Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2009

Η Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας






Το Σαββατοκύριακο, 17 και 18 Οκτωβρίου 2009, στην Αδελαΐδα, ήταν πλούσιο από πλευράς γεγονότων και δραστηριοτήτων, για την Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας.



Το βράδυ του Σαββάτου, 17 Οκτωβρίου, η Ποντιακή Αδελφότητα Νότιας Αυστραλίας, διοργάνωσε πανηγυρικό χορό, για να τιμήσει τον μεγάλο φιλέλληνα Υπουργό Δικαιοσύνης και Πολυπολιτισμικών Υποθέσεων της Νότιας Αυστραλίας, κ. Μάικλ Άτκινσον, που πρώτα εντοίχισε μια πλάκα, στο Μεταναστευτικό Μουσείο της Αδελΐδας, στη μνήμη των 353,000 αδικοχαμένων Ποντίων, θυμάτων της τότε Οθωμανικής κυβέρνησης και των ορδών του ηγέτη των νεότουρκων Μουσταφά Κεμάλ και της παρέας του. Στη συνέχεια και στις 30 Απριλίου 2009, έφερε το θέμα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας, των Αρμενίων, των Ασσυρίων και των λοιπών χριστιανικών πληθυσμών της τότε Ανατολίας, στη βουλή της Νότιας Αυστραλίας, όπου αναγνωρίστηκε ομόφωνα.



Η Ποντιακή Αδελφότητα της Νότιας Αυστραλίας, του απένειμε ομοίωμα Πόντιου λυράρη, ενώ η Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας, του απένειμε την ύψιστη τιμητική διάκρισή της, ανακηρύσσοντάς τον σε «Χρυσό Τραντέλλενα», που σημαίνει «τριάντα φορές Έλληνας» και που αποδίδονταν μόνο σε εκείνους τους λίγους, αλλά, ιδιαίτερα διακρινόμενους μεγάλους ήρωες.



Αποδεχόμενος την ύψιστη αυτή τιμή, ο κ. Άτκινσον, βαθιά συγκινημένος, δήλωσε: «Με τιμά ιδιαίτερα αυτή η τιμή, την οποία και αποδέχομαι με μεγάλη χαρά, συγκίνηση και υπερηφάνεια και θα είμαι δίπλα και μαζί σας πάντοτε, μέχρι να πετύχουμε τον τελικό στόχο, την αναγνώριση, από όλους τους λαούς της γης ότι, διαπράχτηκε αυτό το μεγάλο έγκλημα της Γενοκτονίας, σε βάρος την Ελλήνων, των Αρμενίων, των Ασσυρίων και των άλλων χριστιανικών πληθυσμών της τότε Ανατολίας.



Η αναγνώριση της Γενοκτονίας, βοηθάει την ίδια της Τουρκία διότι, με την αναγνώριση, θα γλιτώσει από το στίγμα που την βαρύνει σήμερα...».



Θα πρέπει να σημειωθεί ακόμη το γεγονός του σπουδαίου χαρακτήρα αυτού του υπέροχου πολιτικού άνδρα, που στην ευχαριστήρια απάντησή του, για την αποδοχή της τιμής που του έγινε, δήλωσε: «Αυτή η τιμή δεν ανήκει μόνο σε εμένα αλλά, και στον τέως αρχηγό της αξιωματικώς αντιπολίτευσης κ. Μάρτιν Χάμιλτον Σμίθ, με τον οποίο και την μοιράζομαι».



Στο χορό και το ξεφάντωμα που ακολούθησε, ο κ. Άτκινσον, χόρεψε για αρκετή ώρα, σαν αληθινός πόντιος, αρκετούς ποντιακούς χορούς. Τη βραδιά τίμησαν με την παρουσία τους και οι βουλευτές Στηβ Γεωργανάς, Βίνι Τσικαρέλο και Ρόμπιν Γκέραγκτι και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Αδελαΐδα.



Την Κυριακή 18η Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε η τακτική ετήσια γενική συνέλευση της Ομοσπονδίας των Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας και η εκλογή του νέου διοικητικού συμβουλίου, που θα διαχειριστεί τις ευθύνες της Ομοσπονδίας, για τα επόμενα δύο χρόνια.



Σε αυτή τη γενική συνέλευση των μελών της Ομοσπονδίας, αποδείχτηκε με το πλέον σαφή καθαρό τρόπο, η ορθότητα της πρωτοβουλίας των ανθρώπων που είχαν την ευθύνη της διαχείρισης, πριν από 4 χρόνια, να «τολμήσουν» το μεγάλο εγχείρημα της εμπιστοσύνης στους νέους μας.



