Τρίτη 17 Αυγούστου 2010

Soumela- Trabzon . Taraf





88 yıllık bir tabu yıkıldı - Taraf - 16.08.2010


Çeşitli ülkelerden Trabzon’a gelen yüzlerce Ortodoks Hıristiyan, 88 yıl sonra ilk kez, bir günlüğüne de olsa Meryem Ana Yortusunu tarihi Sümela Manastırı’nda kutladı
a2a_linkname=document.title;a2a_linkurl="http://www.taraf.com.tr/haber/55741.htm";

Trabzon’da Karadağ’ın eteğine kurulu Sümela Manastırı’nda 88 yıl sonra ilk kez Ortodoks Hıristiyanlar ayin düzenledi. Rusya, Yunanistan, Gürcistan, ABD ve yurt içinden gelen yüzlerce Ortodoks Hıristiyan, bir günlüğüne de olsa kutsal saydıkları manastırda ibadet etme şansı buldu.
Hıristiyan âleminde “Meryem Ana’nın göğe yükseliş günü” olarak kabul edilen ve kutsal sayılan bu günde düzenlenen ayine, manastırdaki alanın sınırlı olması nedeniyle yaklaşık 500 Ortodoks, Kültür Bakanlığı’nın verdiği kartlarla katılabildi. Manastıra giremeyen yüzlerce kişi ise Fener Rum Patriği Dimitri Partholomeos’un yönettiği ayini yaklaşık 300 metre aşağı kısımdaki ören yerinde kurulan dev ekrandan izleyebildi.

Olağanüstü önlemler
Ayrıca ayini izlemek üzere yurtdışından 50’yi aşkın yabancı gazeteci de manastıra geldi. Yunan televizyonunun da canlı olarak yayınladığı ayin için bölgede alınan olağanüstü önlemler de dikkat çekti. Şehir merkezi ile manastır arasındaki 42 kilometrelik güzergâh ile manastırın çevresinde geniş güvenlik önlemi alındı. Maçka’dan itibaren yolda polis ve jandarma ekiplerince kontrol noktaları oluşturulduğu gözlendi. Her ihtimale karşı üç ambulans manastırın yakınında, bir ambulans uçak ise Trabzon Havaalanı’nda bekletildi.

Sümela bizim için efsane
Ayinin mumların yakıldığı, dualar edilip, ilahilerin okunduğu yarım saatlik bölümünün ardından konuşan Patrik Bartholomeos, Karadenizlilerin, Trabzonluların sıcakkanlı ve misafirperver olduğunu belirterek, “88 yıl sonra Sümela Manastırı’nda tarihle ve sizlerle buluşmaya, kucaklaşmaya geldik” dedi. Sümela’nın yıllarca bir efsane gibi sabırla bu günleri beklediğini söyleyen Bartholomeos şunları söyledi: “Hıristiyan camiasının en önemli günlerinden biri olan Aziz Meryem Ana’mızın ölüm yıldönümünün de olduğu bir tarihte burada bulunmaktan ve ayini yönetmekten büyük bir onur duymaktayım.

Dua etmeye geldik
Bu heyecan, bu inanç, bu bağlılık asla farklı anlamlarla bağdaştırılmamalıdır. Biz, her zaman olduğu gibi dua etmeye geldik. Burada yüzyıllarca yaşamış olan Rum Ortodoks halkının anısına ve bu manastırda hizmet etmiş keşiş ve ruhanilerimizin ruhlarına dua etmeye geldik. Bu manastırın tarihinde, onu gönülden destekleyen Osmanlı padişahlarının anısına dua etmeye geldik. Ortadoğu’nun, insanlığın ve burada bulunan herkesin saadeti, huzuru ve mutluluğu için dua etmeye geldik. Bu tarihi günü yaşamamıza yardımcı olan hükümete, Kültür Bakanı Ertuğrul Günay’a, yerel yöneticilere şükranlarımı sunuyorum. Birlikte yaşam kültürü medeniyetimizin bizlere bıraktığı mirastır. Bu mirası yaşatalım ve öğretelim ki bu konularda acılar vuku bulmasın, ailelerin yürekleri yanmasın.”
Ayin daha sonra dua ve ilahilerle devam etti. Yaklaşık üç saat süren ayin, katılımcılara ekmek sunulmasıyla sona erdi.

Papandreu: Olumlu katkı yapacak
Sümela’daki ayini değerlendiren Yunanistan Başbakanı Papandreu da ayinin Türk-Yunan ilişkilerine olumlu katkılar yapacağını söyledi.

‘Yuvasına dönen kuşlar gibiyim’
Ayin için Sümela’ya gelenler arasında büyükbabası 90 yıl önce mübadelede Karadeniz’den Yunanistan’a göç etmek zorunda kalmış 45 yaşındaki Europe Papadopolous da vardı. Gözyaşlarını tutamayan Papadopolous, “Burada kendimi sürekli evini arayan Ulysses gibi hissettim” dedi.
Ailesi 1864 yılında Trabzon’dan Rusya’nın Soçi kentine göç eden 62 yaşındaki Fotiy Exizov da ayin için geldiği Sümela’da kendisini “Yuvasına dönmüş kuşlara” benzettiğini söyledi.