Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2017

Η κηδεία του αγνοούμενου Σταύρου Μούσουλου, το μνημόσυνο των πεσόντων της 33ης Μοίρας Καταδρομών και τα μάρμαρα στον τύμβο της Μακεδονίτισσας από τα Κατεχόμενα!


Φωτογραφία του χρήστη Σύνδεσμος Πολεμιστών  286 ΜΤΠ - 1974.

Η κηδεία του αγνοούμενου Σταύρου Μούσουλου, το μνημόσυνο των πεσόντων της 33ης Μοίρας Καταδρομών και τα μάρμαρα στον τύμβο της  Μακεδονίτισσας από τα Κατεχόμενα!
Φωτογραφία του Kyriakos Ioannidis. Την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2017 έγινε η κηδεία και η ταφή των ιερών οστών του  ήρωα Στρατιώτη  Σταύρου Μούσουλου του Ιωάννη. Στις 9 Απριλίου 1974 τοποθετήθηκε στο 286 Μ.Τ.Π. στην Κοκκινοτριμιθιά και εντάχθηκε στον 1ο Λόχο.  Στις 20 Ιουλίου 1974 ο Σταύρος ήταν στο στρατόπεδο της Μονάδας του και ενσωματώθηκε στο Τάγμα όταν ανασυγκροτείτο στα Λατσιά και ακολουθώντας την πορεία του Τάγματός του μετέβηκε στην περιοχή της Σκυλλούρας.  Στις 15 Αυγούστου 1974 ήταν με τη Διμοιρία του έφεδρου ανθυπολοχαγού Ιωσήφ Σεργίδη στα υψώματα νοτίως του Αγίου Ερμολάου. Τα ίχνη του Σταύρου Μούσουλου χάθηκαν τα ίχνη του όταν ήταν στην περιοχή μεταξύ Αγίου Ερμολάου- Κοντεμένου και από τότε ήταν αγνοούμενος.

Φωτογραφία του χρήστη Σύνδεσμος Πολεμιστών  286 ΜΤΠ - 1974.
Την ίδια ώρα γινόταν στο στρατόπεδο "Γεώργιος Κατσάνης" στο Σταυροβούνι το μνημόσυνο των πεσόντων της 33ης Μοίρας Καταδρομών, η οποία έδωσε ηρωικές μάχες αντίστασης στους Τούρκους εισβολείς, μάχες ελευθερίας και επιβίωσης.  
 Φωτογραφία του Costas Mavrides.

Λίγο αργότερα γινόταν γνωστό ότι τα υλικά επέκτασης του Τύμβου της Μακεδονίτισσας όπου αναπαύονται  οι ήρωες της ελευθερίας αγοράστηκαν από τα κατεχόμενα, από τους κατακτητές!

Πληρώσαμε το μάρμαρο ηρώων με τουρκική λίρα

Εφημερίδα Σημερινή 24 Σεπτέμβριος 2017, Της Άννας Μαρίας Ευτυχίου


ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΤΤΙΛΑ ΑΓΟΡΑΣΤΗΚΑΝ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΔΟΞΑΣ ΚΑΙ ΤΙΜΗΣ ΣΤΟΝ ΤΥΜΒΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΤΙΣΣΑΣ

ΔΙΠΛΑ ΣΤΑ ΛΕΙΨΑΝΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΗΡΩΩΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΜΑΡΜΑΡΑΚΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ, ΠΑΡΑΔΕΧΕΤΑΙ Ο ΕΡΓΟΛΑΒΟΣ. ΑΓΝΟΙΑ ΔΗΛΩΝΕΙ ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΑ ΠΩΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΣΤΟΙΧΕΙΟ

