Ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγιεφ, είναι άνθρωπος του Ταγίπ Ερντογάν. Στηρίζεται στην κατοχική Τουρκία και γι αυτό και βρίσκεται κάτω από την απόλυτη επιρροή του ισλαμιστή προέδρου της Τουρκίας.
Ο Αλίγιεφ με υπόδειξη του Ερντογάν, προσκάλεσε τον κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, στο Μπακού. Μια επίσκεψη με αρκετή σημειολογία. Ποιο το αποτέλεσμα αυτής της επίσκεψης;
Σύμφωνα με τον Ερσίν Τατάρ, ο Αλίγιεφ επιβεβαίωσε ότι είναι «τέκνα του ίδιου έθνους» και ότι «θα είναι πάντα μαζί στις καλές και στις κακές μέρες». Ο κατοχικός ηγέτης, Ερσίν Τατάρ επιχείρησε να θέσει την αποσχιστική οντότητα στην εξίσωση κάνοντας αναφορά σε «ένα έθνος τρία κράτη». Βασικά «έπαιξε» με αυτό που λένε Ερντογάν και Αλίγιεφ για «ένα έθνος, δυο κράτη».
Ο Τατάρ σε συνέντευξή του στο τουρκικό πρακτορείο Ανατολού, με την ευκαιρία αυτής της επίσκεψης αναφέρθηκε στη… σημασία του ψευδοκράτους λέγοντας τα εξής:
«…Αυτό το τουρκικό κράτος στην Ανατολική Μεσόγειο έχει τόσο εθνική και πνευματική αξία όσο και στρατηγική αξία. Γίνεται μια μεγάλη ενότητα όταν ολοκληρώσετε με την “τδβκ”΄ στο νότο την γεωγραφική περιοχή από το Μπακού μέχρι το Τζεϊχάν, στο δυτικότερο σημείο της Τουρκίας. Για εμάς έχει νόημα και αξία η έννοια ‘ένα έθνος, τρία κράτη’».
Ο Τατάρ, με βάση και τους τουρκικούς σχεδιασμούς, αναφέρθηκε στο θέμα της Ενέργειας και επανέλαβε το τουρκικό αφήγημα, το οποίο στηρίζεται στη λογική ότι «δικαιούται» να αρπάξει το φυσικό αέριο της Κυπριακής Δημοκρατίας.
«Η Τουρκία εκτελεί χρέη σημαντικής γέφυρας στη μεταφορά των πηγών ενέργειας στη Δύση. Η μεταφορά του φυσικού αερίου από το Τουρκμενιστάν, το Καζακστάν και το Αζερμπαϊτζάν στις αγορές και αν βρεθεί φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο η μεταφορά του μέσω της Κύπρου, αν όλα αυτά ιδωθούν ως ένα σύνολο, βλέπουμε τη σημασία αυτής της γεωγραφικής περιοχής. Η ‘’τδβκ’’ είναι σε θέση να αναλάβει τη δική της ευθύνη και ρόλο εντός όλων αυτών των εξισώσεων».
Ο Ερσίν Τατάρ, αν και δεν φημίζεται για την πολιτική του ευφυΐα, παραμένει ο καλύτερος εκφραστής των τουρκικών σχεδιασμών και επιδιώξεων στην Κύπρο και στην περιοχή. Δεν εκφράζει τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων, της Κύπρου, αλλά της Τουρκίας. Αυτό είναι ξεκάθαρο.
Γι αυτό και προβάλλει, μεταξύ άλλων, το τουρκικό αφήγημα της κατοχικής δύναμης για μεταφορά του κυπριακού αερίου με αγωγό μέσω Τουρκίας. Γι΄ αυτό και στο Κυπριακό εκφράζει απόλυτα τις επιδιώξεις της Άγκυρας.
Ο εγκάθετος της Τουρκίας επισκεπτόμενος το Μπακού, παρουσιάσθηκε ως να ήταν αρχηγός κράτους. Το Αζερμπαϊτζάν, όμως, αν και είναι κάτω από την επιρροή της Τουρκίας δεν έχει αναγνωρίσει το ψευδοκράτος. Κι αυτό γιατί δεν είναι εύκολο ακόμη και για τον Αλίγιεφ να πράξει τούτο. Γιατί τα μηνύματα από την Ε.Ε. είναι σαφέστατα προς το Μπακού. Αυτό δεν σημαίνει, ωστόσο, ότι θα πρέπει να εφησυχάσει η Λευκωσία.
Κυρίως γιατί παρακολουθούμε να γίνονται βήματα προς την κατεύθυνση της αναβάθμισης της αποσχιστικής οντότητας. Άλλωστε, πέρσι, στη Σεμερκάνδη, το ψευδοκράτος έγινε δεκτό ομόφωνα ως μέλος παρατηρητής στην Οργάνωση Τουρκικών Κρατών. Αυτό το επέβαλε ο Ερντογάν.
Ο Πρόεδρος της κατοχικής δύναμης έχει εξαγγείλει ότι θα έχει και συνέχεια! Χρειάζεται προσοχή, αλλά πρωτίστως να είναι η Λευκωσία συνεχώς στην πρίζα.
Tου ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