Σάββατο 12 Απριλίου 2025

H Ελληνίδα στη γυναίκα στην ιστορία


H ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

H Ελληνίδα στη γυναίκα στην ιστορία

ISBN: 978-618-83964-5-3

Διαχρονικά η Ελληνίδα υπήρξε κρίσιμη φυσιογνωμία στο ιστορικό γίγνεσθαι και πλειάδα γυναικών σηματοδότησαν ιστορικά γεγονότα.

Οι συγγραφείς των επιμέρους κεφαλαίων αναδεικνύουν, με γλαφυρό τρόπο, την ηχηρή παρουσία της Γυναίκας, ως καταλύτη και εκτελεστή της ιστορίας, από καταβολής κόσμου.

Στον Ελληνικό Πολιτισμό η γυναίκα κατείχε, ανέκαθεν, περίοπτη θέση και συνεχίζει να αποτελεί παράδειγμα ηρωισμού, αφοσίωσης, Μητέρας.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

1. Γυναίκες της Ρόδου στην Αντίσταση. Συγγραφέας: Μαρία Τουλαντά - Παρισίδου

2. Δέσποινα Αχλαδιώτη, " Η θρυλική Κυρά της Ρω". Συγγραφέας: Μαίρη Β. Φάκκου

3. Πως η ευφυΐα και η επινοητικότητα των γυναικών της Νισύρου έσωσε τους άνδρες του νησιού από τα αντίποινα των Γερμανών. Συγγραφέας: Τίτσα Πιπίνου

4. Η συμβολή των γυναικών στον Μακεδονικό Αγώνα. Συγγραφέας: Αρχιμανδρίτης Ιωακείμ

5. Η Ελληνίδα γυναίκα κατά τη διάρκεια της Γενοκτονίας (1908-1922) Συγγραφέας: Θεοφάνης Μαλκίδης


Σάββατο του Λαζάρου

Λάζαρος














Την ημέρα αυτή η Ορθοδοξία γιορτάζει το θαύμα της εκ νεκρών έγερσης του Λαζάρου, φίλου και πιστού μαθητού του Ιησού. Ο Λάζαρος υπήρξε στενός φίλος του Ιησού Χριστού, αδερφός της Μάρθας και της Μαρίας. Κατοικούσε στη Βηθανία, 3 χλμ. περίπου ανατολικά της Ιερουσαλήμ.

Ενώ ο Ιησούς βρισκόταν μακριά από τη Βηθανία, ο Λάζαρος ασθένησε. Οι αδερφές του ειδοποίησαν τον Ιησού για την κατάστασή του, ο Ιησούς όμως καθυστέρησε εσκεμμένα τη μετάβασή του στη Βηθανία.

Όταν έφθασε στο σπίτι μαζί με τους μαθητές Του, ο Λάζαρος ήταν ήδη νεκρός για τέσσερις ημέρες (Ιωάννης 11:17). Ο Ιησούς όμως αφού προσευχήθηκε, τον ανάστησε λέγοντας την πασίγνωστη φράση: "Λάζαρε, δεύρο έξω". (Ο Λάζαρος σηκώθηκε, βγήκε έξω από το μνήμα του με δεμένα τα πόδια και τα χέρια, και το πρόσωπό του περιτυλιγμένο με το σουδάριο (Ιωάννης 11:44). Το θαύμα αυτό του Ιησού έγινε η αιτία ν α πιστέψουν πολλοί από τους Ιουδαίους.


Φώτης Κόντογλου: Αν θέλεις να δοκιμάσεις την πίστη ενός χριστιανού, μίλησέ του για τον ασκητισμό

 

Όταν μιλήσεις στους ψευτοχριστιανούς για σκληρή άσκηση στο κορμί και στο πνεύμα για την αγάπη του Χριστού, θυμώνουνε, σε λένε φακίρη, ειδωλολάτρη, βάρβαρο.


Άγιος Ιωάννης ο Ράπτης ο Νεομάρτυρας εξ Ιωαννίνων

 

 

Bληθείς καμίνου εν μέσω Iωάννη,
Xριστώ προσήδες ύμνον ευχαριστίας.

Δεκὰτ Ἰωάννης ὀγδοάτηῃ δέμας ἀπηνῶς καύθη.