Στο διάστημα αυτό, τα πρώτα δύο χρόνια επιχειρήθηκε, το «μπόλιασμα» της πρώτης γενιάς με την δεύτερη, ενώ στα δύο τελευταία χρόνια, με τη βοήθεια όλων των εμπλεκομένων επιτεύχθηκε η «ομαλοποίηση» των ρυθμών λειτουργίας και το μερικό «μπόλιασμα», της δεύτερης γενιάς με την τρίτη.



Την Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2009, ολοκληρώθηκε, με πλήρη επιτυχία αυτό το «πάντρεμα» των γενεών και η αρμονική συνύπαρξή τους. Αυτή η τελευταία γενική συνέλευση, θα γραφτεί, στην ιστορία της Ομοσπονδίας, με χρυσά γράμματα και σηματοδοτεί νέους στόχους, σχεδιασμούς νέων δραστηριοτήτων με κινήσεις και ταχύτητες της σημερινής ψηφιακής εποχής μας.



Η συνέλευση άρχισε στις 11πμ, χωρίς καθυστέρηση, έγινε η καθορισμένη διακοπή, συζητήθηκαν εκτενέστατα όλα τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, έγινε η εκλογή των 8 αξιωματούχων και τελείωσε δύο ολόκληρες ώρες πριν από την καθορισμένη, κάτι το αυτονόητο και λογικό, αλλά, στην περίπτωσή μας είναι «είδηση», γιατί τα τελευταία (τουλάχιστον) δέκα χρόνια της πορείας της Ομοσπονδίας μας, άσκοπα και βάναυσα, γινόταν σπατάλη χρόνου, με «καβγάδες», προσωπικές αντιπαραθέσεις και δινέξεις, αρνητικές επιθέσεις και όλα τα επακόλουθα.



Την Eκτελεστική Επιτροπή του διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας, αποτελούν οι παρακάτω:



Πρόεδρος: ο κ. Ιωάννης Ευκαρπίδης

Αναπλωρητής Πρόεδρος: ο κ. Παναγιώτης Στεφανίδης

Αντιπρόεδρος: ο κ. Νικόλαος Χρυσοστομίδης

Γενικός Γραμματέας: ο κ. Δημήτριος Τσαχουρίδης

Ταμίας: ο κ. Θεόδωρος Δήμαρχος

Αναπληρωματική Γραμματέας: η κ. Παρασκευή Τσαρουχίδου

Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων: ο κ. Παναγιώτης Ιασωνίδης

Υπεύθυνοι νεολαίας: οι κ.κ. Αναστάσιος Αθανασιάδης και Ευθύμιος Αυγετίδης.



Πρέπει να σημειωθεί, διότι είναι μiα ευχάριστη σύμπτωση, η εκλογή του κ. Ιωάννη Ευκαρπίδη, στη θέση του Προέδρου, θέση στην οποία είχε εκλεγεί, ακριβώς πριν από 20 χρόνια, σαν πρώτος ιδρυτικός Πρόεδρος της Ομοσπονδίας μας, το 1989, ο αείμνηστος πατέρας του Θεόφιλος Ευκαρπίδης.



Συγχαρητήρια μηνύματα, τα οποία και διαβιβάστηκαν στη γενική συνέλευση, απέστειλαν οι κ. κ. Μάικλ Άτκινσον, Υπουργός Δικαιοσύνης και Πολυπολιτισμικών Υποθέσεων της Νότιας Αυστραλίας, ο Πρόεδρος της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων, κ. Ηλίας Τσεκερίδης, ο Πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας κ. Γεώργιος Παρχαρίδης, καθηγητής καρδιολογίας του «Αριστοτέλειου» Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, και ο Θεοφάνης Μαλκίδης Μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη Γενοκτονιών (International Association of Genocide Scholars –IAGS).




