Δήμος Θερμαϊκού και Θρακικά και Ποντιακά σωματεία: Εκδήλωση για τη Γενοκτονία
Στο θέατρο ΚΑΠΠΑ του Δήμου Θερμαϊκού έλαβε χώρα η εκδήλωση "Μνήμη Γενοκτονίας Ελλήνων και Ελληνίδων, Θράκη - Πόντος- Μικρά Ασία - Καππαδοκία".
Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Θερμαϊκού, το ΔΗΠΠΑΚΥΘ, ο Μορφωτικός όμιλος Ποντίων Μεσημερίου "Αργοναύτες " και ο Σύλλογος Προσφύγων Ανατολικής Θράκης, Αγίας Τριάδας.
Αρχικά το μέλος του Δ.Σ. του ΔΗΠΠΑΚΥΘ Σταυρούλα Χατζηθεοδώρου χαιρέτισε την εκδήλωση που έχει "στόχο τον αγώνα για τη Διεκδίκηση και την Αναγνώριση της Γενοκτονίας σύμφωνα με την επιθυμία του Δημάρχου Θερμαϊκού, Γιάννη Μαυρομάτη και βασίζεται στη γνώση και την εμπειρία των πολιτιστικών συλλόγων του Δήμου.Στις δύσκολες εποχές που διανύουμε πρέπει να θυμόμαστε ότι οι ρίζες μας απλώνονται βαθιά στη γη και θα είναι αυτές που θα μας ενώσουν".
Χαιρετισμό απηύθυνε ο Σάββας Αναστασιάδης, βουλευτής Β΄Θεσσαλονίκης που αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα "να μπει το αίτημα της Γενοκτονίας στη διπλωματική ατζέντα της Ελληνικής Πολιτείας ώστε κάθε φορά που ένας εκπρόσωπος της Ελληνικής Πολιτείας επισκέπτεται ξένη χώρα να το θέτει στις διμερείς σχέσεις, όπως έκαναν οι Αρμένιοι και το Ισραήλ και πέτυχαν τόσες αναγνωρίσεις.Τέτοιες εκδηλώσεις Δήμων και Συλλόγων συντηρούν το αίτημα μέχρι να γίνει πραγματικότητα".
Ο Δήμαρχος Θερμαϊκού Γιάννης Μαυρομάτης τόνισε "την αναγκαιότητα τέτοιων εκδηλώσεων που αγκαλιάζουν όλο το προσφυγικό στοιχείο αφού στο Δήμο Θερμαϊκού τα 7/8 των δημοτών έχουν προσφυγικές ρίζες από Ανατολική Θράκη - Πόντο - Μικρά Ασία στην Ανατολία". Ευχαρίστησε τον ομιλητή της εκδήλωσης Θεοφάνη Μαλκίδη, Δρα Κοινωνικών Επιστημών, τονίζοντας ότι "είναι ο άνθρωπος που έδωσε Φως σ΄αυτό το σκοτεινό σημείο της ιστορίας.Με πυξίδα τα ήθη και τον πολιτισμό ανάβουμε κεράκι μνήμης , ευγνωμοσύνης και μεγάλης αγάπης".
Η Δέσποινα Στεφανίδου, υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων του Μορφωτικού ομίλου Ποντίων Μεσημερίου "Αργοναύτες" χαρακτήρισε την εκδήλωση ως "πρόταση όλοι οι έχοντες προσφυγική καταγωγή να αναλάβουν κοινές δράσεις και στην καθιέρωσή της ως θεσμό".
Ο ομιλητής Θεοφάνης Μαλκίδης, Δρ Κοινωνικών Επιστημών, μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη των Γενοκτονιών,μέλος της Διεθνούς Ένωσης για τα Δικαιώματα και την Απελευθέρωση των Λαών τόνισε ότι "η υπόθεση της Γενοκτονίας δεν αφορά μόνο την εκάστοτε ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας αλλά συνεχίζεται καθ΄όλη τη διάρκεια του έτους.Η Γενοκτονία συνεχίζεται μέχρι σήμερα και χαρακτηριστική περίπτωση είναι ο ακτιβιστής Γιάννης Βασίλης Γιαϊλαλί που φυλακίστηκε εξαιτίας του αγώνα του για τη Γενοκτονία και την Ελληνικότητα.
Η Ελληνικότητα δεν είναι αυτό που βλέπουμε σήμερα.Αυτό προσδοκούμε όλοι μας, στις δύσκολες στιγμές να είμαστε όλοι μαζί. Η Ελλάδα είναι απούσα από το ζήτημα της Γενοκτονίας εδώ και 23 χρόνια. Οφείλουμε να κάνουμε πολλά και σοβαρά πράγματα για τους προγόνους μας.Αν δεν αντιδράσουμε τώρα θα μείνουμε ραγιάδες εμείς, τα παιδιά μας και τα παιδιά των παιδιών μας.
Η πρότασή του είναι η 19η Μαΐου να γίνει κοινή ημέρα Μνήμης για όλους, έχει να κάνει με όλο το οικοδόμημα που αντέγραψε ο Χίτλερ από τον Κεμάλ για να εξοντώσει όσους γλύτωσαν.
Ο αγώνας θα είναι νικηφόρος".
Τη μυσταγωγία συμπλήρωσαν χοροί από τη Θράκη από τον Σύλλογο Προσφύγων Ανατολικής Θράκης, Αγίας Τριάδας, από τον Πόντο από τον Μορφωτικό όμιλο Ποντίων Μεσημερίου "Αργοναύτες" και τη Μικρά Ασία από το Σύλλογο Φίλων Θερμαϊκού "Απόλλων".
Στη "Μνήμη Γενοκτονίας Ελλήνων και Ελληνίδων" παρευρέθηκαν ο Βουλευτής β΄Θεσσαλονίκης Σάββας Αναστασιάδης , ο Δήμαρχος Θερμαϊκού Γιάννης Μαυρομάτης, η Αντιδήμαρχος Παιδείας Δ.Θερμαϊκού Κατερίνα Χατζηχριστοφή, ο πρόεδρος και το μέλος Δ.Σ.του ΔΗΠΠΑΚΥΘ Γραμματάς Χάκης και Σταυρούλα Χατζηθεοδώρου, εκπρόσωποι του Δήμου, των τοπικών διαμερισμάτων, ο Δημοτικός Σύμβουλος Καλαμαριάς Γιώργος Παπαδόπουλος, μέλη Δ.Σ. από συλλόγους του Δήμου Θερμαϊκού και τη Θεσσαλονίκη, συγγραφείς, πρόσωπα που αγωνίζονται για τη Γενοκτονία.
Το όλο εγχείρημα αποκόμισε άριστες εντυπώσεις και θετικά σχόλια, ενώ οι συμμετέχοντας ανανέωσαν τη συνάντησή της έτσι ώστε η προσπάθεια να έχει και συνέχεια.