Πέμπτη 20 Μαΐου 2021

Γενοκτονία


Γενοκτονία Ποντίων: 15 καταξιωμένοι Πόντιοι μιλούν στο Newsbomb.gr - «Μνήμη, σκέψη, γνώση, Ιστορία»

Λευτέρης Θεοδωρακόπουλος


Δεκαπέντε Ελληνίδες και Έλληνες μιλούν στο Newsbomb.gr και ζητούν να κρατάμε τις μνήμες ζωντανές και ανέπαφες.


Η σημερινή ημέρα είναι ημέρα μνήμης. Ένα αφιέρωμα ιστορικό διαφορετικό από τα άλλα. 102 χρόνια από την Γενοκτονία. Οι μνήμες ξυπνούν έντονες και ζητούν δικαίωση, αφού ο θύτης μέχρι σήμερα δεν έχει αναγνωρίσει το μεγάλο κακό που προκάλεσε. Όμως οι ιστορίες από τα αργά και βασανιστικά ενσταντανέ της Γενοκτονίας περνάνε από γενιά σε γενιά και κρατούν ζωντανά τα όσα έγιναν στις 19 Μαΐου του 1919.

Θεοφάνης Μαλκίδης, Δρ Παντείου Πανεπιστημίου: Η αναγνώριση της Γενοκτονίας αποτελεί υποχρέωση για το θύτη


Ο Δρ. Θεοφάνης Μαλκίδης ο οποίος έχει αφιερώσει την ζωή του στην μελέτη και στην ανάδειξη του εγκλήματος  μιλά στο Newsbomb.gr με αφορμή την ημέρα μνήμης. Συγκεκριμένα λέει:

«Η Γενοκτονία η οποία ξεκίνησε το 1908 με την άνοδο στην εξουσία των Νεότουρκων και με τη στρατιωτική και την πολιτική καθοδήγηση Γερμανών στρατιωτικών, συνεχίστηκε από το Μουσταφά Κεμάλ, μέχρι το 1923, αφαιρώντας τη ζωή σε πάνω από 1.000.000 Έλληνες, Ελληνίδες και παιδιά

Στην αρχή η εξόντωση έγινε με την εξορία των ανδρών στα τάγματα εργασίας και συνεχίστηκε με την εξόντωση των ηγετών, την εκτόπιση των γυναικών, των παιδιών. Με την έναρξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου υλοποιήθηκε με μεγαλύτερη ευκολία το σχέδιο εξόντωσης, ενώ η υποχρεωτική στρατολόγηση, οδήγησε τους Έλληνες σαν Οθωμανούς στρατιώτες στο θάνατο. Η καταστροφή της Σμύρνης και η προσφυγιά πάνω από 1.300.000 Ελλήνων είναι η καταληκτική πράξη του δράματος.

Όπως και στην περίπτωση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, έτσι και στο μαζικό έγκλημα εναντίον των Ελλήνων , τα συμφέροντα κάλυψαν τη δολοφονία και έτσι επειδή δεν τιμωρήθηκε επαναλήφθηκε μετά από λίγα χρόνια από τους Ναζί και το καθεστώς του Χίτλερ ως Ολοκαύτωμα και εκατοντάδες μαρτυρικά χωριά και πόλεις.

Σήμερα όμως η ανθρωπότητα οφείλει να δει τη Γενοκτονία το οποίο δεν τιμωρείται επαναλαμβάνεται και παράλληλα οι σχέσεις μεταξύ των λαών και κρατών πρέπει να βασίζονται στην αλήθεια, ενώ η ιστορία δεν πρέπει να έχει λευκές σελίδες. Η αναγνώριση της Γενοκτονίας αποτελεί υποχρέωση για το θύτη καθώς για τη διεθνή κοινότητα. Έφτασε λοιπόν η στιγμή η Τουρκία να αποδεχθεί το έγκλημα και να προχωρήσει σε όλες τις ενέργειες που προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο και η Σύμβαση του ΟΗΕ για την Πρόληψη και την Καταστολή του Εγκλήματος της Γενοκτονίας.

Τιμούμε τη Μνήμη των θυμάτων, απαιτούμε την Αναγνώριση της Γενοκτονίας!».