Παναγιώτης Ιασωνίδης, Υπ. Δημοσίων Σχέσεων, +61 414 612121 – peterjasonides@gmail.com


ΘΕΟΦΑΝΗΣ ΜΑΛΚΙΔΗΣ
ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΜΕΛΩΝ
ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΠΟΝΤΙΑΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

Αγαπητοί συμπατριώτες

Η προσπάθεια διατήρησης και μεταφοράς του πολιτισμού και της ταυτότητας έχει πολλές παραμέτρους και πτυχές. Ειδικότερα η αναγκαιότητα επιβίωσης του ελληνικού πολιτισμού, της παράδοσης και της κληρονομιάς εκτός Ελλάδος, εκφράζεται εδώ και πολλά χρόνια με τους συλλόγους, τις κοινότητες, τις ομοσπονδίες. Ιδιαίτερα η προσπάθεια διάσωσης και μεταφοράς της ταυτότητας των Ελλήνων Ποντίων, έχει και επιπλέον συνιστώσες. Αυτό της ανάδειξης και αναγνώρισης του εγκλήματος της γενοκτονίας των προγόνων μας, ένα ζήτημα που έρχεται από το παρελθόν και μας οδηγεί μέσα από την δικαίωση στο παρόν και το μέλλον.

Είχα την ευκαιρία να συναντηθώ και να μιλήσω με τους περισσότερους από εσάς, όταν επισκέφθηκα μετά από πρόσκληση της Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας, με την ευκαιρία της διοργάνωσης των εκδηλώσεων μνήμης για την γενοκτονίας. Τότε διαπίστωσα την αγάπη για την πατρίδα και την πίστη για την δικαίωση της υπόθεσης της αναγνώρισης της γενοκτονίας.

Η προσπάθεια αυτή της Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων της Αυστραλίας με πρόεδρο τον Χαράλαμπο Ταβλαρίδη, είχε αποτελέσματα. Σας θυμίζω την πλακέτα στο Μεταναστευτικό Μουσείο της Αδελαίδας, και βεβαίως την αναγνώριση της Γενοκτονίας από την Βουλή της Νότιας Αυστραλίας. Επίσης τη διοργάνωση της ποδοσφαιρικής συνάντησης της ομάδας της Αδελαίδας «Ποντιακοί Αετοί», στη μνήμη της ποδοσφαιρικής ομάδας της Μεριζφούντας «Πόντος», συνάντηση στην οποία οι «Ποντιακοί Αετοί» φορούσαν πιστά αντίγραφα της φανέλας των προγόνων μας, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της γενοκτονίας.

Οι παραπάνω επιτυχίες και πρωτοβουλίες για το ζήτημα της Γενοκτονίας, από ότι διαπίστωσα θα έχουν και συνέχεια με ακόμη μεγαλύτερες και σπουδαιότερες επιτυχίες.

Έχοντας επίγνωση από την προσωπική μου διαδρομή στην υπόθεση της ανάδειξης της Γενοκτονίας, ότι η προσπάθεια για την αναγνώριση της γενοκτονίας θα είναι επίπονη, μακροχρόνια και δύσκολη, μεταφέρω τις σκέψεις αυτές για να κατανοήσετε τη σοβαρότητα της υπόθεσης. Μία υπόθεση η οποία υπερβαίνει την κοινότητα των Ελλήνων και αφορά πολλούς λαούς, και η οποία απαιτεί σύνεση, ευθύνη και ενότητα. Κάθε ενέργεια λοιπόν για το ζήτημα θα πρέπει να είναι ολοκληρωμένη, χωρίς πάθη και διχόνοια, γιατί θα πρέπει να γνωρίζετε ότι εκτός από την αντιπαλότητα που υπάρχει με μηχανισμούς και κράτη που είναι αντίθετα στην ανάδειξη της γενοκτονίας, δεν χρειάζεται να έχουμε και άλλες αντίθετες δυνάμεις.

Η στήριξη θα πρέπει να είναι καθολική σε θεσμούς και πρόσωπα, όπως είναι η Ομοσπονδία και ο πρόεδρός της που προσπαθούν ανιδιοτελώς και χωρίς καμία σκοπιμότητα για την αναγνώριση της γενοκτονίας. Το ζήτημα αφορά όλους μας, η ευθύνη είναι όλων μας, είναι συνολική και μεγάλη.

Με μήνυμα αυτό, εκτίμησης, φιλίας, υγείας για όλους σας, σας χαιρετώ και εύχομαι σύντομα να ξαναβρεθούμε για να χαρούμε ακόμη μία επιτυχία στον κοινό μας αγώνα.

Η αλήθεια και το φως θα νικήσουν τη λήθη, το ψέμα και το σκοτάδι.

Θα νικήσουμε!

Θεοφάνης Μαλκίδης
Μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη Γενοκτονιών (International Association of Genocide Scholars –IAGS).