Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

Συνέδριο στην Κομοτηνή για την Θράκη, για τη Γλώσσα και την Εθνική Ενότητα


Θεοφάνης Μαλκίδης

“Θα σε στείλω στον Έβρο”. Η μεταπολεμική πορεία της Θράκης


 Μέρος της ομιλίας στο Συνέδριο της Ελληνικής Γλωσσικής Κληρονομιάς, για τη Γλώσσα και την Εθνική ενότητα, που πραγματοποιήθηκε στη Κομοτηνή

Η φράση «θα σε στείλω στον Έβρο» ως απειλή των προϊσταμένων προς τους υφιστάμενους, ως λόγος και πράξη εξορίας των ανεπιθύμητων δημοσίων υπαλλήλων, στρατιωτικών και άλλων, καταγράφει με επιγραμματικό τρόπο την μεταπολεμική αντίληψη για τη Θράκη, η οποία διαμορφώθηκε μετά την απελευθέρωσή της και την ένωσή της με τον εθνικό κορμό. Φράση και τακτική που πέρασε σε πολλές εκφράσεις της σύγχρονης πολιτικής και κοινωνικής ζωής. Από τον κινηματογράφο μέχρι την πεζογραφία «...ήταν η πόλη (Αλεξανδρούπολη) που μάζευε τους ανεπιθύμητους ,τους αποδιωγμένους, τους υπό δυσμένεια, θα πάρεις φύσημα έλεγαν.... εξορία που δεχόταν μόνο απελπισμένους», όπως γράφει ο Α. Κοσματόπουλος.

Βεβαίως είναι οξύμωρο, αγγίζει τα όρια της (πολιτικής) σχιζοφρένειας, αν δεν είναι τελικώς, να απειλείς και να στέλνεις τους ανεπιθύμητους να φυλάξουν τα πολύτιμα σύνορα, τη Θράκη....

 Παράλληλα η ελλαδική επίσημη πολιτική για τη Θράκη, ήταν η διευκόλυνση (!!!!) για μετανάστευση στη Γερμανία (!) καθώς οι συνεχείς παραχωρήσεις προς την Τουρκία, με αποτέλεσμα, μεταξύ των άλλων, τον εκτουρκισμό των μουσουλμανικών μειονοτήτων.
Έτσι η μεταπολεμική πορεία της Θράκης, πέρα από το παραπάνω σχήμα, χαρακτηρίζεται και από τον τουρκικό εθνικισμό, ο οποίος έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Με πρωταγωνιστικό μοχλό το προξενείο της Τουρκίας στην Κομοτηνή και με διάφορα όργανα στη διάθεσή της, η Τουρκία πραγματοποίησε και συνεχίζει την υλοποιεί την εθνικιστική της πολιτική.
Συνεπικουρούμενη από την Ελλάδα (!) μετά την κοινή ελληνοτουρκική κοινή ένταξη στο ΝΑΤΟ το 1952, η Τουρκία επιβάλλει την μορφωτική συμφωνία ( 1951), τον επίσημο εκτουρκισμό των μουσουλμάνων ( ΝΔ 2203/52 και ΝΔ 3065/54 ), το μορφωτικό σύμφωνο (1968) που επιβάλλει την τουρκική γλώσσα στη μειονοτική εκπαίδευση, το διορισμό εθνικιστών δασκάλων από την Τουρκία, ενώ με τους ψευδομουφτήδες και την δραστηριοποίηση εντός και εκτός Ελλάδας, προωθείται το σχέδιο της Τουρκίας για τη Θράκη.

Τι υπάρχει ως αντίλογος; Η Ελλάδα που αδιαφορεί προκλητικά για τη Θράκη και αποσύρεται άλλοτε διακριτικά και άλλοτε με περισσότερο θόρυβο, και Ειδική Οικονομική Ζώνη, “αναπτυξιακή ” δηλαδή πρόταση που θέλει τη Θράκη να την μετατρέψει σε ένα χώρο που να μοιάζει στη Μανίλα, στη Σαγκάη και την πόλη του Μεξικό. Ένας “γάμος” που προωθείται από Γερμανούς πολιτικούς, τραπεζίτες και επιχειρηματίες και τον Τούρκο πρόξενο! Με δεδομένο τον τουρκικό εθνικισμό και την ελλαδική αδιαφορία, οι ευθύνες πέφτουν στα χέρια μας. Είναι άλλωστε το μοναδικό, εκτός από την πίστη και την ελπίδα μας στο Θεό, που μας έχει απομείνει στη Θράκη.

