Τρίτη 20 Μαρτίου 2018

H 23η Συνδιάσκεψη Ποντιακής Νεολαίας στην Ευρώπη


 Όλα όσα έγιναν στην 23η Πανευρωπαϊκή Συνδιάσκεψη Ποντιακής Νεολαίας

Με τη συμμετοχή 250 νεολαίων από όλη την Ευρώπη ολοκληρώθηκε, με μεγάλη επιτυχία, η 23η Πανευρωπαϊκή Συνδιάσκεψη Ποντιακής Νεολαίας στις 10 και 11 Μαρτίου 2018, στην πόλη της Φρανκφούρτης. Η φετινή Συνδιάσκεψη ήταν αφιερωμένη στις εκδηλώσεις μνήμης που θα πραγματοποιηθούν το 2019, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Την εκδήλωση άνοιξε ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη (ΟΣΕΠΕ) Χρήστος Πεχλιβανίδης, ο οποίος, αφού καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, κήρυξε την έναρξη των εργασιών, καλώντας να απευθύνουν χαιρετισμό τον πρόεδρο της ΟΣΕΠΕ Αναστάσιο Οσιπίδη, εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου, καθώς και τον συντονιστή Νεολαίας Νικόλαο Νικολαΐδη. Χαιρετισμό προς τη Συνδιάσκεψη απέστειλε μεταξύ άλλων και ο επίτιμος πρόεδρος της ΟΣΕΠΕ Χρήστος Γαλανίδης.

Οι εισηγητές, με τα θέματα που ανέπτυξαν, προσέφεραν στους νέους ερεθίσματα για προβληματισμό και ευκαιρίες για ερωτήσεις και τοποθετήσεις, παρέχοντάς τους την ενημέρωση, τη γνώση αλλά και το έναυσμα να εμπνευστούν καινούργιους τρόπους δράσης, ερχόμενοι πιο κοντά ο ένας στον άλλον και δημιουργώντας εποικοδομητικές συνέργειες.

Την πρώτη ημέρα της Συνδιάσκεψης έλαβαν τον λόγο οι παρακάτω εισηγητές:

Θεοφάνης Μαλκίδης, διδάκτωρ κοινωνικών επιστήμων, με θέμα: «19 Μαΐου 2019: Εκατό χρόνια Άρνησης και Σιωπής, Εκατό χρόνια Μνήμης και Αναγνώρισης».




Νικόλαος Ασλανίδης, δημοσιογράφος, με θέμα: «1919-2019: Το χρέος στους προγόνους μας 100 χρόνια μετά...».
Κωνσταντίνος Φραγγίδης, πρόεδρος του Συλλόγου «Εύξεινος Πόντος Στοκχόλμης», με θέμα «Η σουηδική αναγνώριση και το επόμενο βήμα». 


Η πρώτη μέρα έκλεισε με το καθιερωμένο ποντιακό γλέντι, πλαισιωμένο από τους νεολαίους μουσικούς της Συνδιάσκεψης, οι οποίοι εναλλάσσονταν όλο το βράδυ, χαρίζοντας μοναδικές στιγμές κεφιού. Τη δεύτερη μέρα οι εργασίες της Συνδιάσκεψης συνεχίστηκαν με εισηγητές τους:

Νικόλαο Μιχαηλίδη, διδάκτωρ ανθρωπολογίας του πανεπιστημίου του Πρίνστον των ΗΠΑ και επιστημονικού συνεργάτη της Έδρας Ποντιακών Σπουδών του ΑΠΘ, με θέμα «Από τον Πόντο στην παγκοσμιοποίηση, σκέψεις, προτάσεις, προοπτικές».
Χάρουτ Χιρινιάν, υπεύθυνο Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων της Ευρωπαϊκής Αρμενικής Ομοσπονδίας για τη Δικαιοσύνη και τη Δημοκρατία (EAFJD) και πρόεδρο της Αρμενικής Νεολαίας Γαλλίας «FRA Nor Seround», που παρουσίασε τον τρόπο οργάνωσης και τις δραστηριότητες της Αρμενικής Νεολαίας στην Ευρώπη.
Την εκδήλωση έκλεισε με τοποθέτησή του και σχετικό χαιρετισμό ο Τούρκος ακτιβιστής Αλί Ερτέμ, πρόεδρος του «Συλλόγου Ενάντια στη Γενοκτονία (SKD)».

