Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2021

Η Τουρκία διεκδικεί και τη Χαλκιδική!


Εγείρουν και θέμα ανέγερσης τζαμιού στη Θεσσαλονίκη

Ενώ ο εκπρόσωπος του κόμματος του Ταγίπ Ερντογάν, Ομέρ Τσελίκ, διατείνεται πως η Ελλάδα δυναμιτίζει την «θετική ατμόσφαιρα των διερευνητικών», η Άγκυρα συνεχίζει τις προκλήσεις και τις διεκδικήσεις της, οι οποίες φθάνουν μέχρι και τη Χαλκιδική.  


Έτσι ο Έλληνας Πρέσβης στην Άγκυρα κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο απαιτεί να σταματήσουν οι εργασίες ανέγερσης γυμνασιακού κτιρίου στο χωριό Σήμαντρα Χαλκιδικής, όπου  βρέθηκε νεκροταφείο της οθωμανικής περιόδου Η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών  απαιτεί «να ταφούν στην περιοχή όπου βρέθηκαν, σύμφωνα με τις θρησκευτικές μας πεποιθήσεις και με τελετή, και να εμφανίζεται ο τόπος ταφής ως μουσουλμανικό νεκροταφείο».

Την ίδια στιγμή, η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah εγείρει θέμα ανέγερσης τζαμιού στην ΘεσσαλονίκηΚατηγορώντας την Ελλάδα ότι αρνείται τα δικαιώματα μουσουλμάνων, υποστηρίζει: «Η μουσουλμανική κοινότητα της Θεσσαλονίκης ζητεί την ανέγερση τζαμιού στην Θεσσαλονίκη, αφού ήδη η ελληνική Κυβέρνηση χρηματοδότησε την ανέγερση του πρώτου ισλαμικού τεμένους στην Αθήνα». Κατά την τουρκική εφημερίδα, το αίτημα για το τζαμί της Θεσσαλονίκης έχει προτείνει  σωματείο ισλαμιστών υπό την επωνυμία «Μορφωτικό Πολιτιστικό Ίδρυμα Μουσουλμάνων Μακεδονίας-Θράκης» . 

Επιπλέον το CNN Turk είχε «αφιέρωμα»  για το  πως «Η ελληνική Κυβέρνηση απεφάσισε τώρα να στήσει ένα σύστημα καμερών και ραντάρ εμβέλειας 15 χλμ. Την χρηματοδότηση του συστήματος διασφαλίζει η ΕΕ. Σκοπός της ελληνικής Κυβέρνησης, είναι να παρακολουθεί την τουρκική πλευρά των συνόρων».

Έτσι το CNN Turk  γνωρίζει ότι «ολοκληρώθηκαν οι εργασίες για το μπετόν όπου θα στηθούν οι μεταλλικοί στύλοι στους οποίους θα τοποθετηθούν τα 11 ραντάρ και οι κάμερες».