Στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα εκδηλώσεων του Ιδρύματος Παπανικολάου πραγματοποιήθηκε η ημερίδα που διοργάνωσαν το Ελληνικό Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών και η Ενωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού.
Η ημερίδα είχε τίτλο “Παρελθόν, παρόν και μέλλον της ελληνικής Θράκης” και ολοκληρώθηκε με 6 εισηγήσεις από τους Φραγκούλη Φράγκο, πρώην αρχηγό ΓΕΣ και πρώην υπουργό με θέμα “Γεωπολιτική αξία της Θράκης και διεθνές περιβάλλον – προκλήσεις και απειλές άμυνας και ασφάλειας της περιοχής”,
Σεμπαϊντίν Καραχότζα, δημοσιογράφο με θέμα “Ιστορικά δεδομένα, Συνθήκη της Λοζάνης και μουσουλμανική μειονότητα της Δυτικής Θράκης – παρόν και μέλλον της μειονότητας”,
Βασίλη Μαρτζούκο, αντιναύαρχο εν αποστρατία και πρόεδρο του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών με θέμα “Διαχρονική ελληνική πολιτική πρακτική και τουρκική συνείδηση στην Δυτική Θράκη” και στο δεύτερο μέρος της ημερίδας από τους
Χαρά Νικοπούλου, δασκάλα και Υπεύθυνη Παιδαγωγικού Προγράμματος της Κιβωτού Δόμνας Βιζβίζη με θέμα “Τρέχουσα εκπαιδευτική πραγματικότητα της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης – διαπιστώσεις και προτάσεις βελτίωσης αυτής”,
Θεοφάνη Μαλκίδη, Διδάκτορα Κοινωνικών Επιστημών με θέμα “Η θρησκευτική λατρεία της μουσουλμανικής μειονότητας της ελληνικής Θράκης – Συνθήκη Λωζάνης, Σύνταγμα και ευρωπαϊκό κεκτημένο” και τέλος του Δημήτρη Ζακοντίνου, οικονομολόγου και Α’ Αντιπροέδρου του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών με θέμα “Οικονομία και ανάπτυξη της ελληνικής Θράκης – Ευκαιρίες, προϋποθέσεις και περιορισμοί”.
Την βραδιά άνοιξε ο γνωστός στην περιοχή μας λόγω θητείας του στο Δ’ Σώμα Στρατού στρατηγός Φραγκούλης Φράγκος ο οποίος ανέπτυξε τα επιχειρήματά του σχετικά με την σημασία της Ελλάδας και ειδικότερα της Θράκης στην γύρω περιοχή, αναφέρθηκε στις πολιτικές της Τουρκίας η οποία καταπιέζει χρόνια τώρα τους λαούς που την συγκροτούν στον βωμό της ανάδειξης μίας εθνικής ομοιομορφίας που δεν υπάρχει και τέλος έκανε τις δικές του προτάσεις όσον αφορά στην ανάπτυξη και στην θωράκιση της περιοχής μέσω εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής.
Ο γνωστός Πομάκος στην καταγωγή συγγραφέας και δημοσιογράφος από την Ξάνθη Σεμπαϊδήν Καραχότζα ήταν που συνέχισε αναφερόμενος στις δικές του εμπειρίες από τον αγώνα του για το δικαίωμα του εθνικού αυτοπροσδιορισμού και στα εμπόδια και στις πρακτικές τρομοκράτησης που χρησιμοποιούν κάποιες πολιτικές δυνάμεις στην περιοχή ώστε να ακυρώνουν κάθε τέτοια απόπειρα. Μίλησε ταυτόχρονα για τα αυτονόητα δικαιώματα των μειονοτικών όπως αυτά προκύπτουν και από την Συνθήκη της Λοζάνης, για τις δυσκολίες του να είναι κανείς μειονοτικός και ιδιαίτερα Πομάκος μαθητής στην Θράκη και παρουσίασε τις δικές του προτάσεις επάνω στο θέμα που ανέπτυξε.
Ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών, αντιναύαρχος Βασίλης Μαρτζούκος συνέχισε την βραδιά με την δική του εισήγηση σχετικά με την διαχρονικά επιθετική και διεκδικητική τουρκική πολιτική και την διαχρονικά άτολμη έως και υποχωρητική ελληνική πολιτική, τον ξένο παράγοντα και τις επιδράσεις του καθώς και προτάσεις που αφορούν στην αποφυγή νέας συρρίκνωσης του Ελληνισμού μέσω εθνικής συνεννόησης των ελληνικών πολιτικών δυνάμεων, κατάργησης αναχρονιστικών νόμων και εφαρμογή μίας δυναμικής αναπτυξιακής πολιτικής στην Θράκη.
