Τρίτη 13 Ιουνίου 2017

Εικοσιπέντε Χρόνια "Ποντιακοί Αετοί"Αδελαΐδας- 25 years of Pontian Eagles Soccer Club Adelaide


Θεοφάνης Μαλκίδης


Ο αθλητισμός ως φορέας  μνήμης και συνέχειας:

Εικοσιπέντε  Χρόνια "Ποντιακοί Αετοί"Αδελαΐδας

 

Πριν μερικά χρόνια μιλώντας στην Αυστραλία και συγκεκριμένα στην Αδελαΐδα και στην Ποντιακή Αδελφότητα της πόλης,  την παλαιότερη στην Αυστραλία (έτος ίδρυσης 1958), αναφέρθηκα στο ρόλο του αθλητισμού στον Πόντο. 

Τόνισα την ιστορική ομάδα "ΠΟΝΤΟΣ" Μερζιφούντας και τη συνέχειά του στην Αυστραλία τους "Ποντιακούς Αετούς". Από εκείνη την εκδήλωση κρατώ όμορφες εμπειρίες και τη φόρμα της ομάδας την οποία μου χάρισε η διοίκηση. 

Τότε πρότεινα  στην "Ποντιακή Αδελφότητα Αδελαΐδας" και στον  ποδοσφαιρικό σύλλογο "Ποντιακοί Αετοί" να τιμήσουν τη μνήμη των θυμάτων του συλλόγου "ΠΟΝΤΟΣ" Μερζιφούντας. Έτσι οργανώθηκε ποδοσφαιρικός αγώνας με αντιπάλους της μικτή επιλέκτων της Μελβούρνης, στον οποίο οι "Ποντιακοί Αετοί" αγωνίστηκαν με την ιστορική ριγέ γαλανόλευκη φανέλα του "Πόντου" Μερζιφούντα.


Ο αθλητισμός αποτελούσε σημαντική παράμετρο της κοινωνικής ζωής των Ελλήνων, στον Πόντο, όπως άλλωστε και σε όλη την Ανατολή.  Το κολέγιο της Μερζιφούντας  «Ανατόλια» και η  ποδοσφαιρική του ομάδα «Πόντος», συμπυκνώνουν την νεώτερη ιστορία των Ελλήνων στην περιοχή, η οποία κατέληξε με ευθύνη των Νεότουρκων και των Κεμαλικών   στην Γενοκτονία. Η ποδοσφαιρική ομάδα και οι αθλητές της- μαθητές του «Ανατόλια»- ήταν ανάμεσα στα θύματα της γενοκτονίας. Οι μαθητές- αθλητές της ποδοσφαιρικής ομάδας «Πόντος» καταδικάσθηκαν σε θάνατο έχοντας σαν βασική κατηγορία την εμφάνιση της ομάδας:. Άσπρες και μπλε οριζόντιες ρίγες και το γράμμα «Π» στο στήθος…..


Ως ένδειξη τιμής προς τους νέους αυτούς ανθρώπους που θυσιάστηκαν, παρότι ο αθλητισμός ενώνει και δεν είναι μέσο βίας και εκδίκησης, η  ποδοσφαιρική ομάδα των Ποντίων στην Αυστραλία, οι «Ποντιακοί Αετοί», ανέλαβε  τη  σχετική πρωτοβουλία. 


 Οι "Ποντιακοί Αετοί" οι οποίοι φέτος γιορτάζουν τα 25 χρόνια λειτουργία τους είναι η συνέχεια της πλούσιας παράδοσης των Ελλήνων του Πόντου (και ) στον αθλητισμό. 


Τα συγχαρητήριά μας στους συμπατριώτες μας, οι οποίοι για 25 χρόνια με την  αθλητική τους δραστηριότητα  δίνουν  ουσιαστικά μηνύματα σε όλους τους ανθρώπους, Έλληνες και μη, για την ανάγκη του αθλητισμού, ο οποίος  ενώνει και  δε χωρίζει και  για τη σημασία που έχει η μνήμη στη ζωή μας. 

















 

Pontian Eagles S.C. is a Football Soccer team/club based in South Australia, Australia