Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2022

Κύπρος και Προεδρικές εκλογές



ΠΡΩΤΙΣΤΟ καθήκον του κράτους της Κυπριακής Δημοκρατίας η ενδυνάμωση αποτελεσματικότερης τής αντίστασής του απέναντι στην εκτραχυνόμενη τουρκική απειλή. Ακριβώς αυτό θα πρέπει να ιεραρχείται ως πρωτεύουσας σημασίας πάνω απ’ όλα και με όλα τ’ άλλα προσανατολισμένα καταλλήλως, ώστε να υπηρετούν αυτόν τον κύριο σκοπό, στα προγράμματα τα οποία προτείνουν προς τους πολίτες του νυν εκλογικού σώματος οι διεκδικούντες τις επικείμενες προεδρικές εκλογές τού προσεχούς Φεβρουαρίου 2023.


ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ αμφιβολιών, μακρόσυρτων μηρυκαστικών «ναι μεν αλλά» συζητήσεων, υπεκφυγών και… εξυπνακισμών, ως προς τους στόχους και τις μεθόδους της Τουρκίας, εναντίον της Κύπρου, της Ελλάδας και του Ελληνισμού γενικότερα, δεν αφήνει σε κανέναν πλέον η τουρκική πολιτική:

– Ο Ερντογάν στο 20ό έτος της μονοκρατορίας του, με υπεροψίαν και μέθην «παγκοσμίου κλάσεως σκακιστή», ομού (…omuz-omuza τουρκιστί) ακόμη και με τους κυριότερους κεμαλιστές αντιπάλους του στο πολιτικό σύστημα της κατοχικής και βουλιμικά επεκτατικής νεο-οθωμανικής Τουρκίας, κατέστησε πλέον πασιφανέστατη, Urbi et Orbi, την χρεοκοπία, την διάψευση και την ολοσχερή κατεδάφιση τών επί χρόνια πολλά συντηρούμενων παρ’ ημίν (εν Λευκωσία, εν Αθήναις και εν… ΟΗΕδοις) ψευδαισθήσεων, περί δήθεν πιθανοτήτων εξεύρεσης «αμοιβαίως αποδεκτής», «win-win» και… «kazan-kazan» «βιώσιμης λύσης» του Κυπριακού.

ΠΡΟΕΧΕΙ λοιπόν το καθήκον συνειδητής, αποφασιστικής, διαρκούς και αποτελεσματικής ισχυροποίησης της κυπριακής Αντίστασης. Του καθενός ξεχωριστά, και όλων μαζί ταυτοχρόνως και ανεξαιρέτως, των Συντελεστών Ικανής & Αποτελεσματικής Αντίστασης, στην έπαλξη – τον προμαχώνα – την ντάπια – το μετερίζι – του κυπριακού κράτους, ονόματι Κυπριακή Δημοκρατία. Την οποία η Τουρκία έχει προ πολλού προγράψει ως «εκλιπούσα» και μεθοδεύει ανυποχώρητα, αλλά δεν κατορθώνει, ακόμη, την ολοκληρωτική υπαγωγή της υπό τουρκικό έλεγχο.

ΟΛΟΙ όσοι αριθμούνται και συστοιχίζονται στον κατάλογο των Συντελεστών Αντίστασης, συναποτελούν επακριβώς το σύνολο των κύριων προτεραιοτήτων του προγράμματος διακυβέρνησης 2023-2028 της απειλούμενης από την Τουρκία κυπριακής πολιτείας. Το οποίο οφείλουν να σχεδιάσουν με φωτεινό πατριωτισμό και όχι με φανφαρονικό λαϊκισμό, για να παρουσιάσουν πειστικά στον λαό, στο εκλογικό σώμα, οι διεκδικούντες τις προεδρικές εκλογές του προσεχούς Φεβρουαρίου. Με έναν προς έναν τους επιδιωκόμενους και υπό τις περιστάσεις δυναμένους να επιτευχθούν στόχους στην εσωτερική και εξωτερική πολιτική. Οι οποίοι, συντελώντας στον πρώτιστο σκοπό της Ισχυρής & Ικανής Αντίστασης, απαρτίζουν τους Συντελεστές Εσωτερικής και Εξωτερικής Ισχύος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

ΠΑΛΛΑΪΚΗ ενότητα, ως κόρη οφθαλμού πολύτιμη πρωτίστως: Η ομοψυχία και το αγωνιστικό φρόνημα Αντίστασης. Με συνειδητή απενεργοποίηση κάθε είδους απομειναρίων της πανούκλας των παλαιών ή κυοφορούμενων εμφυλίων παθών και εθνικών διχασμών. Συναπαιτούμενο, η κοινωνική συνοχή. Η έμπρακτη ανάπτυξη αποτελεσματικότητας του κράτους προνοίας. Η επαύξηση της πρακτικής λειτουργίας του φιλελεύθερου χαρακτήρα του πολιτεύματος. Η κατάκτηση και εμπέδωση παλλαϊκής βεβαιότητας και υπερηφάνειας κράτους δικαίου, με αναστήλωση των θεσμών απονομής της Δικαιοσύνης. Και επίτευξη της αποτελεσματικότερης συμμετοχής των πολιτών στην δημοκρατικότερη λειτουργία του πολιτεύματος. Με θεσμούς δημοψηφισμάτων για την έγκαιρη ανάκληση θεωρουμένων ως αποτυχόντων εκλελεγμένων πολιτειακών αρχόντων.

ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ, στους ρυθμούς του κατεπείγοντος: Η διαρκής επαύξηση της ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων της Κύπρου. Ούτως ώστε:

(α) Να αποτελούν επαρκή επί τόπου πειστική έναντι των κατακτητών αποτρεπτική δύναμη.

(β) Ισχυρότερο στο νησί πυλώνα της συνολικής ενιαίας άμυνας και της Αποτρεπτικής Ισχύος Ελλάδας – Κύπρου, από Θράκη και Αιγαίο ώς την Ανατολική Μεσόγειο.

(γ) Υπολογίσιμης ικανότητας συμμέτοχο σε στρατιωτικές συνεργασίες και συμμαχίες γειτονικών και άλλων κρατών, με συμπίπτοντα στην περιοχή και στην εποχή κοινά συμφέροντα.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ, η ρωμαλέα ανάπτυξη της οικονομίας ώστε να υπηρετεί επαρκώς και την κοινωνική συνοχή και το κράτος προνοίας και τις ανάγκες ισχυροποίησης όλων των άλλων Συντελεστών Αντίστασης.

ΑΣΤΑΜΑΤΗΤΑ αναγκαιότατη η γρηγορούσα εξωτερική πολιτική, άγρυπνης κι επιδέξιας διπλωματίας, στις διμερείς, πολυμερείς και διεθνείς επάλξεις. Ικανής να αξιοποιεί τάχιστα, με στρατηγική οξυδέρκεια και με επάρκεια, κάθε εμφανιζόμενη ρωγμή, κάθε προσφερόμενη συγκυρία και κάθε προκύπτοντα βατήρα, στην ραγδαίως ρέουσα εναλλαγή των διεθνών συνθηκών και των εκατέρωθεν συσχετισμών δυνάμεων, προς όφελος των αναγκών ενδυνάμωσης της Αντίστασης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

ΟΛ’ ΑΥΤΑ, απολύτως κατανοητά και απ’ όλους επιθυμητά, αποτελούν – θα έπρεπε να αποτελούν – συνοπτικά και το ασφαλέστερο κριτήριο βάσει του οποίου οι πολίτες – ψηφοφόροι θα κρίνουν (έκαστος πολίτης ως αυτοκράτωρ της δικής του ψήφου, μόνος πίσω από το παραβάν του εκλογικού κέντρου) για να επιλέξουν κατά πλειοψηφίαν ποίον να εμπιστευθούν από τους διεκδικούντες τις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου 2023.

ΟΙ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΕΣ προεδρικές εκλογές αποτελούν βεβαίως μία επιπλέον επιβεβαίωση τής από χρόνια παρατηρούμενης σταδιακά, αυξανομένης αδιακόπως παρακμής τής δημοφιλίας τών κομμάτων. Του κομματικού φαινομένου γενικότερα. Οι διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις των τελευταίων πενταετιών, με τα αυξανόμενα κάθε φορά ποσοστά της αποχής, έδειξαν ότι τα κόμματα δεν γοητεύουν πλέον. Αλλ’ αντίθετα, απογοητεύουν όλο και περισσότερους πολίτες.

– Παρατηρημένο γεγονός αποτελεί η αδυναμία αναζωογόνησης αγαστών σχέσεων των παλαιόθεν κομματικών σχηματισμών του κατεστημένου συστήματος με τους πολίτες. Και της αποτυχίας συγκρότησης νέων ακμαζόντων κομμάτων.

– Συνακόλουθα, το ισχύον πολιτικό σύστημα, έχοντας μέχρι τώρα ως κύτταρά του τα κόμματα, βρίσκεται σε ανάλογη παρακμή, χωρίς να διαφαίνεται ακόμη κάποια άλλη ικανότερη μορφή πολιτικοποίησης – συμμετοχής των πολιτών στο πολιτεύειν και στην πολιτική.

ΕΝΤΟΣ αυτού του πλαισίου, μπορεί να επιχειρηθεί και η εξήγηση του σημερινού φαινομένου, όπου: Μόνο ένας εκ των αρχηγών των θεωρουμένων ως μεγάλων κομμάτων – και δη του κυβερνώντος κόμματος – διεκδικεί τις προεδρικές εκλογές και μάλιστα χωρίς να διαθέτει (λένε οι διαδοχικές δημοσκοπήσεις) την υποστήριξη ούτε καν του συνόλου των ψηφοφόρων τού κόμματός του, μεγάλη μερίδα εκ των οποίων υποστηρίζει την ανεξάρτητη (αντι-κομματική θεωρούμενη) υποψηφιότητα πρώην υπουργού της απερχομένης κυβερνήσεως.

ΣΥΝΕΠΩΣ το κρίσιμο ζήτημα της κυβερνητικής πολιτικής 2023-2028 και κατά πόσον θα ορθωθεί πράγματι Ισχυρή & Ικανή η Αντίσταση της Κύπρου απέναντι στην αδυσώπητη τουρκική απειλή, επαφίεται περισσότερο σε ποιο πρόσωπο υποψηφίου Προέδρου και όχι σε κόμμα, η πλειοψηφία των ψηφοφόρων θα αναθέσει την λαϊκή εντολή τον Φεβρουάριο.

Του Λάζαρου Μαύρου | Σημερινή, 13/11/2022