Βλαδίμηρος Κυριακίδης, ηθοποιός: Η ημέρα ανάμνησης ας γίνει γιορτή αναστάσιμη με μνήμες

Ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης είναι από τους πετυχημένους Έλληνες ηθοποιούς. Τον διακρίνουν πολλές ευαισθησίες μα αυτή για την πατρίδα των προγόνων του, τον Πόντο είναι ιδιαίτερη. Ο ίδιος μιλάει στο Newsbomb.gr για την γενοκτονία των Ποντίων. Συγκεκριμένα λέει, «Γενοκτονία σημαίνει εξολόθρευση, βασανιστήρια, απαξίωση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, διωγμοί, αφανισμός, κατεδάφιση οικονομικών και πνευματικών δικαιωμάτων, απαλλοτρίωση εθνικών ηθών και εθίμων. Περίπου 350.000 ανθρώπινες ψυχές είναι οι Ελληνoπόντιοι, που εξολοθρεύθηκαν από τους Νεότουρκους κατά την περίοδο 1916-1923. Η ημέρα ανάμνησης ας γίνει γιορτή αναστάσιμη με μνήμες που δεν θα μας επιτρέψουν να ξεχάσουμε πώς πρόκειται για ένα έγκλημα, το οποίο δεν έχει να κάνει με πολεμικές συγκρούσεις. Ο γενοκτόνος δεν εξοντώνει μια ομάδα για κάτι που έκανε, αλλά για κάτι που είναι. Στην περίπτωση των Ελλήνων του Πόντου, επειδή ήταν Έλληνες και Χριστιανοί».

Ιεροκλής Μιχαηλίδης, ηθοποιός : Απαραίτητη η μνήμη

Μεγάλος ηθοποιός Ιεροκλής Μιχαηλίδης με δεκάδες επιτυχίες στο ενεργητικό του. Ο ίδιος κρατά χαμηλό προφίλ και μιλάει σπάνια, μόνο όταν υπάρχει λόγος. Για το θέμα του Newsbomb.gr το αφιέρωμα στην Γενοκτονία απάντησε μιλώντας για την διατήρηση της ιστορικής μνήμης. Είπε χαρακτηριστικά,

«Η μνήμη είναι σημαντική για τον άνθρωπο. Ένα από τα στοιχεία της αυτοσυντήρησης του είναι να ξεχνάει γι’ αυτό οι συμβολικές αυτές ημερομηνίες είναι για να μην ξεχνάμε τραγικά ή σημαντικά γεγονότα τα οποία «σημαδεύουν» την ιστορία του τόπου μας. Στην περίπτωση της Γενοκτονίας και των ανάλογων μαζικών σφαγών είναι απαραίτητη η μνήμη για να μην επαναληφθούν ανάλογα γεγονότα».

Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, ηθοποιός: Μακάρι το «Σ’ αγαπώ μου» να γέμιζε με γαλήνη τις ψυχές εκείνες

Ο Πυγμαλίων Δαδακαρίδης είναι εξαιρετικός ηθοποιός και θα αφήσει το δικό του αποτύπωμα στην ελληνική υποκριτική. Όπως όλους τους Πόντιους έτσι κι αυτόν τον διακρίνει το ταλέντο αλλά και η σκληρή εργατικότητα. Μιλάει στο αφιέρωμα του Newsbomb.gr με πολύ συγκίνηση για τους προγόνους του και θα ήθελε το «Σ’ αγαπώ του» να γαληνέψει τις ψυχές τους. Αναφέρει χαρακτηριστικά,

«, ποτέ να μην ξεχάσουμε ποιοι είμαστε που πάμε και γιατί.

Να σκεφτόμαστε τους ανθρώπους που έφυγαν, που ξεριζώθηκαν και θυσιάστηκαν για να μπορούμε εμείς να αντικρίζουμε με ένα βαθύτερο σεβασμό το αύριο. Ποτέ να μην ξαναζήσουμε στιγμές όπως εκείνες και να θυμόμαστε πως η Γενοκτονία των Ποντίων είναι μια σκοτεινή μαύρη σελίδα όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και ολόκληρης της ανθρωπότητας.

Μακάρι το «Σ’αγαπώ μου» να γέμιζε με γαλήνη τις ψυχές εκείνες των ανθρώπων που ξέρουν, θυμούνται και δεν ξεχνούν την Γενοκτονία των Ποντίων

Παύλος Κοντογιαννίδης, ηθοποιός: Να διδάσκεται η Ιστορία του Πόντου στα σχολεία

Ο αγαπημένος ηθοποιός Παύλος Κοντογιαννίδης μιλώντας στο Newsbomb.gr θέτει το θέμα της διδασκαλίας της ποντιακής γενοκτονίας αλλά επεκτείνοντας την σκέψη του τονίζει ότι θα ήταν σωστό να έρχονται τα παιδιά σε επαφή με την ποντιακή διάλεκτο και να την μαθαίνουν στο σχολείο. Λέει χαρακτηριστικά,

«Το θέμα το ότι δεν διδάσκεται η ιστορία του Πόντου στα σχολεία δεν είναι θέμα εκπαιδευτικό είναι καθαρά θέμα πολιτικό! Η Ιστορία δεν γράφεται από κανέναν ειδικό.