Παρασκευή 11 Απριλίου 2025

Μνήμη Νικολάου Τούντα

 



Έφυγε από αυτή τη ζωή ό  Δεκανέας τεθωρακισμένων Νικόλαος Τούντας , ο οποίος αντιστάθηκε στην προδοσία και πολέμησε τους Τούρκους εισβολείς στην Κύπρο το 1974!  

Σάββας Παύλου εκ Κύπρου

 



Σάββας Παύλου : ΜΝΗΜΟΝΕΥΣΗ

 Ισχυρό αντίδοτο στη σημερινή δουλοφροσύνη και αξιακή παρακμή


Γεώργιος Μπαλταδώρος

 



 Γεώργιος Μπαλταδώρος Αξιωματικός της Πολεμικής μας  Αεροπορίας,  ο 125ος Έλληνας ήρωας που υπερασπίστηκε το Ελληνικό Αιγαίο Πέλαγος.  



Η Βόρειος Ήπειρος μέσα από βρετανικά έγγραφα


 


 

Βόρεια Ήπειρος, Κύπρος, θύματα γεωγραφίας και όχι μόνο…

Δύο χάρτες στα βρετανικά αρχεία για τη Βόρειο Ήπειρο.

Το θέμα της Βορείου Ηπείρου καλύπτεται διαχρονικά και στο Βρετανικό Εθνικό Αρχείο, εφόσον το Λονδίνο ήταν βαθιά αναμεμειγμένο με την τύχη της…

 

Προσκύνημα στα φυλακισμένα μνήματα



Ποτέ ουδεμία  απόφαση για το Εθνικό θέμα της Κύπρου δεν πρέπει να λάβουν οι υπεύθυνοι για την τύχη του Ελληνισμού πριν επισκεφθούν τα «φυλακισμένα μνήματα» στη Λευκωσία. Εκεί οφείλουν να προσκυνήσουν τους τάφους των ηρώων, να μάθουν την ιστορία τους και τη θυσία τους και κυρίως να πληροφορηθούν για ποιο ιδανικό αυτοί οι νέοι Έλληνες έδωσαν τη ζωή τους. Αν συνειδητά «συζητήσουν» με τον Ευαγόρα Παλληκαρίδη, με τους Καραολή και Δημητρίου, με τον Γρηγόρη Αυξεντίου και με τον Κυριάκο Μάτση και τους άλλους Μάρτυρες της Ελευθερίας δεν είναι δυνατό ποτέ να δεχθούν ταπεινωτική λύση γι΄ αυτούς τους ήρωες, για εμάς, για εκείνους που θα έρθουν μετά από εμάς.


Πέμπτη 10 Απριλίου 2025

Για τον οικονομικό εθνικισμό της Τουρκίας στη Θράκη

 


Θεοφάνης Μαλκίδης 


Για τον οικονομικό εθνικισμό της Τουρκίας στη Θράκη


Η συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά 


Αφού το Κυπριακό είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα ΓΙΑΤΙ ο Χριστοδουλίδης επιμένει στη διζωνική;

 

Σάββας Ιακωβίδης

Ο Κύπριος Πρόεδρος γνωρίζει ότι η διζωνική ΔΕΝ είναι συμβατή με τις αρχές, τις αξίες και τη νομοθεσία της ΕΕ διότι τα παραβιάζει και τα καταλύει συλλήβδην. Γνωρίζει ότι, στις 24/4/2004, ο κυπριακός Ελληνισμός, με το βροντερό 76% του ΟΧΙ στο τερατούργημα Ανάν, ενταφίασε και τη διζωνική ανωμαλία. Τάσσος, Χριστόφιας, Αναστασιάδης και σήμερα Χριστοδουλίδης, βάναυσα ασεβούντες στη δημοκρατικά εκπεφρασμένη βούληση του λαού, επιμένουν να του μπήξουν το έκτρωμα Ανάν, καρυκευμένο και δηλητηριασμένο με τη διζωνική

 

Η σύγχρονη οικογένεια στην Ελλάδα με μια ματιά

 

statistics survey 2023 01
Πηγή: https://www.statistics.gr/el/infographic-vital-statistics-survey-2023

 

Από το «Μαμά, Μπαμπάς και Παιδιά»

Η μείωση των γεννήσεων, μείωση των γάμων, αύξηση των διαζυγίων, αύξηση των συμφώνων συμβίωσης, αύξηση των ομοφύλων συμφώνων συμβίωσης και αύξηση της βρεφικής θνησιμότητας, συνιστούν τη δημογραφική εικόνα της σύγχρονης Ελλάδας σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε τελευταία η ΕΛΣΤΑΤ την  1η  Οκτωβρίου 2024 και αφορούν στο 2023 (1).


