Τρίτη 7 Μαΐου 2019

Κηδεία του μέχρι πρότινος αγνοούμενου Υποστράτηγου Χρίστου Φώτη. Κύπρος 1974.


Κηδεία του μέχρι πρότινος  αγνοούμενου Υποστράτηγου Χρίστου Φώτη. Κύπρος 1974.

Ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο DNA τα οστά του υποστράτηγου Χρίστου Φώτη από την Άσσια, ο οποίος έπεσε μαχόμενος στις 20 Ιουλίου 1974 στο χωριό Καζιβερά, όπου ηγείτο λόχου εφέδρων του πεζικού.
Ο υποστράτηγος ήταν τότε αντισυνταγματάρχης και προήχθη μετά θάνατο τιμής ένεκεν για τις υπηρεσίες που προσέφερε στην πατρίδα. Θάφτηκε στο νέο κοιμητήριο Μόρφου, μαζί με άλλους, όπου και εντοπίστηκε στο πλαίσιο των εκταφών της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων (ΔΕΑ).

Πρόκειται για τον πλέον υψηλόβαθμο αξιωματικό της Εθνικής Φρουράς που έπεσε κατά την εισβολή και θάβεται με το βαθμό του υποστράτηγου.


Η κηδεία θα τελεστεί  με πλήρεις στρατιωτικές τιμές το Σάββατο 11 Μαΐου και ώρα 11 από τον ιερό ναό Αποστόλου Ανδρέα στο Πλατύ Αγλαντζιάς  και η ταφή των οστών του θα γίνει στον Τύμβο Μακεδονίτισσας .


Ο Υποστράτηγος Χρίστος Φώτης γεννήθηκε στις 25/1/1931 στην Άσσια.  


Από μικρός δείχνει ενδιαφέρον και αγάπη για τα στρατιωτικά και την πατρίδα. (παιδί, σπάζει με μια ξύλινη λόγχη που είχε πάντα μαζί του στα παιγνίδια του τον καθρέφτη του σπιτιού του κάνοντας επίδειξη μπροστά του.  Επίσης του άρεσαν και απάγγελνε στις διάφορες γιορτές πατριωτικά ποιήματα).

Μπαίνει στο Παγκύπριο Γυμνάσιο το 1943 και αποφοιτά το 1949.  Τελειώνοντας το Γυμνάσιο παίρνει στη Στ' τάξη το «Σολώνειο» Βραβείο, 1ο βραβείο στα Μαθηματικά μετά από διαγωνισμό.  

Δουλεύει για ένα χρόνο σε αλευρόμυλο, του κ. Κκουλλαπή κοντά στο παλιό οίκημα του «ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ» στη Λευκωσία.

Στα 19 ½ χρόνια του το 1950 μπαίνει μετά από πετυχημένες εξετάσεις στη Σχολή Ευελπίδων.  Τελειώνει το 1953 με το βαθμό του ανθυπολοχαγού.  Υπηρετεί στη Μακεδονία, Πελοπόννησο, Εύβοια.

Νυμφεύεται το 1961 τη Βασιλική Μορφονιού από την Τρίπολη Πελοποννήσου.  Αποκτούν δυο αγόρια.

Με την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας έρχεται στην Κύπρο παίρνοντας το βαθμό του ταγματάρχη.

Το 1963-1964, λαμβάνει μέρος στις μάχες κατά της τουρκικής ανταρσίας και προασπίζεται την Κυπριακή Δημοκρατία.  Πολεμά στην πρώτη γραμμή στην Ομορφίτα, στην Πάφο και τα Καζιβερά.  Πάντα διακρινόταν για το θάρρος και την τόλμη του στα πεδία των μαχών.  Στο Μούτταλο της Πάφου όρθιος προχωρά. «Άντε, λεβέντες μου, να τους πιάσουμε.  Μη φοβάστε τις σφαίρες.  Έρχονται από πολύ μακριά.  Δεν τις ακούτε που σφυρίζουν;»  Οι στρατιώτες του τον θυμούνται πάντα όχι στα μετόπισθεν αλλά στην πρώτη γραμμή.  

Στα επόμενα χρόνια φοιτά στη Σχολή Πολέμου στην Ελλάδα και παίρνει το βαθμό του αντισυνταγματάρχη.  

