Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2023

Ελληνορθόδοξη Μονή Αγίου Πορφυρίου, Γάζα, πλανήτης Γη, Οκτώβριος 2023 μ. Χ....

 


Εκκλησία Αγίου Πορφυρίου στη Γάζα: Τουλάχιστον 17 νεκροί από τον βομβαρδισμό

Στην παλιότερη ελληνορθόδοξη εκκλησία της Γάζας είχαν βρει καταφύγιο χριστιανοί και μουσουλμάνοι Παλαιστίνιοι

Σε τουλάχιστον 17 ανέρχονται ο νεκροί μετά τον βομβαρδισμό της εκκλησίας του Αγίου Πορφυρίου στη Γάζα, ενώ στο σημείο βρίσκονταν 400 περίπου άτομα, χριστιανοί και μουσουλμάνοι, που είχαν βρει καταφύγιο στον ελληνορθόδοξο ναό.



Χτυπησαν τα γραφεία και την είσοδο του μοναστηριού. Τα βομβάρδισαν με πύραυλο και κατέρρευσε όλο το κτήριο. Μέσα είχε πολλούς Χριστιανούς, πολλοί εκ των οποίων έχουν τραυματιστεί και έχουμε και νεκρούς», είπε αποκλειστικά στην ΕΡΤ ο Αρχιεπίσκοπος Τιβεριάδος Αλέξιος, που βρίσκεται στην ελληνορθόδοξη εκκλησία που βομβαρδίστηκε στη Γάζα.

Ο ναός μετά τον βομβαρδισμό

«Πρέπει να φέρουν μπουλντόζες, ώστε να δούμε πόσοι άνθρωποι καταπλακώθηκαν» τόνισε, ενώ συμπλήρωσε ότι είναι πάνω από 400 άτομα στο μοναστήρι.

Επίσης όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της ΕΡΤ από το Λίβανο, Ουαλίντ Ελίας, το Υπουργείο Εσωτερικών στη Γάζα ανακοίνωσε την κατάρρευση κτιρίου της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Αγίου Πορφυρίου στην κεντρική πόλη της Γάζας ως αποτέλεσμα ισραηλινών επιδρομών, επιβεβαιώνοντας ότι υπήρξαν τραυματισμοί μεταξύ εκτοπισμένων που έβρισκαν καταφύγιο στην εκκλησία.

Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων κάνει λόγο για έγκλημα πολέμου που δεν μπορεί να αγνοηθεί.

«Η στόχευση εκκλησιών και των ιδρυμάτων τους, μαζί με τα καταφύγια που προσφέρει για την προστασία αθώων πολιτών, ειδικά παιδιών και γυναικών που έχασαν τα σπίτια τους εξαιτίας των ισραηλινών βομβαρδισμών σε οικιστικές περιοχές τις τελευταίες 13 ημέρες, συνιστά έγκλημα πολέμου που δεν μπορεί να αγνοηθεί».

Το ελληνικό ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του αναφέρει:

«Εκφράζουμε τη βαθιά μας οδύνη για την απώλεια ζωών που προκλήθηκε από χτύπημα σε κτήριο παρακείμενο στο μοναστήρι του Αγίου Πορφυρίου στη Γάζα.

Η προστασία των αμάχων και η ασφάλεια των τόπων λατρείας και των θρησκευτικών ιδρυμάτων θα πρέπει να διασφαλίζονται και να γίνονται σεβαστές από κάθε πλευρά».

Ο ιερέας του ναού φοβόταν για επίθεση

Λίγες ημέρες πριν ο πατέρας Ηλίας, ιερέας στον ναό, είχε δηλώσει στο Al Jazeera:

«Ο ισραηλινός στρατός έχει βομβαρδίσει πολλούς χώρους καταφυγίων». Και πρόσθεσε ότι «δεν είναι σίγουρος ότι το Ισραήλ δεν θα βομβαρδίσει την εκκλησία», παρόλο που παρέχει καταφύγιο σε εκατοντάδες αμάχους.

Ο Άγιος Πορφύριος, που χτίστηκε μεταξύ των δεκαετιών 1150 και 1160 και πήρε το όνομά του από τον επίσκοπο της Γάζας του 5ου αιώνα, παρείχε παρηγοριά σε γενιές Παλαιστινίων στη Γάζα, ιδίως σε περιόδους πολέμων.

Οι αρχαίες αυλές και οι προστατευμένοι διάδρομοι της εκκλησίας προσφέρουν καταφύγιο τόσο στους μουσουλμάνους όσο και στους χριστιανούς, «καθώς ο πόλεμος δεν γνωρίζει θρησκεία», δήλωσε ο πατέρας Elias.

Μαζί ως Παλαιστίνιοι, μουσουλμάνοι και χριστιανοί».


Ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου για τον βομβαρδισμό του Αγ. Πορφυρίου στην Γάζα

Παρασκευή, 20 Οκτωβρίου 2023 20:35



«Χθες το βράδυ, ένας εκ των στόχων των ανελέητων βομβαρδισμών υπήρξε και η ιστορική Ιερά Μονή Αγίου Πορφυρίου στην πολύπαθη Γάζα»



«Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, με βαθύτατη λύπη παρακολουθεί τις τελευταίες δεκατρείς ημέρες τις βάναυσες εχθροπραξίες που διαδραματίζονται στη Μέση Ανατολή, τις οποίες και απερίφραστα καταδίκασε στο ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας την 11η Οκτωβρίου ε.έ., μόλις τέσσερις ημέρες μετά την έναρξη αυτών, ευχόμενη μεταξύ άλλων «στον Θεό να φωτίσει τους επιτετραμμένους να βρουν βιώσιμες λύσεις για τη συνύπαρξη των λαών, με ειρήνη και δικαιοσύνη»», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Ιερά Σύνοδος μετά τον βομβαρδισμό της μονής του Αγ. Πορφυρίου στη Γάζα.



