Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2024

Μιχάλης Χαραλαμπίδης






 Θεοφάνης Μαλκίδης


Βράβευση του Μιχάλη Χαραλαμπίδη για το έργο του για τον Ελληνισμό της Καλαβρίας!



Μία συγκλονιστική εκδήλωση έγινες από τον Ελληνισμό της Μεγάλης Ελλάδας, της Κάτω Ιταλίας,  της Καλαβρίας, όπου τιμήθηκε, μετά το θάνατον,  ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης για το έργο του στην ελληνική και την ιταλική γλώσσα,  "Καλαβρία: η βαθιά Ελλάδα" που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Στράβων.

Η βράβευση για το έργο και την προσωπικότητα του Μιχάλη Χαραλαμπίδη,  έγινε στην Μπόβα της Καλαβρίας, εκεί όπου με την παρέμβαση του σπουδαίου διανοούμενου,  ο Δήμος της πόλης αναγνώρισε τη Γενοκτονία!





Στο όνομα της ελληνικής γλώσσας της Καλαβρίας: απονεμήθηκαν τα βραβεία «Rohlfs, Mosino, Karanastasis» στην Μπόβα της Καλαβρίας.


Την τελετή απονομής του διεθνούς λογοτεχνικού βραβείου «Gerhard Rohlfs, Franco Mosino, Anastasios Karanastasis», που διοργάνωσε ο πολιτιστικός σύλλογος Apodiafazzi, πραγματοποιήθηκε στη Μπόβα της Καλαβρίας.


Η φροντίδα της «καλαβριανής» γλώσσας και πολιτιστικής κληρονομιάς ήταν ο στόχος όλης της εκδήλωσης που είχε στιγμές μεγάλης συγκίνησης όταν ο πρόεδρος του διοργανωτή συλλόγου, Apodiafazzi, Καρμέλο Νουτσέρα θυμήθηκε τους μεγάλους λάτρεις της ελληνικής γλωσσικής κληρονομιάς της Καλαβρίας και φίλους του Bova, το φιλέλληνα Franco Mosino, τον  Μιχάλη Χαραλαμπίδη και τον Γερουσιαστή Besostri, "πατέρα" του νόμου 482/1999, που  θέσπισε την προστασία των γλωσσικών μειονοτήτων.


Η τιμητική εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στην ανάλυση κρίσιμων θεμάτων και στις συγκεκριμένες προτάσεις για την αποφυγή της λήθης του πολιτισμού της ελληνόφωνης περιοχής της Καλαβρίας.


Τα  βραβεία απονεμήθηκαν, στον Fortunato Stelitano για  το έργο «Staiti nel Risorgimento italiano»,  στον Μιχάλη Χαραλαμπίδη για  το έργο "Καλαβρία, η βαθιά Ελλάδα", στον Franco Mosino για το έργο Ετυμολογικό λεξικό των επιστημονικών ελληνικών όρων», στη Lucia Bozzoli για το έργο «η ελληνική γλώσσα της Μπόβα, φωνολογική, μορφοσυντακτική και λεξικο-σημασιολογική ανάλυση».

Στο τέλος της εκδήλωσης, προσφέρθηκαν παραδοσιακές πίτες και ο οίνος της Καλαβρίας, ενδεικτικά σημάδια του πολιτισμού του Ελληνισμού της Κάτω Ιταλίας.