Τα υλικά ήρθαν στις ελεύθερες περιοχές, μέσω του κανονισμού για την Πράσινη Γραμμή, με νόμιμο μεν τρόπο, πλην όμως ηθικά και δεοντολογικά ανορθόδοξο. Τις πληροφορίες επιβεβαιώνει στη «Σ» ο εργολάβος, που είχε αναλάβει το έργο και υποστηρίζει πως αυτό έγινε με την έγκριση του Υπουργείου Άμυνας


Με υλικά από τα κατεχόμενα ολοκληρώθηκε η επέκταση του Τύμβου στη Μακεδονίτισσα. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Σημερινής» της Κυριακής, κατά την περίοδο 2009 - 2013, το Υπουργείο Άμυνας, υπό την κηδεμονία του οποίου βρισκόταν το έργο, έδωσε έγκριση στην κατασκευαστική εταιρεία, η οποία είχε αναλάβει την τρίτη φάση της επέκτασης του Τύμβου, να φέρει από τα κατεχόμενα μωσαϊκά (γνωστά ως μαρμαράκια). Τα μωσαϊκά χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του δαπέδου, παρακείμενα των τάφων των Ελλαδιτών και Κυπρίων ηρώων, που θυσιάστηκαν για την πατρίδα στη διάρκεια του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής του 1974.

Τα υλικά ήρθαν στις ελεύθερες περιοχές μέσω του κανονισμού για την Πράσινη Γραμμή, με νόμιμο μεν τρόπο, πλην όμως ηθικά και δεοντολογικά ανορθόδοξο. Τις πληροφορίες επιβεβαιώνει στη «Σ» ο εργολάβος που είχε αναλάβει το έργο και υποστηρίζει πως αυτό έγινε με την έγκριση του Υπουργείου Άμυνας.
Επισημαίνει ότι τα κριτήρια για το δάπεδο των τάφων δόθηκαν από το ίδιο το Υπουργείο στο πλαίσιο των προσφορών για το έργο και προνοούσαν την τοποθέτηση μωσαϊκών συγκεκριμένων προδιαγραφών.
Όπως υποστηρίζει ο εργολάβος, τα εν λόγω μωσαϊκά δεν υπάρχουν στις ελεύθερες περιοχές. Ο ίδιος, μάλιστα, υποδεικνύει ότι τα υλικά που τοποθετούνται στις ελεύθερες περιοχές προέρχονται από τα κατεχόμενα. «Είναι και αυτά αγορασμένα από τα κατεχόμενα και πωλούνται μάλιστα ακριβότερα».
«Ο … μού τα πουλούσε το ένα (1), ενάμισι (1,5). Αφού όλοι από τα κατεχόμενα τα φέρνουν. Είμαι πελλός να δώσω στον … 12 ευρώ το κομμάτι και να μην τα πιάσω εγώ από τα κατεχόμενα 8 ευρώ; Αν σου πει κάποιος από 'δω ότι είχε και δεν πήγαμε κοντά του, από τα 10, θα ζητήσει 20 και στο τέλος θα μου τα φέρει από τα κατεχόμενα και πάλι», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αφαιρούσαν τις σημάνσεις
Εξηγώντας πως το Υπουργείο ήταν ενήμερο για την προέλευση των μωσαϊκών, ο εργολάβος πρόσθεσε: «Αυτό που ήταν λίγο "χτυπητό" για την Εθνική Φρουρά (Ε.Φ.), εμείς οι ίδιοι, δηλαδή εγώ, έδωσα εντολή τα τρέιλερς που έρχονται από τα "κατεχόμενα" πριν να φτάσουν στον Τύμβο να βγάζουν τις στάμπες από τα κατεχόμενα για να μην προκαλούμε τον κόσμο».

