Τετάρτη 3 Μαΐου 2017

Συλλογή κειμένων του φυλακισμένου Γιάννη-Βασίλη Γιαϊλαλί- Yannis Vasilis Yaylalı’nın toplu yazıları ve metinleri



Προδημοσίευση από το βιβλίο, στην ελληνική και την τουρκική γλώσσα, με τη  συλλογή κειμένων του φυλακισμένου συναγωνιστή μας  Γιάννη-Βασίλη Γιαϊλαλί με τίτλο «Λευτεριά στους λαούς της Μικράς Ασίας»

Εισαγωγή: Μεράλ Γκευλανί και Ταμέρ Τσιλιγκίρ

Επιμέλεια έκδοσης και εξώφυλλο: Χρόνης Αμανατίδης

Εισαγωγή και επιμέλεια : Θ. Μαλκίδης 


Θ. Μαλκίδης

Ο Γιάννης-Βασίλης Γιαϊλαλί (Yannis VasilisYaylali) γεννημένος στον Πόντο συμμετείχε στον πόλεμο ως στρατιώτης εναντίον των Κούρδων το 1994, όπου τραυματίστηκε και βρέθηκε στα χέρια των μαχητών Ελευθερίας του  PKK. Η οικογένειά του κατά την υποβολή της αίτησης  προς το Γενικό Επιτελείο Στρατού για να μάθει την τύχη του, ειδοποιήθηκε  ότι έπρεπε να εγκαταλείψει την προσπάθεια, αφού θεωρούνταν  νεκρός, ενώ ως αποτέλεσμα των επίμονων ερευνών  οι τουρκικές αρχές προειδοποίησαν  να «μην μιλάτε πολύ γι’ αυτό το γεγονός, γιατί γνωρίζουμε ότι είστε Έλληνες»! 

Ο  Γιαϊλαλί  ο οποίος έμεινε αιχμάλωτος για μεγάλο χρονικό διάστημα των Κούρδων, έμαθε για την πραγματική του ταυτότητα,  άλλαξε  το όνομά του σε Γιάννης -Βασίλης Γιαγιάλι και μπήκε μπροστά στον αγώνα για την ανάδειξη της Γενοκτονίας εναντίων των Ελλήνων και της ελευθερίας των λαών της Μικράς Ασίας. Ως εκ τούτου κατηγορήθηκε  για προσβολή του Κεμάλ, του Ερντογάν, τρομοκρατία και υποκίνηση σε ανυπακοή  και από το βράδυ της 22ας Απριλίου 2017 είναι φυλακισμένος.   

Γνωρίζουμε ότι η  συνείδηση  του Γιαϊλαλί  είναι ενάντια στο καθεστώς που  καταδιώκει τους λαούς  στην Τουρκία,  που προετοιμάζουν το έδαφος για τη δολοφονία του Hrant Dink, ενάντια σε εκείνους που έχουν βομβαρδίσει και σκοτώσει χιλιάδες ανθρώπους. Το τουρκικό φασιστικό καθεστώς, ένα καθεστώς  τυραννίας δεν μπορεί να κρίνει αυτούς που αγωνίζονται για την Ελευθερία και εκείνοι που σήμερα ασκούν καταπίεση και δολοφονούν θα εξαφανισθούν από τη συνείδηση του  Γιάννη Βασίλη Γιαϊλαλί.  Μία συνείδηση που είναι  η φωνή των ιστορικών λαών: Των  Ελλήνων, των Αρμενίων,  των  Κούρδων.



Yannis Vasilis Yaylalı’nın toplu yazıları ve metinleri 

«Anadolu Halklarına Özgürlük» Yunanca  ve Türkçe



Giriş: Meral Gkeflani ve Tamer Çilingir


Düzenlenen sürüm ve kapak: Chronis Amanatidis

Giriş ve editör: Th. Malkidis





Yannis Vasilis Yaylalı Pontus’ta doğdu. 1994 yılında Kürtlere karşı yürütülen savaşa askeri er olarak katıldı ve PKK’nın özgürlükçü savaşçıları tarafından esir olarak ele geçirildi. Ailesine oğullarının durumu ile ilgili Türkiye Genel Kurmay Başkanlığına yaptıkları başvurularda oğullarının ölü kabul edilmesi gerektiği söylenerek bu meselenin arkasını fazla aramamaları zira Türk makamlarının yaptığı detaylı araştırmalar sonucunda kendilerinin Yunanlı olduğunu bildikleri uyarısında bulunuldu.

Yaylalı, uzun müddet Kürtlerin esiri olarak tutulduktan sonra gerçek kimliğini öğrenerek ismini Yannis Vasilis Yaylalı olarak değiştirdi. Ardından Yunanlılara karşı yapılan soykırımın gün ışığına çıkarılması  ve Anadolu halklarının özgürlük davalarının tanıtımı amacıyla mücadele başlattı. Bu sebeple Mustafa Kemal’ ve Erdoğan’a hakaret ve terör ve itaatsizlik suçlamalarıyla tutuklandı ve 22 Nisan 2017 tarihinden itibaren cezaevine konuldu.


Çok iyi biliyoruz ki Yaylalı’nın vicdanı, Türkiye’de Hrant Dink’lerin öldürülmesinin zeminini hazırlayan rejimlere, binlerce insanı bombalayarak öldürülmelerine yol açan faşist Türk rejimine karşı mücadele veriyor. Bir zulüm rejimi özgürlük için mücadele verenleri sorgulayamaz ve bugün baskılarla insanları katledenlerin Yannis Vasilis Yaylalı’nın vicdanından silineceğini biliyoruz. Onun vicdanının sesi Yunanlıların, Ermenilerin ve Kürtler gibi tarihi halkların sesidir. 



O bir barış aktivisti, Kürt halkının özgürlüğü için bir mücadeleci, Pontus gerçeği ve Helenizminin tanıtımı için bir gönüllü. Yannis Vasilis Yaylalı, Pontus’ta doğdu. Türk ordusunun bir askeri olarak Kürdistan’da savaştığı yıllarda tutuklanarak Kürtler tarafından esir alındı ve Yunan asıllı olduğunu öğrendi.

O tarihten itibaren Türkiye’de yaşayan halkların uyanışı amacıyla ön safta yer aldı ve bugün Türkiye’deki insan hakları ve özgürlükleri adına yürütülen davanın önemli mücadelecileri arasında yer alıyor.

Kendisi Yunanlılar, Ermeniler ve Kürler aleyhine işlenen cinayet ve katliamların duyurulması adına önemli bir mücadele veriyor. Bu konularla ilgili bir çok konferanslar, paneller, konuşmalar ve etkinlikler düzenlemiş, çeşitli dergi, gazete ve web sayfalarında yazıları yayınlanmıştır.