90 χρόνια από τη δολοφονία του Μανώλη Καζώνη-Αφιέρωμα στην επέτειο του Πετροπολέμου στην Κάλυμνο

 




Ιστορικά ντοκουμέντα από το αρχείο του αείμνηστου Δικηγόρου-Ιστορικού  κ.Βασίλη Χατζηβασιλείου

Το kalymnos-news.gr  90 χρόνια από τη δολοφονία του Μανώλη Καζώνη και τιμώντας  την Εθνικοθρησκευτική εξέγερση του Καλυμνιακού λαού ενάντια στη Φασιστική Ιταλική κατοχή το 1935 και την μνήμη όσων πρωτοστάτησαν παρουσιάζει ιστορικά ντοκουμέντα από το αρχείο του αείμνηστου Βασίλη Χατζηβασιλείου.

Φώτης Κόντογλου: Οι θαλασσινοί μας. Πώς κάηκε η Οθωμανική αρμάδα από τους μπουρλοτιέρηδες στο μπουγάζι της Σάμου




Σελίδα Fotis Kontoglou – Original 

Οι Θαλασσινοί μας. Πώς κάηκε η Οθωμανική αρμάδα από τους μπουρλοτιέρηδες στο μπουγάζι της Σάμου
(Άρθρο του Φώτη Κόντογλου στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ σε άγνωστη χρονολογία. Η εικονογράφηση είναι του Σπύρου Βασιλείου).


Τετάρτη 9 Απριλίου 2025

Πρώην Ελλάδα

 



Πρώην Ελλάδα, τέως Αθήνα, Τετάρτη 9 Απριλίου 2025, άγαλμα Θεόδωρου Κολοκοτρώνη: 


Όταν οι γιάφκες, οι εθνομηδενιστές, οι εγχώριοι Γκρίζοι Λύκοι μαγαρίζουν τον πρωταγωνιστή της Ελευθερίας μας......


Για τη Θράκη και για τον Ελληνισμό

 



Θεοφάνης Μαλκίδης 


Η εκδήλωση για τη Γενοκτονία από την Τουρκία εναντίον των Ελλήνων της Θράκης, εναντίον του Ελληνισμού.


Το ρεπορτάζ στο τηλεοπτικό κανάλι  ERT NEWS


Το έπος της αντίστασης στο Φασισμό και τον Ναζισμό στα Οχυρά Εχίνου και Νυμφαίας τον Απρίλιο του 1941.

 



Θεοφάνης Μαλκίδης 

Από τη Βόρειο Ήπειρο στον Εχίνο και την Νυμφαία: Η Θράκη στο έπος της αντίστασης στο Φασισμό και το Ναζισμό το 
1940-1941

Όπως και σε άλλες ιστορικές στιγμές του Ελληνισμού, η Θράκη παρέμεινε και παραμένει δυστυχώς στο περιθώριο. Έτσι  πέρα από τη Θρακιώτισα τραγουδίστρια της νίκης Σοφία Βέμπο (από την Καλλίπολη) η οποία σηματοδοτεί και νοηματοδοτεί με τα τραγούδια της το έπος του 1940-1941, έχει ενδιαφέρον  να επισημάνουμε πως όλη η Θράκη συνέβαλε τα μέγιστα, στην επικράτηση εναντίον του φασισμού, εναντίον των εισβολέων και των κατοχικών δυνάμεων των Ιταλών, των Γερμανών και  των Βουλγάρων. 

