ΣΩΜΑΤΕΙΟ «ΑΔΟΥΛΩΤΗ ΚΕΡΥΝΕΙΑ»
Πρακτικά Διεθνούς Συνεδρίου για τη Γενοκτονία και τον Εκτοπισμό των Ελλήνων (Πόντου, Μικράς Ασίας, Θράκης, Βορείου Ηπείρου, Κωνσταντινούπολης, Ίμβρου, Τενέδου, Κύπρου)
Έκδοση στην Ελληνική και την Αγγλική Γλώσσα
Επιμέλεια: Ιωάννης Σιεκέρσαββας – Θεοφάνης Μαλκίδης
Λευκωσία 2012. ISBN 978-9963-7628-3-5
Το Φεβρουάριο του 2011 διοργανώθηκε από το προσφυγικό Σωματείο «Αδούλωτη Κερύνεια» σε συνεργασία με το Κυπριακό Κέντρο Μελετών το Διεθνές Συνέδριο για τη Γενοκτονία και τον Εκτοπισμό των Ελλήνων με το εξής σκεπτικό:
• Το Κυπριακό ευρίσκεται σε φάση που κλιμακώνεται η έξωθεν πίεση πάνω στην Κυπριακή Ηγεσία και τον Κυπριακό Λαό να υπογράψουν λύση.
• Η λύση που συζητείται, Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, κάθε άλλο από ικανοποιητική κρίνεται, διότι ουσιαστικά θα νομιμοποιεί, όπως διαπιστώνεται, τα κατοχικά δεδομένα και θα παραχωρεί στην Τουρκία μέσω του Τουρκικού Συνιστώτος Συνεταιρικού Κρατιδίου που θα δημιουργηθεί, στρατηγικό έλεγχο πάνω σε ολόκληρη την Κύπρο. Η Τουρκία έχει κάνει ξεκάθαρο τις επιδιώξεις της σε ότι αφορά την λύση και σε ότι αφορά το μέλλον μετά τη λύση. Η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία αποκλείει τη δική μας επιστροφή.
• Η Τουρκική επιθετικότητα κατά του Ελληνισμού γενικά κορυφώνεται και εκδηλώνεται με διάφορους τρόπους και σε διάφορους χώρους της Ελληνικής κυριαρχίας.
Στον τόμο των πρακτικών του Διεθνούς Συνεδρίου δημοσιεύονται οι εισηγήσεις στην αγγλική γλώσσα, της συγγραφέως Thea Halo «Η γενοκτονία των Ελλήνων στην Οθωμανική Τουρκία (1914-1923), και η αποτυχία της Συνθήκης της Λωζάνης»,
του καθηγητή στη Σχολή Διπλωματίας της Γενεύης Alfred De Zayas «H βάση αρχών για μια δίκαιη και μόνιμη διευθέτηση του ζητήματος της Κύπρου»,
του Θεοφάνη Μαλκίδη, μέλους της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη της Γενοκτονίας «Η γενοκτονία των Ελλήνων στο Διεθνές περιβάλλον»,
ενώ στην ελληνική γλώσσα δημοσιεύονται οι εισηγήσεις,
του Ιωάννη Κουριαννίδη, αντιπροέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων «Η κλιμάκωση των προκλήσεων και η αμφισβήτηση της Ελληνικής Κυριαρχίας στη Θράκη»,
του ερευνητή Στέλιου Βαρυπάτη «Μικρά Ασία –Ελλάδα 1922, η περιπλάνηση –η παραπλάνηση –ο εμπαιγμός»,
του Φιλόθεου Κεμετζετζίδη, προέδρου της Συντονιστικής Φοιτητικής Ενώσεως Βορειοηπειρωτικού Αγώνα Θεσσαλονίκης «Ο Ελληνισμός της Βορείου Ηπείρου στη δίνη του Αλβανικού Εθνικισμού και ο ρόλος της Τουρκίας στην Ανθελληνική στάση της Αλβανικής Πολιτικής Ηγεσίας»,
του Χρήστου Ιακώβου, διευθυντή του Κυπριακού Κέντρου Μελετών (ΚΥΚΕΜ) «Η αναίμακτη γενοκτονία του Ελληνισμού σε Ίμβρο και Τένεδο μετά τη Συνθήκη της Λωζάνης»,
και του Ιωάννη Σιεκέρσαββα γραμματέα του Σωματείου «Αδούλωτη Κερύνεια», «Το Εθνικό ξεκαθάρισμα και ο εποικισμός των κατεχομένων της Κύπρου και η απαιτούμενη δικαίωση».
Οι στόχοι του Συνεδρίου ήταν οι εξής:
• Να συγκεντρωθούν στην Κύπρο εκπρόσωποι των εκτοπισμένων Ελλήνων, θυμάτων Τουρκικών παραβιάσεων του Διεθνούς Δικαίου και Διεθνώς αναγνωρισμένων συνθηκών.
• Να αναδειχθεί μέσα από τη ζωντανή μαρτυρία και κατάθεση των εκπροσώπων των εκτοπισθέντων Ελλήνων η παντελής έλλειψη σεβασμού από πλευράς Τουρκίας προς το Διεθνές Δίκαιο και Διεθνείς Συμφωνίες τις οποίες προσυπογράφει. Να αναδειχθεί η απόλυτη αναξιοπιστία της να τηρήσει υποχρεώσεις που πηγάζουν από το Διεθνές Δίκαιο και Διεθνείς Συμφωνίες που υπογράφει.
• Να ενώσουν τη φωνή τους στην Κύπρο όλοι οι εκτοπισμένοι Έλληνες απαιτώντας δικαίωση.
• Να ζητηθεί σεβασμός και συμμόρφωση της Τουρκίας προς τις συμφωνίες που έχει υπογράψει και αφορούν τους εκτοπισμένους Έλληνες.
• Να ζητηθεί η αποκατάσταση του Διεθνούς Δικαίου στην Κύπρο με την απελευθέρωση της Κύπρου και την αποκατάσταση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που παραβιάστηκαν.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η έκδοση των πρακτικών έγινε με τη χορηγία του Νικόλαου Παπαδόπουλου, εκ Κερασούντας Πόντου, στη μνήμη των Νικόλαου και Μαρούλας Ερημίτη το γένος Ευκαρπίδου, εκ Κερασούντας Πόντου, οι οποίοι μετά τη Γενοκτονία εγκαταστάθηκαν στην Κάτω Βροντού Σερρών και στη μνήμη του Νικόλαου και Δέσποινας Παπαδoπούλου, το γένος Ερμείδου, εκ Κερασούντας Πόντου, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στην Αισύμη Έβρου.