Η ομιλία του Θ. Μαλκίδη



Η «Ελληνική Γλωσσική Κληρονομιά», σωματείο που έχει ως σκοπό τη διαφύλαξη και την προαγωγή της Ελληνικής γλώσσας, οργάνωσε την πρώτη μεγάλη εκδήλωσή του, εκτός Αθηνών, στη Θράκη, στο Μέγαρο Μουσικής της Κομοτηνής, από τις 28 έως τις 30 Νοεμβρίου, με θέμα «Γλώσσα και Εθνική Ενότητα».

Η επιλογή της Θράκης είχε ως στόχο να σηματοδοτήσει αφ’ ενός την προσφορά της Θράκης στην Ελληνική γλώσσα και τον Ελληνικό πολιτισμό και αφ’ ετέρου να επισύρει την προσοχή της Πολιτείας στα προβλήματα που υπάρχουν εκεί στη διδασκαλία της Ελληνικής γλώσσας στη μειονοτική εκπαίδευση, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις μειονότητες των Πομάκων και των Ρομά. Με την ίδια ευκαιρία και σε συνδυασμό με τη γλώσσα, έγιναν επίσης εισηγήσεις για την κατάσταση της παιδείας και τη διδασκαλία των κλασικών γραμμάτων, όπως επίσης για την ιστορία, τον πολιτισμό και τη σημερινή κατάσταση στη Θράκη.

«Η γλώσσα δεν είναι μόνο μέσο. Η γλώσσα είναι η ψυχή, η ιστορία και η Ελληνική ταυτότητα», τόνισε στην εισήγησή του ο Επίτιμος Πρόεδρος της Ελληνικής Γλωσσικής Κληρονομιάς Ακαδημαϊκός Αντώνης Κουνάδης. Όλοι οι συμμετέχοντες υπεγράμμισαν την ανάγκη να ενισχυθεί η διδασκαλία των Αρχαίων Ελληνικών από το πρωτότυπο στη Μέση Εκπαίδευση. Τόνισαν επίσης ότι το έλλειμμα της ανθρωπιστικής κλασικής παιδείας δεν είναι άσχετο με τη σημερινή, βαθειά και πολύπλευρη κρίση, στην οποία βρίσκεται η χώρα και ότι ο ρόλος της κλασικής παιδείας είναι καθοριστικός για την ηθική συνοχή, τις πνευματικές αξίες και τα ιδανικά μιας κοινωνίας.

Στο πνεύμα αυτό, οι συμμετέχοντες ζήτησαν τη δημιουργία κλασικών Λυκείων, που είναι θεσμός σε πολλές ξένες χώρες και τη συνταγματική προστασία της Ελληνικής γλώσσας. Όταν πολλές άλλες , ακόμη και μεγάλες χώρες, όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιαπωνία, η Ρωσία, θεώρησαν αναγκαία τη συνταγματική προστασία της γλώσσας τους, δεν μπορεί η Ελλάδα να μη το πράξει, όταν έχει το προνόμιο μιας διαχρονικής γλώσσας 3.500 ετών.

Μεταξύ των εισηγητών ήταν ο Πρόεδρος της Ελληνικής Γλωσσικής Κληρονομιάς Βασίλης Φίλιας, Ομ. Καθηγητής Κοινωνιολογίας και πρώην Πρύτανις του Παντείου Πανεπιστημίου, ο οποίος άνοιξε και τις εργασίες της εκδηλώσεως. Ο Ακαδημαϊκός στρατηγός Δ. Σκαρβέλης, Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ. Η Ομ. Καθηγήτρια Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας και Πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Φιλολόγων Γ. Ξανθάκη-Καραμάνου. Ο Ομ. Καθηγητής Ιστορίας, πρώην Κοσμήτωρ της Φιλοσοφικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» Ε. Μικρογιαννάκης.

Ο Ομ. Καθηγητής Φιλοσοφίας του Παντείου Πανεπιστημίου Χρ. Γιανναράς. Ο Α.Ν. Μαρίνος Αντιπρόεδρος ε.τ., του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ο Στρατηγός ε.α. Φραγκούλης Φράγκος, Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ, πρώην υπηρεσιακός υπουργός Αμύνης. Η Ομ. Καθηγήτρια Λατινικής Φιλολογίας Αρ. Τόλια. Ο πρέσβυς ε.τ. Περικλής Νεάρχου. Ο Καθηγητής Ιστορίας και Εθνολογίας στο Πανεπιστήμιο της Θράκης Μαν. Βαρβούνης. Ο πρέσβυς Γ. Πουκαμισάς. Ο Κ. Χολέβας, πολιτικός αναλυτής και δημοσιογράφος.