111 χρόνια από τη Γενοκτονία στη Θράκη – Ο Θεοφάνης Μαλκίδης για «το Μαύρο Πάσχα των Θρακών»

 



Το σχέδιο, τα μέσα δίωξης και η επόμενη μέρα στο Θρακικό ζήτημα – Η υποχρέωση της Τουρκίας 

Στις 6 Απριλίου 1914 γράφτηκε μια από τις πλέον μελανές, και εν πολλοίς άγνωστες σελίδες, της ελληνικής σύγχρονης ιστορίας. Ήταν η μέρα που χαρακτηρίστηκε «το Μαύρο Πάσχα των Θρακών».

Στις αρχές του 20ου αιώνα, ο Ελληνισμός της Θράκης, όπως και ο Ελληνισμός του Πόντου και της Μικράς Ασίας, υπέστη το ίδιο σχέδιο Γενοκτονίας.

O Γ. Σεφέρης μιλά για τον Θεόφιλο

  




Μιὰ φορὰ κι ἕναν καιρό, καθὼς λένε, ἕνας φούρναρης παράγγειλε σ᾿ ἕνα φτωχὸ ζωγράφο νά τονε ζωγραφίσει τὴν ὥρα ποὺ φούρνιζε ψωμιά. Ὁ ζωγράφος ἄρχισε νὰ δουλεύει, καὶ ὅταν καταπιάστηκε νὰ εἰκονίσει τὸ φουρνιστήρι, ἀντὶ νὰ τὸ φτιάξει ὁριζόντιο, σύμφωνα μὲ τὴν προοπτική, τὸ ἔφτιαξε κάθετο δείχνοντας ὅλο του τὸ πλάτος· ἔπειτα, μὲ τὸν ἴδιο τρόπο, ζωγράφισε πάνω στὸ φουρνιστήρι κι ἕνα καρβέλι. Πέρασε ἕνας ἔξυπνος ἄνθρωπος καὶ τοῦ εἶπε: «Τὸ ψωμὶ ἔτσι ποὺ τὄ ῾βαλες, θὰ πέσει». Ὁ ζωγράφος ἀποκρίθηκε, χωρὶς νὰ σηκώσει τὸ κεφάλι: «Ἔννοια σου· μόνο τὰ ἀληθινὰ ψωμιὰ πέφτουν· τὰ ζωγραφισμένα στέκουνται· ὅλα πρέπει νὰ φαίνουνται στὴ ζωγραφιά!».


Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης

 

Ήταν 3 Ιανουαρίου του 1911 όταν στον βαρύ χειμώνα της Σκιάθου ο αρχάγγελος κατέβηκε για να πάρει την ψυχή του Αλέξανδρου στον ουρανό. Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης είχε ήδη ζήσει 59 βασανισμένα αλλά και  ταυτόχρονα γοητευτικά χρόνια στην γη, ακροβατώντας ανάμεσα στους ήρωες που με λέξεις ζωγράφιζε στο χαρτί, στους ναούς όπου έψαλε τα “τραγούδια του Θεού” και στα καπηλειά όπου το κρασί γινόταν ο πρόσκαιρος αναπαμός του από την φτώχεια και τα βάσανα.


Τρίτη 8 Απριλίου 2025

Ημερίδα στη μνήμη του Μιχάλη Χαραλαμπίδη

 





Την Τετάρτη 23 Απριλίου, η ιστορική Ένωση Ποντίων Σουρμένων,  στα πλαίσια των εκδηλώσεων που πραγματοποιεί για πάνω από εκατό χρόνια,  οργανώνει ημερίδα αφιερωμένη στη μνήμη του Μιχάλη Χαραλαμπίδη.

Όλοι οι  λαοί που αγωνίζονται για την επίλυση του Τουρκικού προβλήματος, για την αναγνώριση της Γενοκτονίας, για τη Δικαιοσύνη και την Ελευθερία , τιμούν έναν πρωτοπόρο  πολιτικό, έναν υπέροχο άνθρωπο, έναν σπουδαίο Έλληνα!



