Θ. Μαλκίδης
Το αντάρτικο του Πόντου. Μία εξαιρετική έκδοση - ημερολόγιο από τον Ποντιακό Σύλλογο Πτολεμαΐδας
Μία ιδιαίτερη πτυχή της περιόδου της Γενοκτονίας από τους Νεότουρκους και τους Κεμαλικούς, η οποία στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 1.000.000 Έλληνες, Ελληνίδες, βρέφη και παιδιά είναι η ανάληψη ένοπλης δράσης στον Πόντο, ως μέσο αντίδρασης και αντίστασης στο προμελετημένο σχέδιο εξαφάνισής τους. Ως μέσο σωτηρίας των ένοπλων, των ηλικιωμένων, των γυναικών και των παιδιών.
To αντάρτικο στον Πόντο, το οποίο συνέχισε την αντιστασιακή πορεία του Ελληνικού λαού, αποτέλεσε σύμφωνα με το μνημειώδες έργο του Δημήτρη Ψαθά , «Γη του Πόντου», έπος. Ένα έπος το οποίο πραγματοποιήθηκε χωρίς απολύτως καμία βοήθεια από την Ελλάδα, η οποία όχι μόνο δεν στήριξε τους Έλληνες αντιστασιακούς στον Πόντο, αλλά τους υπονόμευσε, αφήνοντάς τους να αγωνίζονται ενάντια σε υπέρτερες δυνάμεις που είχαν σαν στόχο την ολοκληρωτική εξαφάνιση του Ελληνισμού.
Το ημερολόγιο του Ποντιακού Συλλόγου Πτολεμαΐδας του 2017 σε επιμέλεια του Ιωάννη Καρύδη, είναι αφιερωμένο στο έπος του Ποντιακού Αντάρτικου και στα πρόσωπα τα οποία έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στον αντιστασιακό αγώνα ενάντια στο μαζικό έγκλημα:
Αντώνης Χατζηελευθερίου (Αντών Πασάς ή Αντών Καραμπέγ),
Βασίλειος Ανθόπουλος (Βασίλη Αγάς), Πελαγία Οξούζογλου (σύζυγος Αντών Πασά), Επίσκοπος Ζήλων Ευθύμιος Αγριτέλης, Αναστάσιος Παπαδόπουλος (Κοτσά Αναστάς), Ευάγγελος Ιωαννίδης (Ελβάν μπέης), Στυλιανός Κοσμίδης (Ιστίλ Αγάς), Παντελής Αναστασιάδης (Παντέλ Αγάς), Ευκλείδης Κουρτίδης, Αρχιμανδρίτης Πλάτων Αιβαζίδης, Αιμίλιος Χατζηγεωργίου- Καδίογλου, Μητροπολίτης Γερμανός Καραβαγγέλης.
Ένα ιδιαίτερο ημερολόγιο το οποίο διδάσκει ιστορία και αποδίδει αυτό που οφείλεται στο Ποντιακό αντάρτικο, άξιο συνεχιστή δηλαδή της Ελληνικής αντιστασιακής ιστορίας στους εισβολείς, στη βαρβαρότητα, στο φασισμό, στον ολοκληρωτισμό.
Ο Ποντιακός Σύλλογος Πτολεμαΐδας έχει να επιδείξει σημαντική δραστηριότητα για το Ποντιακό ζήτημα και είναι ο πρωταγωνιστής της ανάδειξης της Γενοκτονίας από τη δεκαετία του 1980, με τις εκδηλώσεις που οργάνωσε ο Ευθύμης Ευθυμιάδης με τον Μιχάλη Χαραλαμπίδη.
Στο ίδιο πλαίσιο δραστηριοτήτων τον Οκτώβριο του 2016, ο Σύλλογος εξέδωσε μαζί με τον Εύξεινο Λόγο- Επιτροπή για τη Διεθνοποίηση και την Αναγνώριση της Γενοκτονίας, το βιβλίο του Θ. Μαλκίδη για τον καπετάνιο του Ποντιακού Αντάρτικου Αιμίλιο Χατζηγεωργίου- Καδίογλου. Μία οφειλόμενη τιμή για τον επικεφαλής ανταρτών, ο οποίος μετά τη δράση του κατά τη διάρκεια της Γενοκτονίας και την προσφυγιά εγκαταστάθηκε στο Ανατολικό Πτολεμαΐδας.