της Νέας Υόρκης;
Τους τα μετέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος
Γεραπετρίτης, μετά τη
συνάντηση Μητσοτάκη και Ερντογάν.
«Επιβεβαιώθηκε το καλό κλίμα», είπε.
«Επιβεβαιώθηκε η καλή συνεργασία, η οποία υπάρχει σε σημαντικά θέματα, τα οποία αφορούν τις δύο χώρες». Μεγάλη επιτυχία! Διότι, το καλό κλίμα είναι απαραίτητο. Η κλιματική αλλαγή που μας τάραξε, μόνο την Κύπρο επηρεάζει φαίνεται.
Λίγο πριν από αυτή τη διαπίστωση, στη συνάντηση των δύο, ο Ταγίπ Ερντογάν έκανε την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση. «Η Τουρκία έχει δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα στα βόρεια και δυτικά του νησιού της Κύπρου», είπε, «ενώ οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα σε ολόκληρο το νησί». Πολύ καλό κλίμα, δεν είναι; Δεν είπε για το Καστελόριζο, δεν είπε για την Κρήτη. Για την Κύπρο είπε.
Εκτός από την Κύπρο, για τα υπόλοιπα, είπε πως «είναι προς το συμφέρον όλων των χωρών της περιοχής ο καθορισμός των θαλάσσιων περιοχών ευθύνης σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο». Είπε «διεθνές δίκαιο» και ενθουσιάστηκαν στην Αθήνα. Και, για να μην έχει κανένας αμφιβολία ότι και ο Τούρκος φασίστας έχει κι αυτός αδυναμία στο καλό κλίμα, εξήγησε: «Θέλουμε να δούμε το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο θάλασσα ειρήνης, όπου θα γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα όλων των πλευρών».
Είδες! Κι εμείς αυτό θέλουμε. Κι ο Χριστοδουλίδης κι ο Μητσοτάκης κι ο Γεραπετρίτης. Και ο Ροζάκης ακόμα. Άρα, συμφωνούμε. Γιατί να μην πανηγυρίζουμε; Θάλασσα ειρήνης θέλουμε όλοι. Απλώς, εμείς εδώ πρέπει να πάρουμε «γενναίες αποφάσεις» (όπως μας είπε τις προάλλες ο Γεραπετρίτης) για να μην χαλάμε το κλίμα. Το ότι πήγε ο Ερντογάν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και ζήτησε αναγνώριση του ψευδοκράτους και επέμενε ότι η «λύση των δύο κρατών» είναι η μόνη οδός για την επίλυση του Κυπριακού, να μην μας απασχολεί.
Άλλωστε, όπως είπε ο Έλληνας υπουργός για το Κυπριακό «προσδοκούμε ότι θα επανεκκινήσουν οι συζητήσεις στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας». Αυτό προσδοκούμε, τίποτε άλλο. Να επανεκκινήσουν κι όπου μας βγάλει. Φτάνει να επανεκκινήσουν για να μείνει καλό το κλίμα και «η καλή συνεργασία, η οποία υπάρχει σε σημαντικά θέματα, τα οποία αφορούν τις δύο χώρες». Διότι, για να λέμε τα πράματα με το όνομά τους, η Κύπρος ΔΕΝ είναι στα σημαντικά θέματα τα οποία αφορούν ΚΑΙ τις δύο χώρες. Τελεία και να το πάρουμε απόφαση, αγκάθι είναι και πρέπει να αφαιρεθεί.
Αλλά να μην έχουμε παράπονο. Εδώ, δεν είναι σίγουρο ότι είναι στα σημαντικά θέματα του αθηναϊκού κράτους η Θράκη. Διότι, αν είναι, πώς διάολο βλέπουν καλό κλίμα με έναν φασίστα που μόλις πριν ένα μήνα μιλούσε στους βουλευτές του για την «τουρκική μειονότητα» της Δυτικής Θράκης και τους έλεγε ότι «ως Τουρκία θα σταθούμε δίπλα στους αδελφούς μας στη Δυτική Θράκη με όλα μας τα μέσα». Ε, όχι και να χαλάνε το κλίμα κάτι τέτοια! Οι μόνοι που χαλάνε το κλίμα είναι οι Ελληνοκύπριοι, που δεν παίρνουν γενναίες αποφάσεις. «Θεού θέλοντος, θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε την τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης και στο εξής», λέει ο Ερντογάν. Με όλα τους τα μέσα! Όπως έκαναν και στην Κύπρο, όπως πρόσθεσε: «Το ίδιο ισχύει και για τα δικαιώματα του “τουρκοκυπριακού λαού”…».
Αλλά, ας μην είμαστε αχάριστοι. Του το είπε ο Έλληνας Πρωθυπουργός. Συναντήθηκαν μισή ώρα, μίλησαν για τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, για τους μετανάστες, για τα περιφερειακά και τα παγκόσμια θέματα και βρήκε και χρόνο ο Μητσοτάκης να του πει ότι πρέπει να επανεκκινήσουν οι συνομιλίες για το Κυπριακό. Κούνησε το κεφάλι του ο Ερντογάν και άλλαξε κουβέντα. Όμως, είπε στον Γκουτέρες ότι θέλει κι αυτός να επανεκκινήσουν οι συνομιλίες για το Κυπριακό για να συζητηθεί η κυριαρχική ισότητα, το ισότιμο διεθνές καθεστώς και η αναγνώριση της «τδβκ» διότι αυτό «θα είναι το κλειδί για μια λύση που θα λαμβάνει υπόψη την πραγματικότητα στο νησί»… Πάντως, το καλό κλίμα επιβεβαιώθηκε, μην μας φάει το άγχος.