Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011

Βιβλία για τη Μικρά Ασία και τον Πόντο



Η Λέσχη Ποντίων νομού Καβάλας οργανώνει  εκδήλωση για την παρουσίαση έκδοσης στην Ελληνική γλώσσα, του βιβλίου του Ευθύμιου Κουζινού «Είκοσι τρία χρόνια στη Μικρά Ασία» του Ευθυμίου Κουζινού και του βιβλίου «Γενοκτονία των Ελλήνων, το Μαζικό έγκλημα στον Πόντο», των Τούρκων συγγραφέων Ragip ZARAKOLU και Cait GETINOGLU και του Θεοφάνη Μαλκίδη, το οποίο εκδόθηκε στην Ελληνική και Αγγλική γλώσσα.

Το βιβλίο «Είκοσι τρία χρόνια στη Μικρά Ασία» είναι ένα βιβλίο το οποίο εκδόθηκε στην Νέα Υόρκη το 1969 και αναφέρεται στην Γενοκτονία των Ποντίων και στον Συμεών Ανανιάδη του Αθλητικού Συλλόγου «Πόντος» Μερζιφούντας. Ο Ευθύμιος Κουζινός γεννήθηκε το 1899 στο Αλατσάμ (Λεοντόπολις) του Πόντου, μερικές δεκάδες χιλιόμετρα δυτικά από τη Σαμψούντα και φοίτησε στο κολέγιο Ανατόλια από το 1913 μέχρι το 1921. Το 1922 έφυγε μαζί με άλλους πρόσφυγες για την Ελλάδα και το επόμενο έτος μετανάστευσε στις ΗΠΑ, όπου μέσω της Αμερικανικής οργάνωσης «Near East Relief» (Περίθαλψη Εγγύς Ανατολής) έδρασε στον Πόντο και αλλού, ενημερώνοντας το αμερικανικό κοινό αλλά και όλο τον κόσμο για την γενοκτονία. Με το βιβλίο του «Είκοσι τρία χρόνια στη Μικρά Ασία» καταγράφει την ζωή του εκείνα τα δύσκολα χρόνια ξεκινώντας από παιδί και φτάνοντας μέχρι τις σπουδές του, τα τάγματα εργασίας, τις επώδυνες στιγμές που πέρασε, για το Μουσταφά Κεμάλ, για την σωτηρία του και την φυγή του στις ΗΠΑ. Ακόμη περιγράφει την γνωριμία του με τον Συμεών Ανανιάδη, (απόγονοι του οποίου ζουν σήμερα στην Καβάλα). Το βιβλίο αυτό του Εύθυμη Κουζινού εκδόθηκε στα Αγγλικά το 1969.


Την ίδια μέρα θα παρουσιασθεί και το βιβλίο «Γενοκτονία των Ελλήνων, το Μαζικό έγκλημα στον Πόντο», των Τούρκων συγγραφέων Ragip ZARAKOLU και Cait GETINOGLU, καθώς επίσης και του Θεοφάνη Μαλκίδη, το οποίο εκδόθηκε στην Ελληνική και Αγγλική γλώσσα. Τα βιβλία αυτά της Λέσχης Ποντίων Καβάλας αποτελούν μία προσφορά στην διάσωση και μεταφοράς της ιστορικής μας μνήμης.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 5 Νοεμβρίου και ώρα 19.00 στο αμφιθέατρο της περιφερειακής ενότητας Καβάλας και θα διανθιστεί με Ακριτικά τραγούδια από την χορωδία, αλλά και Ποντιακούς χορούς από τα χορευτικά της Λέσχης Ποντίων Καβάλας.