 2009.
 
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΩΝ


Έτος Ιδρύσεως 1928

Δημοσθένους 117, 176 72 Καλλιθέα

Τηλ.: 210 9517072 Φαξ 210 9598967

www.cpolitan.gr















ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ



Ο Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών, τιμώντας την 56η Επέτειο της Τραγικής Μνήμης των Γεγονότων των Σεπτεμβριανών, έχει την τιμή να προσκαλέσει τα μέλη και τους φίλους του σε Ημερίδα με θέμα:



Η ελληνική απάντηση στη νεο-οθωμανική πρόκληση



η οποία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011, ώρα 10:00-13:30 στην Αίθουσα Τελετών του Μεγάρου του (Δημοσθένους 117, Καλλιθέα Τηλ.: 210 9517072) με ομιλητές τους κ.κ.



Πρωτοπρ. π. Γεώργιο Μεταλληνό, Ομότιμο Καθηγ. Θεολογικής Σχολής Παν.Αθηνών

Νεοκλή Σαρρή, Ομότιμο Καθηγ. Παντείου Πανεπιστημίου

Παναγιώτη Ήφαιστο, Τακτικό Καθηγητή Διεθνών Σχέσεων-Στρατηγικών Σπουδών, Πανεπιστημίου Πειραιώς

Κωνσταντίνο Χολέβα, Πολιτικό Επιστήμονα, Συγγραφέα

Αντώνη Λαμπίδη, Πρόεδρο Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών





Το Διοικητικό Συμβούλιο



ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