Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2024

Η Βαθειά Ελλάδα, η CALABRIA βραβεύει τον Μιχάλη Χαραλαμπίδη

 



φωτό Γιάννης Αμοργιανός


"Come fai a distruggere un popolo che ha contribuito a civilizzare l'umanità. 
Hanno provato con il femminicidio, con il genocidio.
Adesso la storia è dalla nostra parte.
Essere qui mi emoziona caro Carmelo e Tonino, noi costruiamo la pace nel Mediterraneo".
Michalis Charalambidis



"Πώς μπορούν να καταστρέψουν ένα λαό που συνέβαλλε στον εκπολιτισμό της ανθρωπότητας.
Προσπάθησαν με γυναικοκτονία, με γενοκτονία.
Τώρα η ιστορία είναι με το μέρος μας!
Το να είμαι εδώ με συγκινεί αγαπητοί Carmelo και Tonino, ΕΜΕΙΣ θεμελιώνουμε την ΕΙΡΗΝΗ στη Μεσόγειο".

Μιχάλης Χαραλαμπίδης

 




Η Καλαβρία και πιο συγκεκριμένα ο σύλλογος Apodiafazi βράβευσε τη πρώτη του Σεπτέμβρη με το διεθνές βραβείο λογοτεχνειας Premio letterario internazionale "G.Rohlfs-F.Mosino-A.Karanastasis" τον Μ. Χαραλαμπίδη για την προσφορά του στους Έλληνες της Καλαβρίας μέσω του βιβλίου του "ELLADE PRIGONDA -ΒΑΘΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ" και της αδελφικής σχέσης που ανέπτυξε με τους Έλληνες της περιοχής.

 Οι πολιτισμένοι λαοί ξέρουν να διαβάζουν να βραβεύουν να ευγνωμονούν,
 οι …. απολίτιστοι ξέρουν να καταδιώκουν ….

Η ιστορία όμως ξέρει να δικαιώνει …. αλλά και να τιμωρεί …


Μιχάλης Χαραλαμπίδης






Μία συγκλονιστική εκδήλωση έγινες από τον Ελληνισμό της Μεγάλης Ελλάδας, της Κάτω Ιταλίας, της Καλαβρίας, όπου τιμήθηκε, μετά το θάνατον, ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης για το έργο του στην ελληνική και την ιταλική γλώσσα, "Καλαβρία: η βαθειά Ελλάδα" που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Στράβων.

Η βράβευση για το έργο και την προσωπικότητα του Μιχάλη Χαραλαμπίδη, έγινε στην Μπόβα της Καλαβρίας, εκεί όπου με την παρέμβαση του σπουδαίου διανοούμενου, ο Δήμος της πόλης αναγνώρισε τη Γενοκτονία!

Στο όνομα της ελληνικής γλώσσας της Καλαβρίας: απονεμήθηκαν τα βραβεία «Rohlfs, Mosino, Karanastasis». 

Την τελετή απονομής του διεθνούς λογοτεχνικού βραβείου «Gerhard Rohlfs, Franco Mosino, Anastasios Karanastasis», διοργάνωσε ο πολιτιστικός σύλλογος Apodiafazzi, πραγματοποιήθηκε στη Μπόβα της Καλαβρίας.

Η φροντίδα της «καλαβριανής» γλώσσας και πολιτιστικής κληρονομιάς ήταν ο στόχος όλης της εκδήλωσης που είχε στιγμές μεγάλης συγκίνησης όταν ο πρόεδρος του διοργανωτή συλλόγου, Apodiafazzi, Καρμέλο Νουτσέρα θυμήθηκε τους μεγάλους λάτρεις της ελληνικής γλωσσικής κληρονομιάς της Καλαβρίας και φίλους του Bova, το φιλέλληνα Franco Mosino, τον Μιχάλη Χαραλαμπίδη και τον Γερουσιαστή Besostri, "πατέρα" του νόμου 482/1999, που θέσπισε την προστασία των γλωσσικών μειονοτήτων.

Η τιμητική εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στην ανάλυση κρίσιμων θεμάτων και στις συγκεκριμένες προτάσεις για την αποφυγή της λήθης του πολιτισμού της ελληνόφωνης περιοχής της Καλαβρίας.

Τα βραβεία απονεμήθηκαν, στον Fortunato Stelitano για το έργο "Staiti nel Risorgimento italiano", στον Μιχάλη Χαραλαμπίδη για το έργο "Καλαβρία, η βαθιά Ελλάδα", στον Franco Mosino για το έργο "Ετυμολογικό λεξικό των επιστημονικών ελληνικών όρων", στη Lucia Bozzoli για το έργο «Η ελληνική γλώσσα της Μπόβα, φωνολογική, μορφοσυντακτική και λεξικο-σημασιολογική ανάλυση».

Στο τέλος της εκδήλωσης, προσφέρθηκαν παραδοσιακές πίτες και ο οίνος της Καλαβρίας, ενδεικτικά σημάδια του πολιτισμού του Ελληνισμού της Κάτω Ιταλίας.

Ευχαριστώ τους συναθλητές Αμοργιανό Γιάννη, Νικοπούλου Στέλιο και Μαλκίδη Θεοφάνη 

ΠΗΓΗ:
https://malkidis.blogspot.com/2024/10/blog-post_77.html?m=1

https://thesmisi.wordpress.com/?fbclid=IwY2xjawFvWX5leHRuA2FlbQIxMQABHX-QLj0BHFrp6l6LJZMStpsRtRbS0a38K1PTwKy41nzC_p37p4pp7-6Hbw_aem_6SPE6HETYuzAnI6YtDtMZQ