Για τη Θράκη της Γενοκτονίας και για τον Ελληνισμό της αντίστασης

 

Θράκη: Πώς η Τουρκία απειλεί να αφανίσει τους Πομάκους - Τι δεν κάνει η Ελλάδα - ΑΝΑΛΥΣΗ

Θεοφάνης Μαλκίδης 



Για τη Θράκη της Γενοκτονίας, για τον Ελληνισμό της αντίστασης 



Η συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά



Αναγνώριση της Γενοκτονίας του Θρακικού Ελληνισμού- Θρακιώτες δικαιωθήκαμε;

 

Κείμενο του Ιωάννη Α. Σαρσάκη (Καστροπολίτη)

Στις 7 Ιουλίου 2022 ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων το νομοσχέδιο 4954/2022, όπου μεταξύ άλλων θεμάτων, με το άρθρο 48, ορίστηκε η 6η Απριλίου ως : «Ημέρα Θρακικού Ελληνισμού». Δυστυχώς από την πρόταση αυτή λείπει η λέξη Γενοκτονία, η οποία βεβαίως για εμάς τους Θράκες είναι και το μείζον ζητούμενο προς αναγνώριση από την Ελληνική Πολιτεία. Να υπενθυμίσω, ότι η 6η Απριλίου, το λεγόμενο Μαύρο Πάσχα των Θρακών του 1914, σηματοδοτεί την κορύφωση της γενοκτονίας του Θρακικού Ελληνισμού. Η πρωτοβουλία για την αναγνώριση της 6ης Απριλίου, ως ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας του Θρακικού Ελληνισμού, ξεκίνησε εδώ και χρόνια, από ενέργειες των Θρακικών σωματείων – συλλόγων, και επικυρώθηκε με ψήφισμα στο 7ο Παγκόσμιο Συνέδριο Θρακών, που πραγματοποιήθηκε στο Διδυμότειχο τον Ιούνιο του 2006.

Από τότε, και πάλι με πρωτοβουλία των Θρακικών σωματείων – συλλόγων, η ημέρα αυτή τιμόταν με επιμνημόσυνες δεήσεις, καταθέσεις στεφάνων και σχετικές ιστορικές ομιλίες, όπου σε πολλές περιπτώσεις δεν υπήρχε παρουσία αρμόδιου κρατικού φορέα. Με το πέρας των ετών και την επιμονή των σωματείων – συλλόγων, φτάσαμε στο σημείο στις εκδηλώσεις αυτές, να παρευρίσκονται εκπρόσωποι των τοπικών αυτοδιοικήσεων, καθώς και βουλευτών του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Στην περιοχή του Νομού Έβρου, την πρωτοβουλία για την προσπάθεια αναγνώρισης της Γενοκτονίας του Θρακικού Ελληνισμού ανέλαβε η Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Έβρου (Ε.ΠΟ.Φ.Ε.), με τη συνδρομή βεβαίως των μελών/συλλόγων που την απαρτίζουν. Η Ε.ΠΟ.Φ.Ε. σε συνεργασία με τους δύο καθηγητές : κ. Ιωάννη Σιδηρά (Εκκλησιαστικό Ιστορικό, Θεολόγο και Νομικό) και Δρ. Θεοφάνη Μαλκίδη (Πολιτικό Επιστήμονα), διοργάνωνε κατά καιρούς εκδηλώσεις, όπου οι ομιλητές παρουσίαζαν όλα τα ιστορικά αδιάσειστα στοιχεία, που αποδεικνύουν τη Γενοκτονία του Θρακικού Ελληνισμού από Τούρκους και Βουλγάρους. Να σημειώσουμε βέβαια, ότι όταν αναφέρουμε Θρακικό Ελληνισμό, εννοούμε τον Ελληνισμό που ζούσε για χιλιετίες σε όλο τον γεωγραφικό χώρο της Θράκης, τον οποίο σήμερα διαχωρίζουμε ως Βόρεια (Βουλγαρία), Ανατολική (Τουρκία) και Δυτική (Ελλάδα).


ΟΧΙ

 




Το διάγγελμα   του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου για το δημοψήφισμα για το σχέδιο ΑΝΑΝ (Απρίλιος 2004)

 