Στις 15 Ιουλίου 1974 πραγματοποιείται το προδοτικό πραξικόπημα που οργανώθηκε και εκτελέστηκε από την επαχθή χούντα των Αθηνών και την ενεργό συμμετοχή της ΕΟΚΑ Β'.  Ο Χρίστος Φώτης που υπηρετεί στην Εθνική Φρουρά με το βαθμό του αντισυνταγματάρχη ούτε συμμερίζεται τις αντεθνικές ενέργειες ούτε λαμβάνει μέρος στο πραξικόπημα. Μπαίνει υπό περιορισμό.  Δεν ήταν από τους μυημένους της Χούντας.  

Στις 20 Ιουλίου 1974 η Τουρκία επικαλείται τα εγγυητικά της δικαιώματα για να εκτελέσει τα επεκτατικά της σχέδια στην Κύπρο.  Εισβάλλει στην σπαρασσόμενη από το αδελφοκτόνο πραξικόπημα Κυπριακή Δημοκρατία με την πολεμική της μηχανή και σκορπά το θάνατο και τον όλεθρο.  Το Σάββατο 20 Ιουλίου πρώτη μέρα της εισβολής, ο Αντισυνταγματάρχης  Χρίστος Φώτης παίρνει διαταγή να εξουδετερώσει τον θύλακα των Τουρκοκυπρίων στα Καζιβερά που λόγω μεγέθους και δυναμικότητας δημιουργούσε τις προϋποθέσεις να εξελιχτεί σε προγεφύρωμα των τουρκικών δυνάμεων εισβολής.  Οι πρώτες προσπάθειες που γίνονται από την μονάδα εφέδρων που ανέλαβε την αποστολή αποτυγχάνει καθότι οι Τουρκοκύπριοι είναι πολύ καλά οπλισμένοι με σύγχρονα όπλα.   Ο Αντισυνταγματάρχης Χρίστος Φώτης αναλαμβάνει να ηγηθεί προσωπικά νέας προσπάθειας για κατάληψη του πολύ καλά οργανωμένου Τ/Κ θύλακα.  Οπλισμένος ως απλός μαχητής με το θάρρος και την τόλμη που πάντοτε τον διέκρινε βρίσκεται στη πρώτη γραμμή, όπως άλλωστε έπραττε σ' όλη του τη στρατιωτική σταδιοδρομία.  

Και ενώ η αποστολή φτάνει ουσιαστικά στο τέλος της και οι Τ/Κ είναι έτοιμοι να παραδοθούν, ένα φονικό βόλι προφανώς από κάποιο ακροβολιστή, βρίσκει στόχο το γενναίο αξιωματικό.  «Αχ Θεέ μου» θα προλάβει να αναφωνήσει και θα πέσει νεκρός στο πεδίο της μάχης.  Λίγα λεπτά μετά ένας τηλεβόας θα ανακοινώσει την παράδοση του θύλακα των Καζιβερών. 

Ο Αντισυνταγματάρχης Χρίστος Φώτης, λεβέντης όπως ήταν καθ' όλη του τη ζωή και τη στρατιωτική του σταδιοδρομία, θα τιμήσει τον όρκο του και ταυτόχρονα με τη θυσία του θα διαφυλάξει την τιμή του  Έλληνα αξιωματικού που δυστυχώς κάποιοι φρόντισαν με τις ενέργειες τους κατά την εν λόγω περίοδο να θέσουν υπό  αμφισβήτηση.   Ανάμεσα στους ήρωες του 1974 ο πιο υψηλόβαθμος αξιωματικός που έπεσε μαχόμενος είναι ο Αντισυνταγματάρχης Χρίστος Φώτης.  Τιμή και καύχημα της οικογένεια του και της γενέτειρας του Άσσιας.

Ο Αντισυνταγματάρχης Χρίστος Φώτης παραμένει θαμμένος στη σκλαβωμένη Μόρφου και αναμένει την ώρα που θα μεταφερθεί σε μια ελεύθερη Άσσια όπου οι Ασσιώτες θα μπορέσουν να του αποδώσουν τις τιμές που είναι αντάξιες της λεβεντιάς του και της θυσίας του.  Στον τύμβο της Μακεδονίτισσας υπάρχει κενοτάφιο εις μνήμη του.

Ο Αντισυνταγματάρχης Χρίστος Φώτης μετά θάνατο του έτυχε υπηρεσιακής και πολιτικής αναγνώρισης που του άρμοζε.  Μετά από απόφαση το Υπουργικού Συμβουλίου το 2007 προάγεται στο βαθμό του Υποστράτηγου επ' ανδραγαθία.