Η Ιστορία γράφεται από τους ίδιους τους λαούς. Έτσι κι ο Ποντιακός λαός έγραψε την δική του ΙΣΤΟΡΙΑ με αίμα. Και κακό του κεφαλιού τους σε αυτούς που την αγνοούν σε οποιαδήποτε συντεταγμένη πολιτεία! Όχι μόνο η ιστορία του Πόντου αλλά και η Ποντιακή γλώσσα πρέπει να διδάσκεται από το Δημοτικό!!!»

Βούλα Πατουλίδου, Χρυσή Ολυμπιονίκης, Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης: Ένα χρέος έχει μείνει και θα παλεύουμε μέχρι να ξεπληρωθεί η αναγνώριση της Γενοκτονίας μας

Η Χρυσή Ολυμπιονίκης και Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου με συναισθηματική φόρτιση στέλνει το δικό της μήνυμα για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και δηλώνει στο Newsbomb.gr πως νιώθει υπερήφανη που είναι απόγονος Ποντίων.

Συγκεκριμένα λέει, «Είμαστε οι περήφανοι απόγονοι ενός λαού που αντιστάθηκε με σθένος απέναντι στον ζοφερό κυνισμό των νεότουρκων

Είμαστε οι απόγονοι όλων όσων κατάφεραν και επέζησαν από την εγκληματική στρατηγική μιας χώρας που χτίζει το κράτος της πατώντας επί πτωμάτων

Το συλλογικό τραύμα που κουβαλάμε δεν γιατρεύεται αλλά αντιμετωπίζεται μόνο με την αναγνώριση της πράξης της Γενοκτονίας.

Το προμελετημένο έγκλημα εις βάρος των χριστιανικών λαών αποτελεί ανοιχτή πληγή.

Η φρίκη που έζησαν οι πρόγονοί μας, οι σαδιστικές τακτικές εις βάρος τους, εις βάρος αμάχων, παιδιών γυναικών άοπλων δεν είχαν στόχο μόνο τον αφανισμό τους αλλά και την διαστροφική προέκταση ενός ειδεχθούς εγκλήματος.

Καταφέραμε να επιβιώσουμε, Καταφέραμε να μεγαλουργήσουμε

Καταφέραμε να κερδίσουμε τον θαυμασμό της υφηλίου κατακτώντας περίοπτες θέσεις σε κάθε τομέα που μπορεί να αναδειχθεί ο άνθρωπος.

Ένα χρέος έχει μείνει και θα παλεύουμε μέχρι να ξεπληρωθεί. Η αναγνώριση της Γενοκτονίας μας - Η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων».

Ιωάννης Μελισσανίδης, Χρυσός Ολυμπιονίκης

Ο Χρυσός Ολυμπιονίκης Ιωάννης Μελισσανίδης μιλά στο Newsbomb.gr για την Γενοκτονία των Ποντίων. Ο Έλληνας Χρυσός Ολυμπιονίκης αναφέρει πως στο σύνολο της η Διεθνής Κοινότητα έχει αναγνωρίσει την θηριωδία σε βάρος των Ποντίων. Τονίζει δε πως τα εγκλήματα των Τούρκων ήταν σχεδιασμένα για να αφανίσουν τους χριστιανικούς πληθυσμούς. Τέλος, στο μήνυμα του αναφέρει πως η λήθη των γεγονότων αυτών είναι εγκληματική και ο κίνδυνος της επανάληψης τους στο μέλλον είναι ορατός.

Συγκεκριμένα λέει, «Η Βουλή και το Σύνταγμα των Ελλήνων ανακήρυξε την 19ης Μαΐου ως ημέρας μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Την Γενοκτονία των Ποντίων έχει αναγνωρίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μελετητών Γενοκτονίας όπως επίσης και πλήθος χωρών.

Ανάμεσα σε αυτές η Αυστρία, η Σουηδία, η Κύπρος, η Αρμενία αλλά και χώρες και κράτη που είναι στην άλλη άκρη του πλανήτη. Μεγάλες Πολιτείες της Αμερικής όπως για παράδειγμα η Καλιφόρνια, η Νέα Υόρκη, το Νιού Τζέρσεϊ, η Τζόρτζια, η Φλόριντα αλλά και οι νότιες πολιτείες της Αυστραλίας αναγνωρίζουν την Ποντική Γενοκτονία. Ακόμη και πολλές περιοχές της Ρωσίας.