Και προσθέτει: «χθες το βράδυ, ένας εκ των στόχων των ανελέητων βομβαρδισμών υπήρξε και η ιστορική Ιερά Μονή Αγίου Πορφυρίου στην πολύπαθη Γάζα, όπου είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 18 αθώων θυμάτων και τον τραυματισμό πολλών άλλων εκ των εκατοντάδων Χριστιανών Ορθοδόξων κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι έχουν καταφύγει και διαμένουν στις εγκαταστάσεις αυτής».




Με την ανακοίνωσή της η Ιερά Σύνοδος εξέφρασε την «αδελφική συμπαράσταση και αγάπη Αυτής στον Μακαριώτατο Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλο Γ’, τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Τιβεριουπόλεως κ. Αλέξιο και την Αγιοταφιτική Αδελφότητα, οι οποίοι συνεχίζουν ανύστακτα εν μέσω των φοβερών εχθροπραξιών, που έχουν ως αποτέλεσμα την απώλεια της ζωής και τον τραυματισμό χιλιάδων αμάχων, να επιτελούν το ιερό καθήκον τους, το οποίο δεν είναι άλλο από την διακονία του ποιμνίου τους, παρέχοντας σε αυτό πνευματική και υλική βοήθεια, καθώς και στέγη».


Τέλος, «εύχεται και προσεύχεται στον πανοικτίρμονα Θεό να επικρατήσει η σύνεση στις αντιμαχόμενες πλευρές και να σταματήσουν όσο γίνεται γρηγορότερα οι εχθροπραξίες και η αιματοχυσία».






Τό Ὀρθόδοξον Πατριαρχεῖον Ἱεροσολύμων ἐκφράζει τήν σθεναρωτέραν καταδίκην αὐτοῦ διά τήν Ἰσραηλινήν ἀεροπορικήν ἐπιδρομήν, ἡ ὁποία ἔπληξε τόν ἐκκλησιαστικόν χῶρον αὐτοῦ εἰς τήν πόλιν τῆς Γάζης.

Τό Πατριαρχεῖον τονίζει ὅτι ἡ στόχευσις τῶν Ἐκκλησιῶν καί τῶν ἱδρυμάτων αὐτῶν, συμπεριλαμβανομένων τῶν καταφυγίων, τά ὁποῖα παρέχουν προστασίαν εἰς τούς ἀμάχους πολίτας, ἰδιαιτέρως εἰς γυναικόπαιδα, οἱ ὁποῖοι ἀπώλεσαν τάς οἰκίας αὐτῶν, λόγῳ τῶν Ἰσραηλινῶν ἀεροπορικῶν ἐπιδρομῶν εἰς κατοικημένας περιοχάς κατά τάς τελευταίας δέκα τρεῖς ἡμέρας, συνιστᾷ ἔγκλημα πολέμου, τό ὁποῖον δέν εἶναι δυνατόν να ἀγνοηθῇ.

Παρά τήν προφανῆ στόχευσιν τῶν ἐγκαταστάσεων καί τῶν καταφυγίων τοῦ Ὀρθόδοξου Πατριαρχείου Ἱεροσολύμων καί ἄλλων Ἐκκλησιῶν – συμπεριλαμβανομένου τοῦ Νοσοκομείου τῆς Ἐπισκοπικῆς Ἐκκλησίας εἰς Ἱεροσόλυμα, ἄλλων σχολείων καί κοινωνικῶν ἱδρυμάτων – τό Πατριαρχεῖον, μετά τῶν ἄλλων Ἐκκλησιῶν, παραμένει προσηλωμένον εἰς τήν ἐκπλήρωσιν τοῦ  θρησκευτικοῦ καί ἠθικοῦ καθήκοντος παροχῆς ἀρωγῆς, ὑποστηρίξεως καί καταφυγίου πρός τούς ἐμπεριστάτους, ἐν μέσῳ τῶν συνεχῶν Ἰσραηλινῶν ἀπαιτήσεων δι’ ἐκκένωσιν τῶν ἱδρυμάτων ἀπό τούς  ἀμάχους  πολίτας καί ἐν μέσῳ τῶν πιέσεων, αἱ ὁποῖαι ἀσκοῦνται εἰς τάς Ἐκκλησίας διά τό ζήτημα τοῦτο.

Τό Πατριαρχεῖον τονίζει ὅτι δέν θά ἐγκαταλείψῃ τό θρησκευτικόν καί ἀνθρωπιστικόν αὐτοῦ καθῆκον, τό ὁποῖον ἐκπηγάζει ἀπό τάς Χριστιανικάς αὐτοῦ ἀξίας, εἰς τό νά παρέχῃ πάντα τά ἀναγκαῖα εἰς περίστασιν πολέμου καί  εἰς καιρόν εἰρήνης.