Και σε στρατόπεδα
Πληροφορίες της «Σ» αναφέρουν ότι αυτή η ηθικά αμφιλεγόμενη πρακτική εφαρμόστηκε και σε στρατόπεδα της Εθνικής Φρουράς, ωστόσο, σε ερώτηση, το Υπουργείο Άμυνας απάντησε πως δεν κατέχει καμία πληροφορία. Απάντησε ότι ο έλεγχος των υλικών στα στρατόπεδα γίνεται μέσω του εντύπου εγκρίσεως μηχανήματος/υλικού και αφορά στοιχεία για τον εργολάβο, προμηθευτή, κατασκευαστή και υλικό. Να διευκρινιστεί πως για όλα τα δημόσια έργα, οι εργολάβοι είναι υποχρεωμένοι να καταθέτουν όλα τα στοιχεία στο κράτος και τα υλικά να φέρουν τη σήμανση «CE».

Θα διατάξει έρευνα το Υπουργείο Άμυνας
Το Υπουργείο Άμυνας από την πλευρά του δηλώνει έτοιμο να διερευνήσει το θέμα, ωστόσο αφήνει αδιευκρίνιστα και αναπάντητα αρκετά ερωτήματα που αφορούν την εν λόγω υπόθεση. Κατά απαίτηση του Υπουργείου Άμυνας (το οποίο ανώνυμα απάντησε στις ερωτήσεις της «Σ») παραθέτουμε αυτούσιες τις ερωτήσεις και απαντήσεις του Υπουργείου:

Υπάρχουν έγκυρες πληροφορίες, που δεν τυγχάνουν καμίας αμφισβήτησης, ότι τα μαρμαράκια που τοποθετήθηκαν στο δάπεδο του μνημείου των ηρώων μας στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας έχουν εισαχθεί από τα κατεχόμενα. Το γνωρίζατε και αν όχι, προτίθεστε να κάνετε κάτι τώρα που έχετε ενημερωθεί;
Ανεξαρτήτως του ότι έχουν παρέλθει οκτώ χρόνια από τότε που κατακυρώθηκε το έργο, αν υπάρχουν οι όποιες πληροφορίες θα πρέπει να κατατεθούν είτε στο Υπουργείο Άμυνας ή στις αρμόδιες Αρχές, προκειμένου να διεξαχθεί έρευνα και να διαπιστωθεί αν υπάρχουν οι όποιες παρατυπίες ή όποιες ευθύνες. Τα όποια προβλήματα του παρελθόντος θα πρέπει να αντιμετωπίζονται έτσι ώστε το παρελθόν να μη σκιάζει το παρόν και το μέλλον, το οποίο οικοδομείται σε υγιή θεμέλια, στη βάση των αρχών της χρηστής διοίκησης και του κράτους δικαίου.
Σε κάθε περίπτωση, με βάση τα στοιχεία που έχουμε στην κατοχή μας, όπως προκύπτει από υπηρεσιακή διερεύνηση του θέματος, το ΥΠΑΜ δεν έχει οποιαδήποτε πληροφόρηση, πέραν της δικής σας ερώτησης, ως προς το κατά πόσον οποιαδήποτε υλικά που είχαν τοποθετηθεί στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας κατά την 3η φάση επέκτασης του έργου (2009-2011), είχαν προέλευση τα κατεχόμενα. Αν υπάρξουν οποιαδήποτε στοιχεία, τότε το ΥΠΑΜ θα εξετάσει περαιτέρω το θέμα.

Ποιος έλεγχος γίνεται για τη χρήση υλικών σε τάφους ηρώων ή στρατόπεδα; Υπάρχουν πληροφορίες ότι υλικά από τα κατεχόμενα έχουν τοποθετηθεί όχι μόνο στους τάφους των ηρώων στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας αλλά και σε στρατόπεδα.
Ουδεμία ανάλογη πληροφορία υπάρχει για στρατόπεδα της Ε.Φ.. Διευκρινίζεται ότι το ΥΠΑΜ δεν εμπλέκεται στην κατασκευή τάφων ηρώων, πέραν της περίπτωσης του Τύμβου (2009-2011). Σ’ ό,τι αφορά τον έλεγχο υλικών για στρατόπεδα αυτό γίνεται μέσω του εντύπου εγκρίσεως μηχανήματος/υλικού και αφορά στοιχεία για τον εργολάβο, προμηθευτή, κατασκευαστή και υλικό.

