Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2025

π. Γεώργιος Κομνίδης

 



Θεοφάνης Μαλκίδης

 

π.Γεώργιος Κομνίδης: Ένας ξεχωριστός ιερέας, ένας ιδανικός δάσκαλος, ένας αποτελεσματικός ερευνητής, ένας μοναδικός άνθρωπος.

Ο π. Γεώργιος Κομνίδης, ο παπαΓιώργης όπως είναι πιο γνωστός και ακόμη πιο αγαπητός,  γεννήθηκε πριν ακριβώς ενενηνταένα χρόνια,  την  10η Ιανουαρίου 1934 στο Σοφικό Διδυμοτείχου, από γονείς πρόσφυγες από την Αδριανούπολη και το Μεγάλο Ζαλούφι της ανατολικής Θράκης, οι οποίοι μετά τη Γενοκτονία διασώθηκαν καταφεύγοντας στην δυτική πλευρά του Έβρου.



Στο Σοφικό ο παπαΓιώργης τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο και στη συνέχεια φοίτησε στο γυμνάσιο Διδυμοτείχου για ένα μόνο έτος, αφού  λόγω του εμφυλίου πολέμου, έμεινε στην Παιδούπολη, φοιτώντας  στο γυμνάσιο Ρόδου, Κηφισιάς, στην επτατάξιο Εκκλησιαστική Σχολή Ξάνθης και τέλος στην Εκκλησιαστική Παιδαγωγική Ακαδημία Θεσσαλονίκης.

Το 1962, έχοντας παντρευτεί την Κερατσούδα Παπανικολάου, με την οποία απέκτησε δύο κόρες, χειροτονήθηκε ιερέας και το 1963 τοποθετήθηκε ως ιερέας και δάσκαλος στους Γιατράδες Διδυμοτείχου, κοντά στα σύνορα με τη Βουλγαρία. Εκεί δημιούργησε το Μουσείο  για να ικανοποιήσει τις αρχικώς ανάγκες των μαθητών του,  δίνοντάς τους ψήγματα της σπουδαίας Θρακικής πολιτιστικής  παράδοσης αλλά και  χλωρίδας και πανίδας.

Ο παπαΓιώργης, με αφετηρία την συλλογή εργαλείων καθημερινής χρήσης της οικογένειάς του, συνεχίζει να συλλέγει αντικείμενα και από τα γειτονικά χωριά, δείγματα του  πολιτισμού που ανθούσε στην ανατολική Θράκη, πολιτισμός ο οποίος μαζί με τους ανθρώπους εξαφανίσθηκε λόγω της Γενοκτονίας. Ταυτόχρονα δραστηριοποιείται στην περιοχή, επιδεικνύοντας σπουδαία δείγματα κοινοτικού πνεύματος (επισκευές ναών και σχολείων, παιδικών  χαρών,  κοιμητηριών,  δρόμων, δημιουργία θεατρικών ομάδων, εκκλησιαστικού και σχολικού αμυγδαλεώνα και πολλών άλλων).

Από το 1975, το Μουσείο μεταφέρθηκε  από τους Γιατράδες στους Νέους Ψαθάδες Διδυμοτείχου, αφού ο παπαΓιώργης μετατέθηκε  υπηρετώντας εκεί μέχρι την αφυπηρέτηση του ως δάσκαλος το 1989. Ερχόμενος στη συνέχεια στην Αλεξανδρούπολη  το Μουσείο Λαογραφίας και Φυσικής Ιστορίας, μεταφέρεται στην πρωτεύουσα του νομού Έβρου και εμπλουτίζεται διαρκώς, συγκεντρώνοντας νέα εκθέματα και προσελκύοντας πολλούς επισκέπτες πάντα με ελεύθερη είσοδο!

Ο παπαΓιώργης έχει βραβευτεί για το σπουδαίο  έργο του, από την Ακαδημία Αθηνών, το Δήμο Αλεξανδρούπολης, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Θρακικών Σωματείων, την Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων Νομού Έβρου και πλήθος άλλων φορέων, ενώ για τον π. Γιώργη Κομνίδη,  η Δήμητρα Μαργαριτίδου γύρισε ένα ντοκιμαντέρ (“Ο Θησαυρός του παπά-Γιώργη”) το οποίο πριν λίγες μέρες  έλαβε τιμητική αναφορά στο Athens International Monthly Art Film Festival!

Με αυτές τις λίγες αυτές γραμμές για τον π. Γιώργη Κομνίδη του στέλνουμε τις ευχές μας για υγεία, δύναμη, μακροημέρευση, αντοχή και υπομονή στις δοκιμασίες, ελπίζοντας η ζωή του, η δράση του, το έργο του, η ανιδιοτέλειά του, η προσωπικότητά του, η καλοσύνη του και η αγάπη του, να εμπνεύσει τους νέους ανθρώπους. Χρόνια σου πολλά παπαΓιώργη!