Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2025

Εκδηλώσεις για τον Μιχάλη Χαραλαμπίδη

 




Εκδηλώσεις για τον Μιχάλη Χαραλαμπίδη 
Ξάνθη και Βέροια 

 

Το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, και το Πολιτιστικό Αναπτυξιακό Κέντρο Θράκης, διοργανώνουν την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2025, στις 19:00Ω, στην αίθουσα ΒΙΡΓΙΝΙΑ ΤΣΟΥΔΕΡΟΥ της Καπναποθήκης «Π», εκδήλωση μνήμης και βιβλιοπαρουσίαση για τον αείμνηστο πολιτικό, συγγραφέα, υπερασπιστή της ιστορικής και προσφυγικής μνήμης, και κοινωνικό αγωνιστή, Μιχάλη Χαραλαμπίδη (1951-2024).

 

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με αφορμή την έκδοση από το ΠΑΚΕΘΡΑ του έργου «Μιχάλης Χαραλαμπίδης» (2024).

Για τον Μιχάλη Χαραλαμπίδη και το βιβλίο θα μιλήσουν η κυρία Ελένη Χατζηγεωργίου, Πρόεδρος Συλλόγου Κυπρίων Ξάνθης, και ο κύριος Βασίλης Αϊβαλιώτης, Μέλος του ΔΣ του ΠΑΚΕΘΡΑ.

 

Παρέμβαση θα κάνει ο εκδότης και βιβλιοπώλης, κύριος Μιχάλης Σπανίδης.





Ο Δήμος Βέροιας και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πατρίδας «Ευστάθιος Χωραφάς» διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα: «Ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης και το Ποντιακό Ζήτημα», το Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2025 στις 6.00 μ.μ. στην Αντωνιάδειο Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, αφιερωμένη στη μνήμη του πρωτεργάτη της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Ποντίων.

Η εκδήλωση που τελεί υπό την αιγίδα της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος και του ιδρύματος «Μιχάλης Χαραλαμπίδης», θα ξεκινήσει με χαιρετισμούς των διοργανωτών και θα ακολουθήσουν:

 Προβολή βίντεο για τον Μιχάλη Χαραλαμπίδη,  και συζήτηση με το κοινό. Το αφιέρωμα θα ολοκληρωθεί με τον πυρρίχιο χορό - Σέρρα και τραγούδι από τον Κώστα Καραπαναγιωτίδη.




Ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης (1951-2024) γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη. Σπούδασε πολιτικές-οικονομικές επιστήμες καθώς και μεταπτυχιακές σπουδές στην Κοινωνιολογία στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης. Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας διωκόμενος διέφυγε παράνομα στην Ιταλία. Συμμετείχε στην επταμελή ομάδα που συνέγραψε την ιδρυτική διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ της 3ης του Σεπτέμβρη στο Μόναχο της Γερμανίας τον Αύγουστο του 1974.

Ήταν μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ από το 1977. Λόγω σοβαρών πολιτικών διαφωνιών αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚ και ίδρυσε τη "Δημοκρατική Περιφερειακή Ένωση".

Ήταν μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Διεθνούς Ένωσης για τα Δικαιώματα και την Απελευθέρωση των Λαών, διεθνούς μη κυβερνητικής οργάνωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ.

Το 1994, το Ελληνικό Κοινοβούλιο υιοθέτησε την πρότασή του για την αναγνώριση της 19ης Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας. Είχε γράψει πολλά βιβλία καταθέτοντας την άποψή του γύρω από κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα, όπως επίσης, γύρω από την ιστορία, τον πολιτισμό, και τον πολιτικό αγώνα του Ποντιακού Ελληνισμού.