Κυριακή 12 Μαΐου 2019

Πόντος Μερζιφούντας: από το γήπεδο στην αγχόνη



Η ελληνική ποδοσφαιρική ομάδα που εκτελέστηκε

Tου Χρήστου Κωνσταντινίδη - www.newspost.gr

 

Με αφορμή τον τελικό του Κυπέλλου το Newpost μεταφέρει άλλη μια συγκλονιστική ιστορία από τη Γενοκτονία των Ποντίων.


Σήμερα είναι μία γιορτή για το ελληνικό ποδόσφαιρο. ΑΕΚ και ΠΑΟΚ θα διεκδικήσουν για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το Κύπελλο Ελλάδας σε μία αναμέτρηση εξαιρετικά ιδιαίτερη. Όχι επειδή θα διεξαθεί κεκλεισμένων των θυρών για λόγους ασφαλείας.

Ύστερα από αίτημα της Ένωσης στο φετινό παιχνίδι θα υπάρξει τελετουργικό, το οποίο θα είναι αφιερωμένο στη Γενοκτονία των Ποντίων, ενώ στα μάτριξ του ΟΑΚΑ θα παιχτεί βίντεο με σχετικό μήνυμα. Οι δύο Δικέφαλοι, οι οποίοι γεννήθηκαν από τις στάχτες της προσφυγιάς θα αποτίσουν λοιπόν φόρο τιμής στις 353.000 ψυχές που αναζητούν δικαίωση!


Με αφορμή τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας το Newpost θα σας παρουσιάσει μία ποδοσφαιρική ιστορία, συνεχίζοντας τα αφιερώματα μνήμης για την Γενοκτονία των Ποντίων.


Πρόκειται για τον Ελληνικό Αθλητικό Σύλλογο «Πόντος» Μερζιφούντας, του οποίου τα μέλη του απαγχονίστηκαν στην Αμάσεια το 1921, αφού ο Σύλλογος κατηγορήθηκε σαν "επαναστατικός" από τις κεμαλικές αρχές.


Όπως αναφέρει ο διδάκτωρ κοινωνικών επιστημών και μέλος της Διεθνούς Ενωσης Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη των Γενοκτονιών, Θεοφάνης Μαλκίδης, ιδρύθηκε από μαθητές και αποφοίτους του Κολεγίου «Ανατόλια» το 1903. Στη διοίκησή του συμμετείχαν τόσο οι μαθητές όσο και οι δάσκαλοι του κολεγίου, και η δραστηριότητά του αφορούσε τους τομείς του αθλητισμού, του πνεύματος, της τέχνης. Ο σύλλογος διοργάνωνε ερασιτεχνικές θεατρικές παραστάσεις, δημιούργησε εξαιρετική βιβλιοθήκη, ενώ το 1910 ανέλαβε στην έκδοση του περιοδικού «Πόντος, Μηνιαίον δημοσίευμα φιλολογικόν, επιστημονικόν και παιδαγωγικόν».




Φιλοδοξίες πριν την θηλειά


Σημαντικό μέλος και αθλητής του Συλλόγου ήταν ο Συμεών Ανανιάδης. Ο Ανανιάδης γεννήθηκε στη Σαμψούντα, εισήχθη στο «Ανατόλια» το 1919, και ήταν πολύ καλός αθλητής του στίβου. Όπως γράφει ο συμμαθητής και φίλος του Ευθύμιος Κουζινός, ο οποίος έγραψε βιβλίο με τη μαρτυρία του από το ολοκαύτωμα (Couzinos E., Twenty three years in Asia Minor [1899-1922], New York, Vantage Press 1969), το 1920 έβλεπε το μέλλον του ρόδινο:


«Είχαμε επιβιώσει από σφαγές τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια και είχε βάλει τρεις στόχους, να πιάσει και εάν είναι δυνατόν να "σπάσει" το παγκόσμιο ρεκόρ στα 100 μέτρα, να φοιτήσει στην αμερικανική ιατρική σχολή στη Βηρυτό και να συνεχίσει σπουδές στη Βιέννη και να παντρευτεί μια όμορφη συμπατριώτισσά του από την περιοχή του Αλαχάμ η οποία φοιτούσε στο αμερικανικό Λύκειο. Μάλιστα κάθε Σάββατο δεν έχανε την ευκαιρία να συμμετέχει στις συνεδριάσεις του "Πόντος", όπου εκεί την έβλεπε ο Συμεών».