Συμπατριώτισσες, Συμπατριώτες,
Αυτές της εξαιρετικής ιστορικής σημασίας συνθήκες, νιώθω υποχρέωσή μου να απευθυνθώ σ΄ εσάς: στον κυρίαρχο κυπριακό λαό. Κάθε λαός διαμορφώνει και γράφει τη δική του ιστορία. Άλλοτε με απελευθερωτικούς και κοινωνικούς αγώνες, άλλοτε με δημοκρατικές διαδικασίες διά της ψήφου του. Τώρα καλείται ο κυπριακός λαός, καλούμαστε ο καθένας χωριστά και συλλογικά, να γράψουμε την ιστορία του μέλλοντος της Κύπρου.
Η πατρίδα μας διέρχεται τις πιο δραματικές ώρες της μακραίωνης ιστορίας της. Ώρες καθοριστικές όχι μόνο για το παρόν και τη δική μας γενεά, αλλά και για το μέλλον και τις γενεές που θα έρθουν. Οι αποφάσεις που θα πάρουμε εμείς σήμερα, διαμορφώνουν…και καθορίζουν τις τύχες και τα πεπρωμένα και των επερχόμενων γενεών.

Η μάχη της Ματαράγκας

 


Οι τουρκικές δυνάμεις:

Η δύναμη των τούρκων ήταν 4.500 πεζικάριοι, 600 ιππείς και τέσσερα ορεινά τηλεβόλα, με αρχιστράτηγο τον Χασάν Πασά της Καρδίτσας. Ο τουρκικός στρατός είχε παραταχθεί σε δύο σώματα: Το ένα από την πλευρά της Καρδίτσας και το άλλο από Καλυβάκια και Ερμήτσι, προερχόμενο από Λάρισα και Φάρσαλα. Φανερός στόχος τους, η περικύκλωση και εξόντωση των επαναστατών.


Τὰ μαῦρα κούτσουρα

 


  

κυρ   

Σοβαρὸς καὶ ἀρχαϊκός, γαλανὸς καὶ ἀνοιχτοπρόσωπος ὁ κὺρ Δημητράκης τ᾿ Ἀγάλλου, μὲ τὰς πλατείας χειρίδας, τὴν κεντητὴν ζώνην, καὶ τὰ στιλπνὰ πανοβράκια του, ἐσύχναζε καθ᾿ ἑκάστην εἰς τὸ Κιόσκι… ἐντὸς τῆς σιδηρᾶς πύλης τοῦ Κάστρου, καὶ ἀντικρὺ εἰς τὸ μικρὸν τζαμί, τὸ ὁποῖον εὑρίσκετο διὰ τὸν τύπον ἐκεῖ, τάχα διὰ τὰς θρησκευτικὰς ἀνάγκας τοῦ μοναδικοῦ Ἀγᾶ, ὅστις εὑρίσκετο ὡς σημεῖον συνδέσμου καὶ ὑποταγῆς ἐφ᾿ ὅλης τῆς νήσου. Ἐκεῖ ἐσυναθροίζοντο ὅλοι οἱ προεστοί, πρόκριτοι καὶ δημογέροντες τοῦ τόπου, διὰ νὰ καπνίζουν τὸ μακρὸν τσιμπούκι, νὰ πίνουν τὸ σερμπέτι, καὶ νὰ συζητοῦν ὡς μεγάλα κεφάλια, τὰ συμφέροντα ὅλης τῆς κοινότητος. Ἐσχάτως μόνον τὸ σερμπέτι ἤρχισε ν᾿ ἀντικαθιστᾷ ὁ καφές, τὸν ὁποῖον ἐκόμισε πρῶτος, ἐπιστρέψας ἄρτι ἐκ τῆς Βλαχίας καὶ τῆς Κωνσταντινουπόλεως, ὁ κὺρ Ἀλεξανδράκης ὁ Λογοθέτης, μεγαλέμπορος καὶ πρῶτος προεστὼς τοῦ Κάστρου.


Δευτέρα 7 Απριλίου 2025

Μνήμη Δημήτρη Βουνάτσου

 



Θεοφάνης Μαλκίδης 

Ο Δημήτρης Βουνάτσος,  βουλευτής, δήμαρχος και  νομάρχης Λέσβου, ένας εξαιρετικός φίλος, ένας πατριώτης πολιτικός,  που αψήφισε κομματικές γραμμές και έβαλε πάνω από όλα τον Ελληνισμό, πέρασε στην αιωνιότητα.


Φίλε Δημήτρη ο ανιδιοτελής σου αγώνας για τη Λέσβο , το Αιγαίο, τη Θράκη, την Κύπρο, το ελεύθερο Κουρδιστάν, μαζί με την ευθύτητα, τον αυθορμητισμό και την ειλικρίνεια σου, θα είναι οι αναμνήσεις  μου από εσένα. 


