Στον κατεχόμενο Άγιο Δομέτιο ο Τούρκος Αντιπρόεδρος, και διοικητής της κατεχόμενης Κύπρου, Φουάτ Οκτάι, επιθεώρησε χθες τα έργα για το νέο «προεδρικό μέγαρο». Αλλά, εμείς έχουμε να πολεμήσουμε για ένα σπίτι στη Χλώρακα, 60 τετραγωνικών, για να συντηρηθεί ως μνημείο του αγώνα της ΕΟΚΑ. Πρώτα ήθελαν να το κάνουν «μικρό Μουσείο Διγενή», αλλά όταν απορρίφθηκε το κονδύλι από τα κόμματα στη Βουλή άλλαξαν απόφαση διότι η φαεινή ιδέα για το «Μουσείο Διγενή» ήταν και μια γελοιότητα εκτός των άλλων.
Δεν έχει σημασία, όμως, τώρα έχουμε εκλογές και πρέπει να μας απασχολεί ο Γρίβας. Στα κατεχόμενα, πάντως, υπήρχαν και άνθρωποι που πήγαν και διαδήλωσαν μπροστά στον Οκτάι. Ο Μουράτ Κανατλί, ΓΓ του κόμματος Νέα Κύπρος, είπε εκ μέρους των διαμαρτυρομένων ότι «αυτός που ήρθε να ελέγξει την κατασκευή (…) είναι ο πραγματικός ιδιοκτήτης της, ο Φουάτ Οκτάι. Με λίγα λόγια, δεν πρόκειται για μια οικοδομή, αυτό είναι ένα πολιτικό έργο, μια πολιτική κατασκευή».
Αλλά, εμάς τι μας νοιάζει, είναι τίποτα μέσα στα κλεμμένα μας, που κτίζει το «προεδρικό» η Τουρκία; Είναι μέσα στα κλεμμένα ευρωπαϊκά εδάφη αυτό το «πολιτικό έργο» της Άγκυρας για να το καταγγείλουμε κι εμείς, να το δείξουμε στην ΕΕ, που δίνει εκατομμύρια βοήθεια στους Τουρκοκύπριους για να κάνει κουμάντο η Τουρκία; Άσε, εμείς έχουμε να διαμαρτυρηθούμε για το σπίτι του Αζίνα στη Χλώρακα, να περιφρουρήσουμε τους ψηφοφόρους.
Στα κατεχόμενα ο Φουάτ Οκτάι κάνει περιοδείες ως Ύπατος Αρμοστής και δηλώνει ότι «από την πλευρά της Τουρκίας, είναι πολιτική εκ των ων ουκ άνευ για εμάς στην ανατολική Μεσόγειο, να βλέπουμε την Κύπρο ως αναπόσπαστο κομμάτι για την ασφάλεια της Τουρκίας και την Τουρκία ως αναπόσπαστο κομμάτι για την ασφάλεια της Κύπρου». Αλλά, εμάς τι μας νοιάζει τι λέει για την πατρίδα μας. Εμείς έχουμε να αποδείξουμε ότι η Τουρκία ήθελε να φύγει από την Κύπρο και αυτός που δεν ήθελε ήταν ο Νίκος Αναστασιάδης. Μαζί με τον Χριστοδουλίδη, οπωσδήποτε. Ας λένε ό,τι θέλουν οι Τούρκοι, εμείς είμαστε σίγουροι ότι δεν τα πιστεύουν αυτά που λένε, αφού είναι ο Αναστασιάδης που δεν τους άφηνε να… αποσπαστούν.
Στα κατεχόμενα ο εποικισμός συνεχίζεται ασταμάτητα. Κατά δεκάδες μοιράζονται οι «υπηκοότητες». Ο Κανατλί διαμαρτύρεται πάλι. Μέχρι και τη Σύμβαση της Γενεύης επικαλείται, που απαγορεύει τη μεταφορά πληθυσμού σε κατεχόμενη περιοχή και το θεωρεί έγκλημα πολέμου. «Έτσι θα πρέπει να συζητηθούν οι ‘’υπηκοότητες στη βόρεια Κύπρο’’», έλεγε στις 27/10/2022. Ο Κανατλί, όχι εμείς. Ακούσατε κανέναν στην απ΄ εδώ πλευρά της κατοχής να καταγγέλλει τον εποικισμό; Να ενώνει τη φωνή του με τους Τουρκοκύπριους διαμαρτυρόμενους; Μπα! Η Νέα Κύπρος είναι μικρό κόμμα άλλωστε, οι δικοί μας μόνο με τους μεγάλους συνεργάζονται. Κυρίως, όμως, οι μεγάλοι μας τον εποικισμό τον έχουν προς νομιμοποίηση, έτοιμοι είναι, από χρόνια τον έχουν αποδεχτεί. Είναι, λέει, παλιά ιστορία. Κι ας συνεχίζεται και σήμερα ακόμα.
Η τελευταία αναφορά που προσέξαμε στην απ΄ εδώ πλευρά για τον εποικισμό είναι όταν ο ευρωβουλευτής Νιαζί Κιζίλγιουρεκ κατάγγειλε την Κυπριακή Δημοκρατία ότι αφήνει χιλιάδες ανθρώπους χωρίς ιθαγένεια και παραβιάζει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Ιθαγένεια (1997), όπως έκαμνε ο Χίτλερ στη Γερμανία. Διότι, έλεγε, η Κυπριακή Δημοκρατία «αρνείται πεισματικά να αναγνωρίσει το δικαίωμα απόκτησης της ιθαγένειας των παιδιών των μικτών γάμων». Μιλούσε για μικτούς γάμους «Τουρκοκυπρίων με υπηκόους τρίτων χωρών», κάνοντας πως δεν έχει σημασία ότι το πρόβλημα είναι ότι πρόκειται για γάμους και παιδιά εποίκων. Τούρκων εποίκων, που συμμετείχαν σε ένα έγκλημα πολέμου σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεν τους αφήνει «πεισματικά» χωρίς ιθαγένεια η Κυπριακή Δημοκρατία, είναι οι ίδιοι που επέλεξαν να αποκτήσουν την παράνομη ιθαγένεια της «τδβκ». Γι΄ αυτό κι είναι σύνθετο το πρόβλημα. Άμα τα απλοποιείς όλα, όμως, εύκολα τα φέρνεις στα μέτρα σου και κατεβάζεις αμπελοφιλοσοφίες.
Συμπτωματικά, την ανακοίνωση του ο Κιζίλγιουρεκ την έστειλε την ίδια μέρα (27/10/2022), που στα κατεχόμενα ο Κανατλί κατάγγελλε το κατοχικό καθεστώς για το έγκλημα πολέμου με τις «υπηκοότητες». Αλλά, τι μας κόφτει εμάς τι κάνουν στα κατεχόμενα. Γιατί να αρπάξουμε την ευκαιρία να καταγγείλουμε κι εμείς αυτά τα εγκλήματα. Εμείς, στο κάτω – κάτω, έχουμε εκλογές.
του Άριστου Μιχαηλίδη από τον Φιλελεύθερο