Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Για τη Γενοκτονία και την επίσημη ελλαδική στάση




«Οι πολίτες πρέπει να αναλάβουν δράση, καθώς με την απραξία των Ελληνικών κυβερνήσεων δε μπορούμε να περιμένουμε πολλά»

Με αφορμή της 19η Μαΐου, «Ημέρα Μνήμης» της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου (1916-1923) και την άρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει το ιστορικό αυτό γεγονός, η Λέσχη Ποντίων Ν. Καβάλας, πραγματοποίησε εκδήλωση στο αμφιθέατρο του ΤΕΙ Καβάλας.

Ένας από τους βασικούς ομιλητές της εκδήλωσης, ήταν, Φάνης Μαλκίδης ο οποίος μιλώντας στον «Καθημερινό Τύπο.», εξέφρασε τις απόψεις του σχετικά με το ιστορικό αυτό γεγονός. «Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η «Ημέρα Μνήμης» της γενοκτονίας είναι η 19η Μαΐου. Αυτή η ημερομηνία έχει καθιερωθεί. Δυστυχώς, το υπουργείο εσωτερικών με εγκύκλιο που έχει στείλει όρισε ως “ημέρα εορτασμού της γενοκτονίας” την 22α Μαΐου. Εδώ προκύπτουν δύο θέματα. Το πρώτο είναι η ημερομηνία. Η ημέρα μνήμης της γενοκτονίας δε μπορεί να γίνεται λάστιχο. Πραγματικά απορώ. Οι αρμόδιοι υπουργοί δε βλέπουν τι υπογράφουν; Το δεύτερο θέμα αφορά τον χαρακτηρισμό από το υπουργείο ως “ημέρα εορτασμού”. Δεν ξέρω για εσάς, αλλά εγώ δεν γνωρίζω κανέναν που να έχει χάσει τον άνθρωπο του και να το γιορτάζει», δήλωσε ο Φάνης Μαλκίδης.


«Κ.Τ.»: «Σήμερα σε ποιο σημείο βρίσκεται το θέμα της αναγνώρισης της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού;»


Φ.Μ. : «Η τελευταία επιτυχία ήταν η αναγνώριση της γενοκτονίας από το Σουηδικό Κοινοβούλιο το 2010. Επίσης στις 24 Απριλίου ο Πρόεδρος του Αρμενικού Κοινοβουλίου, απηύθυνε επίσημη πρόσκληση στα κοινοβούλια όλων των χωρών να αναγνωρίσουν μία σειρά από γενοκτονίες, ανάμεσα τους και η γενοκτονία των Ελλήνων. Παράλληλα τον τελευταίο χρόνο έχουν αλλάξει αρκετά πράγματα και στην Τουρκία, καθώς πραγματοποιήθηκαν αρκετές εκδηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη, με θέμα τα ανθρώπινα δικαιώματα, ζητώντας την αναγνώριση της γενοκτονίας».


«Κ.Τ.»: «Έχουμε παρατηρήσει ότι οι περισσότερες αν όχι όλες οι πρωτοβουλίες ξεκινούν από το εξωτερικό. Με τις Ελληνικές Κυβερνήσεις τι γίνεται; Γιατί έχουμε την εντύπωση ότι όλες οι ηγεσίες του υπουργείου εξωτερικών εφαρμόζουν μία ιδιότυπη ομερτά γύρω από το συγκεκριμένο θέμα;»


Φ.Μ. : «Πράγματι εδώ και 17 χρόνια η Ελληνική Πολιτεία σιωπά, αρνούμενη να εφαρμόσει νόμους που έχουν ψηφιστεί στη Βουλή. Οι Νόμοι όμως θα πρέπει να τηρούνται, ιδιαίτερα σε μία περίοδο όπως η σημερινή. Αυτό που μπορώ να σας πω ως χαρακτηριστικό παράδειγμα της στάσης των Ελληνικών κυβερνήσεων είναι ότι την τελευταία δεκαετία τόσο ο σημερινός Πρωθυπουργός, όσο και ο προηγούμενος κατέθεσαν στεφάνι στο μνημείο του ανθρώπου που ευθύνεται για την γενοκτονία.
Επίσης το ζήτημα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας από την Τουρκία, δεν έχει τεθεί ποτέ στην ατζέντα των διμερών επαφών των δύο χωρών. Αυτό νομίζω ότι τα λέει όλα».


«Κ.Τ.»: «Ποιο θεωρείτε ότι θα είναι το μέλλον γύρω από αυτή την υπόθεση;»


Φ.Μ. : «Το ενθαρρυντικό είναι ότι ολοένα περισσότεροι άνθρωποι, απλοί πολίτες ασχολούνται με το θέμα της γενοκτονίας. Οι πολίτες πρέπει να αναλάβουν δράση, καθώς με την απραξία των Ελληνικών κυβερνήσεων δεν μπορούμε να περιμένουμε πολλά».