Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

Νέο Βιβλίο για την Ανατολική Θράκη

Πασχάλης Βαλσαμίδης


Μελέτες ιστορικές για την Ανατολική Θράκη και τη Μακεδονία κατά την ύστερη Οθωμανική περίοδο.

Εκδοτικός οίκος Αντ Σταμούλη Θεσσαλονίκη 2011.

Κάθε βιβλίο για τη ανατολική Θράκη (και για τη Μακεδονία) αποτελεί μία σημαντική είδηση αφού για πολλά χρόνια η ενασχόληση με τη συγκεκριμένη περιοχή της πατρίδας μας, ήταν περιορισμένη και  τις περισσότερες φορές εξαφανισμένη. Αυτό έχει πολλούς λόγους που δεν είναι της παρούσης  να τους αναλύσουμε, ωστόσο κανείς δεν αμφισβητεί ότι η ανατολική Θράκη απουσίαζε από το ερευνητικό  πεδίο. Ωστόσο το δεδομένο αυτό αλλάζει, αφού νέες μελέτες για πολλές συνιστώσες της  Θρακικής ιστορίας και της εγκατάστασης των προσφύγων δημοσιεύονται και προσθέτουν νέα στοιχεία.

Το βιβλίο του Πασχάλη Βαλσαμίδη αποτελεί μία ερευνητική προσπάθεια που συμβάλλει στην  κάλυψη του κενού για πολλές παραμέτρους της ανατολικής Θράκης (και της Μακεδονίας) .


Το βιβλίο περιλαμβάνει 18 μελέτες, άρθρα και βιβλιοκριτικές του συγγραφέα για τη ανατολική Θράκη (και τη  Μακεδονία) που δημοσιεύτηκαν σε επιστημονικά περιοδικά και επετηρίδες, τιμητικούς τόμους
και εφημερίδες.

Το βιβλίο το οποίο χωρίζεται σε τέσσερα μέρη, καταγράφει με επιτυχία την πορεία της ανατολικής Θράκης και της Μακεδονίας σε μία κρίσιμη περίοδο της  ιστορίας τους και δίνει με ακρίβεια και λεπτομέρεια όλα εκείνα τα σημεία που τελικά  φωτίζουν τη διαδρομή του ιδιαίτερου αυτού χώρου. Παράλληλα δίνεται η εγκατάσταση των προσφύγων από τη Θράκη και τη Μικρά Ασία στη Μακεδονία, ένα ιδιαίτερο ζήτημα που απασχολεί τους απόγονους και μη των προσφύγων.

Το βιβλίο του Πασχάλη Βαλσαμίδη είναι μία σημαντική συνεισφορά στους ερευνητές της  Θρακικής ιστορίας και αποτελεί μία μελέτη στην οποία μπορούμε να στηριχθούμε για να  αποσαφηνίσουμε τη διαδρομή της ιδιαίτερης πατρίδας του συγγραφέα,  ο οποίος είναι γέννημα –θρέμμα της Κωνσταντινούπολης.
Το βιβλίο των 894 σελίδων, αποτελεί μία σημαντική παρακαταθήκη γνώσης για τη ανατολική Θράκη αλλά και για τη Μακεδονία, καθώς και για την εγκατάσταση των προσφύγων. Οφείλουμε να  δώσουμε τα συγχαρητήριά μας στο Πασχάλη Βαλσαμίδη αφού διαβάζοντας βιβλία με ανάλογο  περιεχόμενο, η ευχή μας είναι να βρεθούν και να εκδοθούν και άλλα, που μπορούν να  συνεισφέρουν σε σημαντικό βαθμό στη γνώση μας για την παρουσία των Ελλήνων για αιώνες στη ανατολική Θράκη.
Τέτοιες γραπτές παρεμβάσεις όπως το βιβλίο του Πασχάλη Βαλσαμίδη αποτελούν σημαντική  συμβολή στην ανάδειξη της ιστορικής, πολιτισμικής αξίας της Θράκης και συνιστούν  περιουσιακό στοιχείο της ελληνικής κληρονομιάς, το οποίο οφείλουμε να παραδώσουμε αλώβητο στις επόμενες  γενιές.


Θεοφάνης Μαλκίδης