Υπάρχουν πολλές σχολές σκέψης σχετικά με το πώς να ονομάσεις ένα γήπεδο. Μια από αυτές, ίσως η κυρίαρχη στην Κύπρο, είναι να του δίνεις το όνομα ενός σημαντικού προσώπου, είτε για την ομάδα στην οποία ανήκει το γήπεδο είτε για τον τόπο γενικότερα.
Η γη της Κύπρου, άλλωστε είναι ποτισμένη με αίμα (αγώνα της ΕΟΚΑ, διακοινοτικές ταραχές το 1964 και εισβολή του 1974 για να αναφέρω μόνο τα πρόσφατα παραδείγματα) με αποτέλεσμα να είναι αρκετά τα γήπεδα στο νησί που φέρουν το όνομα κάποιου ήρωα.
Παρακάτω μάζεψα 5 χαρακτηριστικές
περιπτώσεις:
1Στάδιο “Γρηγόρης Αυξεντίου” – ΑΣΙΛ
Γέννημα-θρέμμα της Λύσης ήταν ο υπαρχηγός της ΕΟΚΑ, Γρηγόρης Αυξεντίου με το ολοκαύτωμα της 3ης Μαρτίου 1957 στο κρησφύγετο του στα βουνά του Μαχαιρά να τον βάζει μια και καλή στο πάνθεον των ηρώων της Κύπρου με την αυτοθυσία του να συγκινεί μέχρι και σήμερα.
Έτσι, ως ελάχιστο φόρο μνήμης, η ομάδα της κοινότητας του “Σταυραετού του Μαχαιρά” έδωσε το όνομα του στο γήπεδο της στη Λύση.
Μετά την εισβολή και την προσφυγοποίηση του ΑΣΙΛ, οι διοικούντες έδωσαν το όνομα του Αυξεντίου και στην προσωρινή του έδρα στη Λάρνακα.
2Στάδιο “Τάσος Μάρκου” – Παραλίμνι
Ο Τάσος Μάρκου γεννήθηκε στο Παραλίμνι, υπήρξε αγωνιστής της ΕΟΚΑ το 1955-59, ήταν επικεφαλής της άμυνας της Λευκωσίας κατά την τουρκοκυπριακή ανταρσία το 1964 και η τουρκική εισβολή τον βρήκε, με τον βαθμό του ταγματάρχη, να αναλαμβάνει την υπεράσπιση της περιοχής Μιά Μηλιά-Κυθρέα.
Από τις 15 Αυγούστου 1974 παραμένει αγνοούμενος με τον Δήμο Παραλιμνίου να δίνει το όνομα του στο στάδιο της πόλης που χρησιμοποιεί ως έδρα η Ένωση Νέων Παραλιμνίου από το 1996.
3Στάδιο “Δημήτρης Χάματσος” – Χαλκάνορας Ιδαλίου
Μόλις 18 χρονών ήταν κατά τις διακοινοτικές ταραχές του 1964 ο Δημήτρης Χάματσος όταν έπεσε στη μάχη στο χωριό Άγιος Σωζόμενος, προσπαθώντας να σώσει τραυματίες συγχωριανούς του.
Τιμώντας τη θυσία του, ο Χαλκάνορας Ιδαλίου, του οποίου ο Δημήτρης Χάματσος ήταν ποδοσφαιριστής, έδωσε το όνομα του ήρωα στο γήπεδο του.
4Στάδιο “Μιχάλης Χρ. Κυπριανού” – Γεροσκήπου
Ήταν και δεν ήταν 20 χρονών ο Μιχάλης Κυπριανού, όταν έπεσε από τουρκικά πυρά στην εισβολή του 1974 στην Αγία Μαρίνα Σκυλλούρας.
Η τύχη του, μαζί με αρκετών άλλων συμπολεμιστών του, αγνοείτο μέχρι το 2017 που ταυτοποιήθηκαν τα οστά του και έγινε η κηδεία του.
Η Γεροσκήπου, τιμώντας τη μνήμη του ήρωα που γεννήθηκε στην κωμόπολη της επαρχίας Πάφου, έδωσε το όνομα του στο στάδιο της το 2015.
5Ροτσίδειο Στάδιο – Μάμμαρι
Στην ακριτική κοινότητα της επαρχίας Λευκωσίας, στο Μάμμαρι, τόσο το όνομα το σωματείου του χωριού όσο και το στάδιο φέρουν το όνομα του τελευταίου νεκρού αγωνιστή του αγώνα της ΕΟΚΑ, Σάββα Ροτσίδη.
Ο Ροτσίδης Μάμμαρι, λοιπόν, ονόμασε το γήπεδο του “Ροτσίδειο” προς τιμή του αγωνιστή που είχε καταγωγή από το χωριό και έπεσε νεκρός από ενέδρα των Άγγλων στις 25 Νοεμβρίου 1958 στην περιοχή του Αγρού.