Η δασκάλα Χαρά Νικοπούλου, γνωστή από την περιπετειώδη θητεία της στο μειονοτικό σχολείο του Μεγάλου Δερείου του Εβρου καθώς και πρόσφατα από την δραστηριοποίηση της στον εκπαιδευτικό και φιλανθρωπικό οργανισμό “Κιβωτός της Δόμνας Βιζβίζη” αναφέρθηκε από την πλευρά της στα δικά της βιώματα όσον αφορά όχι μόνο στην μειονοτική εκπαίδευση και στο ξεπερασμένο μοντέλο εφαρμογής της στην Θράκη αλλά και γενικά στην θρακιώτικη κοινωνία και στην δράση μειονοτικών συλλόγων και μέσων μαζικής ενημέρωσης ως προς την διατήρηση ενός στρεβλού και ψυχροπολεμικού κλίματος προς εξυπηρέτηση των σκοπών της Αγκυρας στην περιοχή ενώ παρέθεσε τις δικές της προτάσεις ειδικά για το μειονοτικό – διαπολιτισμικό εκπαιδευτικό σύστημα στην περιοχή.
Ο συγγραφέας και διδάκτορας κοινωνικών επιστημών Θεοφάνης Μαλκίδης, γνωστός και με διεθνή δραστηριότητα ως προς την συμβολή του στην αναγνώριση της Γενοκτονίας σε άλλες χώρες αναφέρθηκε στο αναχρονιστικό καθεστώς όσον αφορά στην αναγνώριση της δικαστικής ιδιότητας των μουσουλμάνων θρησκευτικών ηγετών, στην πληθυσμιακή σύνθεση της μειονότητας και στις εθνολογικές – θρησκευτικές διαφορές και στην κατάσταση αυτό σε σύγκριση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Πηγή: www.rodopinews.gr
Παρακολουθείστε την ομιλία του Θ. Μαλκίδη στην ημερίδα
Ημερίδες με θέμα "Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον της Ελληνικής Θράκης''
θα πραγματοποιηθούν, η πρώτη στην Κομοτηνή, στις 24 Οκτωβρίου 2014, στις 6 μμ στο Αμφιθέατρο Παπανικολάου και η δεύτερη στην Ξάνθη, στις 25 Οκτωβρίου 2014, στις 6 μμ στο Δημοτικό Αμφιθέατρο.
Η διοργάνωση των ημερίδων θα γίνει υπό την αιγίδα του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ.) και των Παραρτημάτων Νομών Ξάνθης και Ροδόπης της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (Ε.Α.Α.Σ.).
Ξάνθη
Κομοτηνή
Το Ελληνικό Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών (ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ.) και το Παράρτημα Ν. Ροδόπης της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού συνδιοργανώνουν, την Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014 και ώρα 18.00, ημερίδα με θέμα «Παρελθόν Παρόν και Μέλλον της Ελληνικής Θράκης».
Στην ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί στο Ίδρυμα Ν. Παπανικολάου στην Κομοτηνή (Δίπλα στην παλιά Νομαρχία) θα αναπτυχθούν τα εξής θέματα:
• «Γεωπολιτική αξία Θράκης και διεθνές περιβάλλον. Προκλήσεις και απειλές άμυνας και ασφάλειας της περιοχής» Εισηγητής: Φραγκούλης Φράγκος, Στρατηγός ε.α.
• «Ιστορικά δεδομένα, Συνθήκη Λωζάννης και μουσουλμανική μειονότητα Δ. Θράκης. Παρόν και μέλλον μειονότητας» Εισηγητής: Σεμπαϊδήν Καραχότζα Δημοσιογράφος-Συγγραφέας.
• «Διαχρονική ελληνική πολιτική πρακτική και τουρκική διείσδυση στη Δ. Θράκη» Εισηγητής : Βασίλειος Μαρτζούκος, Αντιναύαρχος ε.α. Π.Ν.- Πρόεδρος ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ.
• «Τρέχουσα εκπαιδευτική πραγματικότητα της μουσουλμανικής μειονότητας Θράκης. Διαπιστώσεις και προτάσεις βελτιώσεως αυτής» Εισηγητής: Χαρά Νικοπούλου Δασκάλα- Υπεύθυνη Παιδαγωγικού Προγράμματος «Κιβωτού της Δόμνας Βιζβίζη».
• «Η θρησκευτική λατρεία της μουσουλμανικής μειονότητας της ελληνικής Θράκης. Συνθήκη Λωζάννης, Σύνταγμα και ευρωπαϊκό κεκτημένο» Εισηγητής: Θεοφάνης Μαλκίδης Διδάκτωρ Κοινωνικών Επιστημών.
• «Οικονομία και ανάπτυξη της ελληνικής Θράκης. Ευκαιρίες, Προϋποθέσεις, περιορισμοί» Εισηγητής: Δημήτριος Ζακοντίνος Οικονομολόγος - Α΄ Αντιπρόεδρος ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ.