Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2017

Ροδίων και Μιλτιάδης Γεωργιάδης: Κύπρος- Βόρειος Ήπειρος- Ναζιστικό στρατόπεδο Βραδεμβούργου



Θ. Μαλκίδης 

Ροδίων και Μιλτιάδης Γεωργιάδης: Κύπρος- Βόρειος Ήπειρος- Ναζιστικό στρατόπεδο Βραδεμβούργου



Ο Ροδίων Γεωργιάδης γεννήθηκε το 1917 και ο αδελφός του Μιλτιάδης το 1918 στη Λεμεσό,. Ο πατέρας τους Προκόπης Γεωργιάδης, γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1865, έζησε στη Λεμεσό, από όπου το 1912 πήγε ως εθελοντής στην Ελλάδα και πολέμησε στην Ήπειρο κατά του Βαλκανικούς Πολέμους 1912-1913 και αργότερα στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο στις τάξεις του ελληνικού στρατού. Ο Προκόπης Γεωργιάδης, το 1915-16 παντρεύτηκε τη Θέκλα Δ. Χατζηγιώργη από το Δίκωμο και απέκτησε τέσσερα παιδιά, τον Ροδίωνα, τον Μιλτιάδη, την Ελένη (που έφυγε νωρίς) και την Ευανθία.

Ο Μιλτιάδης και ο Ροδίων πολέμησε  ενάντια στο Φασισμό στα Βορειοηπειρωτικά βουνά και πήραν μέρος σε αντιστασιακή οργάνωση κατά της Ναζιστικής- Φασιστικής -Γερμανικής κατοχής,

 προδόθηκαν, συνελήφθησαν και καταδικάστηκαν, φυλακίστηκαν στην Αίγινα και στη συνέχεια στις φυλακές του Βρανδεμβούργου. Από το 1944 αγνοείται η τύχη του Ροδίωνα, ενώ  ο Μιλτιάδης πιθανόν να πέθανε από φυματίωση. 


Ο Ροδίων Γεωργιάδης φοίτησε στο Δημοτικό σχολείο του Αγίου Σάββα και μετά στο Παγκύπριο Γυμνάσιο της Λευκωσίας, όπου ξεχώρισε αμέσως για την ποιότητα του μυαλού του, το χαρακτήρα 

του και τις οργανωτικές του ικανότητες. Σπουδάζει στο Φιλολογικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιστορία και Αρχαιολογία. 

Πολύγλωσσος, παράλληλα με τις σπουδές του γράφει άρθρα και εκπομπές για το κυπριακό ζήτημα. Πρωτοστάτησε στην ίδρυση της φοιτητικής οργάνωσης με τον τίτλο «Κυπριακή Φιλική Εταιρεία» και συγγράφει  συλλογή 252 κυπριακών παροιμιών. 

Ο ενθουσιασμός του ελληνικού λαού το πρωινό της 28ης Οκτωβρίου 1940, συνεπήρε και τους Κύπριους των Αθηνών. 

Στη διάρκεια των παλλαϊκών εκδηλώσεων στους κεντρικούς δρόμους και στις πλατείες της πόλης, ρίχτηκε το σύνθημα να συγκεντρωθούν όλοι οι Κύπριοι στη φοιτητική Λέσχη στην οδό 

Ιπποκράτους. Εκεί προσήλθαν με ενθουσιασμό γύρω στους 100 φοιτητές και μη, και διαδήλωσαν την απόφασή τους να πολεμήσουν για την προάσπιση της Ελλάδας.


Για τον Ροδίωνα και τον Μιλτιάδη ήταν αυτονόητο να συμμετάσχουν στον αγώνα για την πρώτη γραμμή του Μετώπου, ήταν αυτονόητο να αγωνιστούν για την Ελευθερία.
ΑΘΑΝΑΤΟΙ





Αποτέλεσμα εικόνας για 28η οκτωβρίου 1940 εικόνες