Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2021

Υποτροφία στη Μνήμη του αγνοούμενου Υποστράτηγου Καταδρομών Νικόλαου Κατούντα. Κύπρος 1974

 



Υποτροφία στη Μνήμη του αγνοούμενου Υποστράτηγου Καταδρομών Νικόλαου Κατούντα. Κύπρος 1974 


Το Πανεπιστήμιο Μπόλτον παραχωρεί 250 υποτροφίες σε Κύπριους φοιτητές. 


Ιδρύεται Πρόγραμμα Παραχώρησης Υποτροφιών 

Ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομος Προδρόμου, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, αναφέρθηκε στο Πρόγραμμα Παραχώρησης Υποτροφιών σε Κύπριους Φοιτητές από το Πανεπιστήμιο του Μπόλτον.

Συγκεκριμένα, ο κ. Προδρόμου σημείωσε: «Είμαι σήμερα στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι σε συνεργασία με το βρετανικό Πανεπιστήμιο του Μπόλτον εγκαθιδρύεται ένα Πρόγραμμα Υποτροφιών του Υπουργού Παιδείας της Κύπρου στο Πανεπιστήμιο αυτό.

Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος που έχει την επωνυμία PathwayScholarship, θα παραχωρηθούν μέχρι 250 υποτροφίες σε Κύπριους φοιτητές/φοιτήτριες για κάθε ένα από τα επόμενα πέντε χρόνια, για σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Μπόλτον.

Οι υποτροφίες αυτές συνδυάζονται και ενισχύονται από μια υποτροφία εις μνήμην του  Υποστράτηγου Νικόλαου Κατούντα,  αγωνιστή της ελευθερίας της Κύπρου, ενός ήρωα της αντίστασης στον Αττίλα, ο οποίος αγωνίστηκε στην επιχείρηση ανακατάληψης του Αγίου Ιλαρίωνα  το 1974 και παραμένει αγνοούμενος μέχρι σήμερα.


Μέσα στις μετά το BREXIT συνθήκες είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι ένα Πανεπιστήμιο έρχεται να προσφέρει υποτροφίες και να διευκολύνει την πρόσβαση τόσων πολλών Κυπρίων φοιτητών μας τα επόμενα χρόνια.

Θέλω να ευχαριστήσω θερμά το Πανεπιστήμιο του Μπόλτον και ιδιαίτερα τον Καθηγητή, Πρόεδρο και Αντιπρύτανη George E. Holmes. Όπως επίσης και τον κ. Άρη Ματθαίου, Εκτελεστικό Διευθυντή του Πανεπιστημίου.  

Ευχαριστίες απευθύνω και στον δρα Ηλία Φούτση που είχε την πρωτοβουλία για τη δημιουργία της Υποτροφίας εις μνήμην του Νικόλαου Κατούντα και τον συνδυασμό της με το Πρόγραμμα Υποτροφιών του Υπουργού Παιδείας της Κύπρου».


Ο Νικόλαος Κατούντας γεννήθηκε το 1943 στην Πάτρα, απόφοιτος της Σχολής Ευελπίδων και εκπαιδευμένος ως καταδρομέας, αλεξιπτωτιστής, βατραχάνθρωπος και χιονοδρόμος, και  τελειόφοιτος της Νομικής Σχολής Αθηνών. Το 1973 μετατέθηκε στην Κύπρο με το βαθμό του υπολοχαγού και συγκεκριμένα στην 33η Μοίρα Καταδρομών ως διοικητής λόχου.

Κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής ο Κατούντας έλαβε μέρος ως διοικητής του 31ου Λόχου Κρούσεως της 33 ΜΚ στην επιχείρηση κατάληψης του φρουρίου του Αγίου Ιλαρίωνα. 

Το πρωί της 22ας Ιουλίου του 1974 ο Νικόλαος Κατούντας, όντας επικεφαλής λόχου δύναμης 62 καταδρομέων έσπευσε προς ενίσχυση του 251 Τ.Π. του Παύλου Κουρούπη, το οποίο μαχόταν εναντίον των εισβολέων στην Κερύνεια. Εκεί, ο Κατούντας και οι άνδρες του έδωσαν μάχες εκ του συστάδην καθώς βρέθηκαν αντιμέτωποι με τον κύριο όγκο της τουρκικής αποβατικής δύναμης. Την ίδια μέρα, κατά τη διάρκεια της οπισθοχώρησης, διότι ήταν πλέον ορατός ο κίνδυνος του εγκλωβισμού μετά την κατάληψη της πόλης από τον εχθρό, ο Κατούντας (ο οποίος είχε ενδιάμεσα τραυματιστεί ελαφρά στο πόδι) μαζί με ομάδα τεσσάρων ή έξι ανδρών δέχτηκε επίθεση από πολυάριθμη εχθρική δύναμη κοντά στο Τέμπλος. Αν και δύο από τους στρατιώτες που τον ακολουθούσαν διασώθηκαν Κατούντας παραμένει από τότε αγνοούμενος.