Γνωρίζετε ότι η εταιρεία παραγωγής που συνεργάζεται σε κρατικό έργο, μέσω της οποίας έγινε η αγορά των υλικών, είναι υποχρεωμένη να παρουσιάσει το «CE», προέλευσης των υλικών που προμηθεύει;
Στα έγγραφα με τις προδιαγραφές του έργου απαιτείται τα υλικά να φέρουν σήμανση CE. Σε κάθε περίπτωση ο έλεγχος της σήμανσης CE των υλικών που διατίθενται στην κυπριακή αγορά δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες του Υπουργείου Άμυνας.

Πόσα εργοτάξια υπάρχουν αυτήν τη στιγμή που δέχονται βελτιώσεις και ανήκουν στη διαχείριση του Υπουργείου Άμυνας; Γίνονται οι έλεγχοι στοιχείων προέλευσης;
Υπάρχουν σήμερα τέσσερα έργα σε εξέλιξη που αφορούν βελτίωση υποδομών της Ε.Φ. Ο έλεγχος των υλικών γίνεται ώς πιο πάνω.

Πληροφορίες αναφέρουν πως η αγορά από τα κατεχόμενα έγινε για οικονομικούς λόγους της τάξεως των 20 χιλιάδων ευρώ, ενώ θα μπορούσε να επιλεγεί μια ελληνοκυπριακή εταιρεία. Κάτι τέτοιο σημαίνει πως και το κράτος χάνει το μερίδιό του από τον ΦΠΑ που θα κατέβαλλε ο Ελληνοκύπριος επιχειρηματίας, αφού στην προκειμένη περίπτωση οι Τ/κ δεν πληρώνουν.
Εάν οποιαδήποτε εταιρεία έχει τα οποιαδήποτε στοιχεία που καταδεικνύουν παρατυπίες κατά τον διαγωνισμό που διεξήχθη το 2009, θα πρέπει αμέσως να τα καταθέσει στις αρμόδιες Αρχές, προκειμένου να υπάρξει πλήρης διερεύνηση. Ειδικά για τα θέματα της Άμυνας δεν πρέπει να παραμένουν σκιές γιατί αυτά επηρεάζουν και το φρόνημα του λαού αλλά και το κύρος των ενόπλων δυνάμεων που θα πρέπει να προστατευθεί.
Παρακαλούμε όπως παρουσιαστούν οι πλήρεις απαντήσεις του Υπουργείου προς αποφυγήν παρερμηνειών από τρίτους, ενόψει ιδιαίτερα προεκλογικής περιόδου.

Παράνομη λατόμευση - οικονομική καταστροφή
Η παράνομη λατόμευση και η οικολογική καταστροφή που συντελείται στα κατεχόμενα και δη στην οροσειρά του Πενταδακτύλου, συμβαίνει λόγω του γεγονότος ότι οι κατοχικές «αρχές» δεν τηρούν τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης για προστασία του περιβάλλοντος και δεν προβαίνουν σε ελέγχους όπως γίνεται για τους επιχειρηματίες στην Κυπριακή Δημοκρατία, παρά το ότι οι Τουρκοκύπριοι λαμβάνουν κονδύλια για προστασία του περιβάλλοντος και για τη συγκεκριμένη περιοχή.
Από οικονομικής πλευράς το κράτος έχει απώλεια εσόδων, αφού οι Τ/κ δεν πληρώνουν ΦΠΑ στην Κυπριακή Δημοκρατία, όπως πράττουν οι επαγγελματίες στις ελεύθερες περιοχές, προκαλώντας με τον τρόπο αυτό και άνιση θέση ανταγωνισμού προς τους Ελληνοκύπριους επαγγελματίες, που είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν ΦΠΑ και όχι μόνο.