Όλοι οι ομιλητές κατέληξαν ομόφωνα στην άποψη ότι το 2019 πρέπει να πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις για τη Γενοκτονία σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο.

Οι εκδηλώσεις αυτές θα μπορούσαν να αποτελέσουν μέσο ανάδειξης της ιστορίας και του ποντιακού πολιτισμού. Θα ήταν το καλύτερο μνημόσυνο για τα 353.000 θύματά της και θα αποτελούσαν μια μοναδική ευκαιρία για μια αποφασιστική προσπάθεια διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ποντίων, βάζοντας το σύνολο των φωνών που την αμφισβητούν στο περιθώριο, επισημαίνει στην ανακοίνωσή της η ΟΣΕΠΕ. Για το σκοπό αυτό η Ποντιακή Νεολαία θα συνεργαστεί με το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, αλλά και με όλους τους συλλόγους μέλη και θα προγραμματίσει την διοργάνωση αντίστοιχων εκδηλώσεων με κοινό παρανομαστή την Γενοκτονία των Ποντίων.



Ενδεικτικές προτάσεις, δράσεις και εκδηλώσεις που θα μπορούσαν να αναφερθούν είναι: διοργάνωση μεγάλου συνεδρίου πολιτικού/ιστορικού/διπλωματικού περιεχομένου, διαλέξεις ιστορικού περιεχομένου, θεατρικές παραστάσεις, κινηματογραφικές ταινίες, προβολή ντοκιμαντέρ με μαρτυρίες επιζώντων, μαραθώνιος προς τιμήν των θυμάτων, αιμοδοσία προς τιμήν των θυμάτων, ποδοσφαιρικοί αγώνες με συμμετοχή Ποντίων απ’ όλο τον κόσμο, αναβιώνοντας την ομάδα «ΠΟΝΤΟΣ Μερζιφούντας» (οι ποδοσφαιριστές της οποίας δολοφονήθηκαν κατά τη διάρκεια της Γενοκτονίας), διεξαγωγή σε σχολικό επίπεδο διαγωνισμών ζωγραφικής, ποίησης, διηγήματος, μυθιστορήματος με θέμα τη Γενοκτονία (τα έργα που ενδεχομένως ξεχωρίσουν να παρουσιαστούν και να τιμηθούν σε ειδικές εκδηλώσεις), διοργάνωση εκδηλώσεων χορού και ποντιακής γαστρονομίας σε δημόσιους κεντρικούς χώρους πολλών ευρωπαϊκών πόλεων, με σκοπό τη γνωριμία των Ευρωπαίων με τον ποντιακό πολιτισμό.

Για την επιτυχημένη οργάνωση, συντονισμό και την επίτευξη όλων των παραπάνω εκδηλώσεων, θεωρείται αναγκαία η συγκρότηση μια Οργανωτικής Επιτροπής στο πλαίσιο της οποίας θα οριστούν και μικρότερες υπό-ομάδες εργασίας. Στην Οργανωτική Επιτροπή θα συμμετέχει ενεργά και η Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας. 

Η ΟΣΕΠΕ ευχαριστεί θερμά, όλους τους νεολαίους «που με τη δυναμική τους παρουσία έστειλαν προς κάθε κατεύθυνση μηνύματα αισιοδοξίας, ενότητας και ομοψυχίας και παρέδωσαν μαθήματα ήθους και δημοκρατίας». Επίσης, ευχαριστεί τον Β. Βούλγαρη, εκδότη της εφημερίδας Ευρωπολίτης, για τη δημοσιογραφική κάλυψη της εκδήλωσης. Κι όπως επισημαίνει, κλείνοντας, το ραντεβού ανανεώθηκε για τις 26 Μαΐου 2018 στο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών Νεολαίας, που θα πραγματοποιηθεί στην πόλη του Βούπερταλ.

Φωτογραφίες: ΟΣΕΠΕ / europolitis.eu.