Στη Διημερίδα πήραν επίσης μέρος και έκαναν σημαντικές εισηγήσεις εκπαιδευτικοί της περιοχής: ο Ν. Κόκκας, ο Θ. Μαλκίδης και ο Κ. Καραΐσκος. Ειδικότερα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην Εκπαίδευση οι Πομάκοι, μίλησε ο Πομάκος δημοσιογράφος Σ. Καραχότζα.




Η Ελληνική Γλωσσική Κληρονομιά (ΕΓΚ) έχει καταστατικό στόχο την ευαισθητοποίηση όλων όσων μπορούν να συμβάλουν με οποιονδήποτε τρόπο στην προαγωγή και διάδοση του ελληνικού λόγου. Με την ρήση “η γλώσσα είναι υπόθεση όλων μας” η Ε.Γ.Κ. διοργανώνει εκδηλώσεις σε όλη την ελληνική επικράτεια θεωρώντας πρωταρχικής σημασίας θέμα την προστασία της γλώσσας μας που είναι κυρίαρχο στοιχείο της ταυτότητός μας, του πολιτισμού και της κλασσικής παιδείας μας.

Από το 2001 που συνεστήθη η Ε.Γ.Κ. γίνονται ημερίδες σε όλη τη χώρα, σε μια προσπάθεια να γίνει κοινή συνείδηση η διαχρονική ενότητα της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πνεύματος στην ιστορική τους διαδρομή.

Για την διημερίδα 28-29 Νοεμβρίου 2014 επελέγη η Κομοτηνή, για να αναπτυχθεί ένας προβληματισμός και ένας διάλογος αφενός μεν πάνω στη σχέση γλώσσας και εθνικής ενότητας, αφετέρου δε σχετικά με την αξιοποίηση του πολιτισμικού πλούτου της περιοχής.

Η διημερίδα φέρνει στην Κομοτηνή ακαδημαϊκούς, διπλωμάτες, πανεπιστημιακούς κ.α. που δύσκολα θα μπορούσαν να συναντηθούν στο ίδιο τραπέζι συζήτησης: Α. Κουνάδης, Δ. Σκαρβέλης, Β. Φίλιας, Γ. Παναγιωτόπουλος, Χρ. Γιανναράς, Ε. Μικρογιαννάκης, Θ. Στοφορόπουλος, Σ. Καργάκος, Π. Νεάρχου, Κ. Χολέβας κ.α.

Η κοινωνία της Θράκης έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τις απόψεις των προαναφερθέντων και πολλών ακόμη σημαντικών ανθρώπων του πνεύματος, οι οποίοι θα καταδείξουν την γενική ἄρρηκτη σχέση γλώσσας και έθνους αλλά και την ειδική διάσταση του θέματος στη Θράκη.

Ειδικά στο τελευταίο αυτό κομμάτι σημαντική αναμένεται να είναι και η συνεισφορά των Θρακιωτών εισηγητών (Κ. Καραΐσκος, Σ. Καραχότζα, Ν. Κόκκας, Θ. Μαλκίδης).

Ένας λόγος λοιπόν, διαφορετικός από τα συνηθισμένα, για την  ελληνική Θράκη και την γλωσσική μας κληρονομιά, στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής, Παρασκευή και Σάββατο (28-29/11/2014), αναμένει το ντόπιο κοινό που θα τον ζωντανέψει!
(πηγή: www.komotinipress.gr)


To πλήρες πρόγραμμα του Συνεδρίου
ΣΥΝΕΔΡΙΟ

πὸ τὴν αἰγίδα τοῦ Προέδρου τῆς Δημοκρατίας
κ. Κάρολου Παπούλια
 
«ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ»
 
28-30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014
ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
 
 
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Κομοτηνή, Μέγαρο Μουσικῆς
 
Παρασκευὴ 28 Νοεμβρίου 2014. Ὥρα 09:30
 
Προεδρεῖο: Ἀ. Κουνάδης, Ὁμ. Καθηγητὴς – Ἀκαδημαϊκός, Ἐπίτιμος Πρόεδρος Ε.Γ.Κ. Δ. Σκαρβέλης, Ἀκαδημαϊκὸς
 
9:30 – 10:10 ΠΡΟΣφΩΝΗΣΕΙΣ – ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ
Β. Φίλιας, Ὁμ. Καθηγητής, πρ. Πρύτανης Παντείου, Πρόεδρος Ε.Γ.Κ.
Γ. Παναγιωτόπουλος, Πρόεδρος ΣτΕ ἐ.τ., Πρόεδρος Συμβουλίου Δ.Π.Θ.
. Καραμπίνης, Καθηγητὴς – Πρύτανης Δ.Π.Θ.
Γ. Παυλίδης, Περιφερειάρχης Ἀν. Μακεδονίας & Θράκης
Χρ. Λαναρᾶ, Πρόεδρος Ὁμίλου Ἀρχαιοφίλων «ΑΘΗΝΗ»
 