Στις 12 Φεβρουαρίου 1921 οι Τούρκοι περικύκλωσαν το «Ανατόλια». Αρχικά έψαχναν για όπλα και εκρηκτικά και στη συνέχεια, αφού δεν βρήκαν τίποτα, κατευθύνθηκαν στο γραφείο του προέδρου του Κολεγίου Τζ. Γουάιτ. Εκεί οι Τούρκοι είδαν δύο χάρτες που απεικόνιζαν την περιοχή του Πόντου, σύμφωνα με τους αρχαίους Έλληνες και τους Ρωμαίους. Η εύρεση των χαρτών οδήγησε τους Τούρκους να ζητήσουν να δουν τη βιβλιοθήκη του συλλόγου «Πόντος». Στη βιβλιοθήκη υπήρχαν εκατοντάδες βιβλία στην ελληνική και ειδικότερα στην αρχαιοελληνική γλώσσα, έργα κλασικών συγγραφέων τυπωμένα τα περισσότερα στην Αθήνα. Ανάμεσά τους βρήκαν και ένα σημειωματάριο με τις δραστηριότητες του Συλλόγου, το οποίο θεωρήθηκε «επαναστατικό».


Το... προκλητικό «Π»


Η φωτογραφία του ποδοσφαιρικού τμήματος του Συλλόγου ερέθισε ακόμη περισσότερο τους Τούρκους. Οι αθλητές της ποδοσφαιρικής ομάδας «Πόντος» είχαν άσπρες και μπλε οριζόντιες ρίγες και το γράμμα «Π» στο στήθος.


Το βράδυ της ίδιας μέρας ο Συμεών Ανανιάδης, ο οποίος ήταν παρών κατά τη διάρκεια της εφόδου των κεμαλικών στη βιβλιοθήκη του Συλλόγου, μίλησε με τον Κουζινό, λέγοντάς του πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα. Όπως είπε ο Ανανιάδης, «αυτό είναι το τέλος». Λίγο πριν τις 12 το βράδυ τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του συλλόγου κατευθύνθηκαν στο γραφείο του προέδρου του Κολεγίου, όπου έγινε η σύλληψή τους από τους Τούρκους. Στην συνέχεια οδηγήθηκαν στην Αμάσεια όπου με ψευδείς κατηγορίες καταδικάστηκαν σε θάνατο μαζί με τις πιο σημαντικές προσωπικότητες του Ελληνισμού.


Ο Ελληνικός Αθλητικός Σύλλογος «Πόντος» Μερζιφούντας αποτέλεσε ένα θεσμικό δημιούργημα των Ελλήνων που συνέβαλε αποφασιστικά στην πνευματική, πολιτισμική, αθλητική και κοινωνική ανύψωση. Η συμβολή του Συλλόγου είναι τεράστια και αποτελεί πραγματικά μια εξαιρετική στιγμή όταν Έλληνες που ζουν σε όλο τον κόσμο τιμούν τα μέλη του, θύματα της Γενοκτονίας. Τον Δεκέμβριο του 2008 η ποντιακή αδελφότητα Αδελαΐδας Αυστραλίας και η ποδοσφαιρική του ομάδα «Ποντιακοί Αετοί» διοργάνωσαν αγώνα με επίλεκτους ποδοσφαιριστές της Μελβούρνης, προς τιμήν των θυμάτων του Συλλόγου. Η ομάδα των Ποντιακών Αετών φόρεσε πιστά αντίγραφα της στολής του συλλόγου «Πόντος». Αντίστοιχο ποδοσφαιρικό παιχνίδι έγινε στις 12 Μαΐου 2009, με αντίπαλους τους παλαίμαχους διεθνείς ποδοσφαιριστές του Πανελληνίου Συνδέσμου Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών και τους παλαίμαχους της Καβάλας. Τον Μάιο του 2013 υπήρξε αγώνας μεταξύ της Εθνικής Ελλάδος του 2004 που έπαιξε στο EURO και με παλαίμαχους Πόντιους ποδοσφαιριστές. Μάλιστα οι τελευταίοι φορούσαν τις φανέλες του Πόντου Μερζιφούντας. Στο α' ημίχρονο την γαλανόλευκη και μετά την πορτοκαλί.


Οπότε είναι σημαντικό για την ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ να δείξουν απόψε το ήθος τους τιμώντας με ευλάβεια και παραμερίζοντας όποιες διαφορές, τη Γενοκτονία των Ποντίων, οχτώ ημέρες πριν την επέτειο μνήμης της 19ης Μαίου. Η ομάδα «Πόντος» που αποτέλεσε πηγή αξιόλογων επιτευγμάτων ας γίνει φωτεινός φάρος τους.

* Η ιστορία που παρουσιάστηκε προέρχεται από το βιβλίο του Θεοφάνη Μαλκίδη «Ο Ελληνικός Αθλητικός Σύλλογος «Πόντος» Μερζιφούντας - Από το γήπεδο στην αγχόνη».