Τώρα που θα ξαναβρεθείς με τον Μιχάλη Χαραλαμπίδη, με το στρατηγό Δημήτρη Ματαφιά, με τον Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης Ηλία Ευαγγελίδη,  όπως τότε στη κοιλάδα Μπεκαά με τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν, να τους πεις ότι υπάρχει η μαγιά που άφησαν! 


Αγαπημένε μου Δημήτρη, Καλό Παράδεισο και Καλή Ανάσταση!

Υ. Γ.

Με την ελληνική σημαία στο φέρετρο, την πιο επαναστατική πράξη που μπορεί να γίνει σήμερα στην πρώην Ελλάδα, με το υπέροχο τραγούδι του Αιγαίου και της Μικράς Ασίας την "Πέργαμο" να ακούγεται μέχρι τον ουρανό, αποχαιρετούμε το  δήμαρχο, νομάρχη και βουλευτή Λέσβου, Λήμνου, Αγίου Ευστρατίου, Ίμβρου και Τενέδου, τον αγαπημένο φίλο και μοναδικό Έλληνα Δημήτρη Βουνάτσο.


Ώρα σου καλή Δημήτρη !


6 Απριλίου 1914: Η Γενοκτονία στη Θράκη, το "Μαύρο Πάσχα" των Θρακών

 



Θεοφάνης Μαλκίδης

 

6 Απριλίου 1914: Η Γενοκτονία στη Θράκη, το "Μαύρο Πάσχα" των Θρακών


Από την ομιλία στην εκδήλωση του Δήμου και των Συλλόγων του Λαγκαδά  

 

1.Το γεγονός

 

Στις 6 Απριλίου του 1914 γράφτηκε μια από τις πλέον μελανές, και εν πολλοίς άγνωστες σελίδες, της ελληνικής σύγχρονης ιστορίας. Ήταν η κορύφωση της Γενοκτονίας, η μέρα που χαρακτηρίστηκε «το Μαύρο Πάσχα των Θρακών».

Στις αρχές του 20ου αιώνα, ο Ελληνισμός της Θράκης, όπως και ο Ελληνισμός του Πόντου και της Μικράς Ασίας, υπέστη το ίδιο σχέδιο Γενοκτονίας.


Μνημείο στο Μορφοβούνι Καρδίτσας για τον Ήρωα Σμηναγό Γιώργο Μπαλταδώρο

 



Μνημείο στο Μορφοβούνι Καρδίτσας για τον Ήρωα Σμηναγό Γιώργο Μπαλταδώρο, πατέρα δύο παιδιών από το Μορφοβούνι Καρδίτσας, που το 2018 έπεσε υπέρ πατρίδος κοντά στη Σκύρο, όταν επέστρεφε από αποστολή αναχαίτισης τουρκικών αεροσκαφών.


Οδυσσέας Ελύτης: Είμαστε οι μόνοι που έχουμε το προνόμιο να λέμε τον ουρανό ”ουρανό” και τη θάλασσα ”θάλασσα”

 


 

Είμαστε οι μόνοι σε όλη την Ευρώπη που έχουμε το προνόμιο
να λέμε τον ουρανό ”ουρανό” και τη θάλασσα ”θάλασσα”,
όπως την έλεγαν ο Όμηρος και ο Πλάτωνας πριν 2.500 χρόνια.
Δεν είναι λίγο αυτό.

 

"Δεν πρέπει να φοβόμαστε την πρόσκαιρη απομάκρυνση των ανθρώπων από την Εκκλησία"

 



Δεν αποκλείεται ο καθένας από μας, για να σταθεί στην πίστη, να πρέπει να είναι έτοιμος να αντισταθεί σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο. Ας είναι αυτοί δισεκατομμύρια· ας μας θεωρούν μωρούς όλοι οι διανοούμενοι και οι αμαθείς. Η απάντησή μας θα είναι μία: «Όσο μικρός και ασήμαντος και αν είμαι, ωστόσο εν Χριστώ, εγώ είμαι σωστός και όχι εσείς που είστε μακριά από τον Χριστό».