10:10 – 10:30 Ἀ. Κουνάδης, Ὁμ. Καθηγητής – Ἀκαδημαϊκός, Ἐπίτιμος Πρόεδρος Ε.Γ.Κ. Χαιρετισμὸς – Εἰσαγωγικὴ Ὁμιλία: «Ἱστορικὸ καὶ σκοπὸς τῆς ἐκδηλώσεως» – Κήρυξη ἐνάρξεως τῶν ἐργασιῶν ἀπὸ τὸν ῾Υπουργὸ Μακεδονίας καὶ Θράκης κ. Γεώργιο ᾿Ορφανὸ
 
10:30 – 10:50 Διάλειμμα – Καφὲς
 
Θεματικὴ ἑνότητα
Διαχρονία τῆς Ἑλληνικῆς Γλώσσας καὶ Γραμματείας
 
Προεδρεῖο: Β. Φίλιας, πρ. Πρύτανης Παντείου
                      Χρ. Λαναρᾶ, Πρόεδρος Ὁμίλου Ἀρχαιοφίλων «ΑΘΗΝΗ»
10:50 – 11:10 Γ. Ξανθάκη-Καραμάνου, Ὁμ. Καθηγ. Ἀρχαίας Ἑλληνικῆς Φιλολογίας Παν/μίου Πελοποννήσου, Πρόεδρος τῆς Ἑταιρείας Ἑλλήνων φιλολόγων: «Ἡ Θράκη στὸν Ἀρχαῖο Κόσμο: ἱστορία, γλώσσα, πολιτισμὸς»
11:10 – 11:30 K. Χολέβας, Δημοσιογράφος: «Ἡ Ὀρθόδοξη Ἐκκλησία καὶ ἡ διαχρονικὴ συνέχεια τῆς γλώσσας μας»
11:30 – 11:50 Ἐ. Μικρογιαννάκης, Ὁμ. Καθηγητὴς – πρ. Κοσμήτωρ Φιλοσοφικῆς Σχολῆς ΕΚΠΑ, Πρόεδρος φιλολογικοῦ Συλλόγου «ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ»: «Ἡ Ἱστορία ὑφαίνεται μὲ ΟΧΙ»
11:50 – 12:00 Συζήτηση
 
Θεματικὴ ἑνότητα
Γλώσσα καὶ Ταυτότητα (Θράκη: παρόν, μέλλον) Α΄ Μέρος
 
Προεδρεῖο: Γ. Ξανθάκη, Ὁμ. Καθηγ. Παν/μίου Πελ/νήσου
                     Ζ. Δημακοπούλου-Κοτζαμάνη, Δικηγόρος
 
 
12:00 – 12:20 Χρ. Γιανναρᾶς, Ὁμ. Καθηγητὴς φιλοσοφίας Παντείου: «Ἡ γλώσσα, τὸ ἐνδιαίτημα τῆς ὕπαρξής μας»
12:20 – 12:40 Ἀ. Ν. Μαρῖνος, Δρ. τῆς Νομικῆς, Ἀντιπρόεδρος τοῦ ΣτΕ ἐ.τ.: «Ἐπηρεάζουν τὴν ἔννοια τοῦ ἔθνους οἱ διαφορετικὲς γλῶσσες ποὺ ὁμιλεῖ ἕνα ἀνθρώπινο σύνολο;»
12:40 – 13:00 Γ. Δ. Πουκαμισᾶς, Πρέσβυς: «Ἡ Θράκη τῶν μεγάλων ὁριζόντων: ἀρχέγονη ἑλληνικὴ πατρίδα»
13:00 – 13:20 Ν. Κόκκας, Ἐκπαιδευτικὸς Β/βάθμιας Ἐκπαίδευσης: «Ὁ ρόλος τῶν μητρικῶν γλωσσῶν τῆς μειονότητας στὴ διαμόρφωση τῆς ἐθνοτικῆς ταυτότητας τῶν μουσουλμάνων τῆς Θράκης»
13:20 – 13:30 Συζήτηση
13:30 – 15:30 Διάλειμμα – Ἐλαφρὺ γεῦμα
 
 
Θεματικὴ ἑνότητα
Γλώσσα καὶ ταυτότητα (Θράκη: παρόν, μέλλον) Β΄Μέρος
 
Προεδρεῖο: Χρ. Γιανναρᾶς, Ὁμ. Καθηγητὴς φιλοσοφίας Παντείου
                      Γ. Πουκαμισᾶς, Πρέσβυς
 
15:30 – 15:50 Δημ. Σκαρβέλης, Ἀκαδημαϊκός, Στρατηγός, Ἐπίτιμος Ἀρχηγὸς ΓΕΕΘΑ: «Ἡ ἔννοια τῆς ἀσφάλειας σήμερα»
15:50 – 16:10 Φραγκ. Φράγκος, Ἐπίτιμος Ἀρχηγὸς ΓΕΣ, ὑπηρεσιακὸς Ὑπουργὸς Ἄμυνας: «Ἡ ἰδιοφυὴς στρατηγικὴ τοῦ Μ. Ἀλεξάνδρου».
16:10 – 16:30 Σαρ. Καργάκος, Ἱστορικὸς – Συγγραφέας: «Γλώσσα καὶ ἐθνικὴ ἄμυνα»
16:30 – 16:50 Θ. Στοφορόπουλος, Πρέσβυς ἐ.τ.: «Ἡ Ἑλληνικὴ γλώσσα ὡς ἄμυνα»
16:50 – 17:00 Συζήτηση
17:00 – 17:20 Θρακικοὶ χοροὶ ἀπὸ τὸ Λύκειο Ἑλληνίδων Ξάνθης
 
 
Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014. Ὥρα 10:00
Θεματικὴ ἑνότητα
Θράκη καὶ πολιτισμικὴ παράδοση
 
Προεδρεῖο: Θ. Στοφορόπουλος, Πρέσβυς ἐ.τ.
                     Ἀρ. Τόλια, Ὁμ. Καθηγ. Ἑλληνικῆς Φιλολογίας Παν/μίου Πελ/νήσου
 
10:00 – 10:20 Π. Νεάρχου, Πρέσβυς ἐ.τ.: «Ἡ Θράκη ἀπὸ τὴν μυθολογία, τὴν Ἀργοναυτικὴ ἐκστρατεία καὶ τὸν Ὅμηρο στοὺς ἱστορικοὺς χρόνους»
10:20 – 10:40 Μαν. Βαρβούνης, Καθηγητὴς τοῦ Τμήματος Ἱστορίας καὶ Ἐθνολογίας ΔΠΘ: «Λαϊκὸς πολιτισμὸς καὶ καθημερινότητα στὴ Θράκη (19ος – 20ὸς αἰ.)»
10:40 – 11:00 Θεοφάνης Μαλκίδης,  «“Θὰ σὲ στείλω στὸν Ἔβρο”. Ἡ μεταπολεμικὴ πολιτιστικὴ παράδοση τῆς Θράκης»
11:00 – 11:20 Διάλειμμα – Καφὲς
 
Θεματικὴ ἑνότητα
Μειονοτικὴ ἐκπαίδευση – προοπτικὲς
 
Προεδρεῖο: Ἐ. Μικρογιαννάκης, Ὁμ. Καθηγητὴς – πρ. Κοσμήτωρ Φιλοσοφικῆς Σχολῆς ΕΚΠΑ
                     Π. Νεάρχου, Πρέσβυς ἐ.τ.
 
11:20 – 11:40 Κων. Καραΐσκος, Ἐκπαιδευτικός: «Μειονοτικὴ ἐκπαίδευση ἢ ἐκπαίδευση τῶν μουσουλμανοπαίδων;»
11:40 – 12:00 Σ. Καραχότζα, Δημοσιογράφος: «Μουσουλμανικὴ μειονότητα, γλώσσα – ἐκπαίδευση καὶ ἐκτουρκισμός»
12:00 – 12:20 Ἀρ. Τόλια, Ὁμ. Καθηγήτρια Ἑλληνικῆς φιλολογίας Παν/μίου Πελοποννήσου: «Γλώσσα καὶ ἐθνικὴ συνείδηση»
12:20 – 12:40 Συμπεράσματα – Συζήτηση
12:40 Ταινία (διάρκειας περίπου 1 ὥρας) Πολὺ μιλᾶς … πολὺ κλαῖς: μιὰ προσέγγιση στὴ διαφορετικότητα τῶν Πομάκων
 
 
Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014
 
πίσκεψη στὰ Πομακοχώρια
(Ἀναχώρηση ἀπὸ τὸ ξενοδοχεῖο «ΑΡΚΑΔΙΑ» στὶς 10:30)
 
 
- Τέλος Ἐκδηλώσεως –