Μάλιστα στη διεθνή βιβλιογραφία και στα κρατικά αρχεία πολλών χωρών εμπεριέχονται πλήθη μαρτυριών για την γενοκτονία των Ποντίων που πραγματοποιήθηκε παράλληλα με αυτές των Αρμενίων και των Ασσύριων. Όλα αυτά τα αποτρόπαια εγκλήματα διαπράχθηκαν στο πλαίσιο μιας ενιαίας τουρκικής γενοκτονικής πολιτικής κατά των χριστιανών της Μ. Ασίας.

Για εμένα άνθρωπος χωρίς γνώση της Ιστορίας του αλλά και χωρίς μνήμη αυτής της Ιστορίας είναι ένας ανύπαρκτος άνθρωπος χωρίς προσωπικότητα άρα αποτελεί εύκολο θήραμα και θύμα μιας μελλοντικής επανάληψης τέτοιων εγκλημάτων.

Αντίθετα ένας άνθρωπος με γνώση της Ιστορίας του έχει δύναμη. Με την μνήμη αυτής της Ιστορίας αποκτά μια «υπερδύναμη» γνώσης και είναι άτρωτος σε οποιονδήποτε «παραχαράκτη» ή εγκληματία».

Τέλος ο Χρυσός Ολυμπιονίκης μοιράζεται με τους αναγνώστες του Newsbomb.gr ένα προσωπικό του βίωμα, «Η γιαγιά μου ήρθε ορφανή από τον Πόντο εδώ. Ήταν από τους λίγους διασωθέντες. Μέχρι και λίγες ημέρες πριν «φύγει» από την ζωή έβλεπε εφιάλτες. Σηκωνόταν στον ύπνο της και φώναζε «φωτιά, φωτιά», έβλεπε ξανά και ξανά το σπίτι και τη ζωή της να καίγονται. Μια εικόνα σκληρή που την ακολούθησε μέχρι το τέλος της ζωής της. Ήταν γενναιόδωρη ως άνθρωπος, ήταν λεβέντισσα και υπερήφανη Πόντια. Έχουμε χρέος να τιμούμε και να θυμόμαστε αυτούς τους ανθρώπους κάθε μέρα».

Έλβη Μιχαηλίδου, δημοσιογράφος OPEN: Να ενισχύσουμε την ιστορική μνήμη

Η δημοσιογράφος Έλβη Μιχαηλίδου είναι από τις νεότερες γενιές των Ποντίων. Δεν έζησε τον παππού της πολύ, να έχει εικόνες από αφηγήσεις του, όμως το DNA της την κρατά σε επαγρύπνηση και αναζητά συνεχώς την αλήθεια. Η ίδια λέει χαρακτηριστικά στο Newsbomb.gr, «Δεν έχω αφηγήσεις και μνήμες γιατί δεν έζησα πολύ τον παππού μου. Παρολαυτά, μερικές φορές μπορείς να καταλάβεις πολλά, ακόμη και με έμμεσο τρόπο.

Θυμάμαι πόση εντύπωση μου είχε κάνει ως φοιτήτρια, όταν στα πλαίσια μιας πανεπιστημιακής εργασίας ανακάλυψα κάτι, που μέχρι τότε δεν ήξερα.

Πως ο Χίτλερ, όπως και πολλοί άλλοι ναζί, ήταν θαυμαστές του Κεμάλ Ατατούρκ, εμπνέονταν από την πολιτική των μαζικών ριζικών γενοκτονιών και εθνοκαθάρσεων των Τούρκων και την θεωρούσαν ως κάποιο είδος ιδανικού μοντέλου προς εφαρμογή από τους ίδιους ιδίως απέναντι στους Εβραίους.

Μάλιστα σύμφωνα με κάποιες πηγές ο Χίτλερ δήλωνε όχι μόνο θαυμαστής, αλλά και μαθητής του Κεμάλ, τον οποίο χαρακτήριζε ως «αστέρι μέσα στη σκοτεινιά».

Πίστευε πως μόνο με τέτοιες πολιτικές η χώρα του θα απαλλασσόταν από όσους θεωρούσε υπανθρώπους και μιάσματα και ότι μόνον έτσι θα μπορούσε να υπάρξει μια απόλυτα καθαρή και εθνικιστική Γερμανία.

Η ιδέα, λοιπόν, ότι οι γενοκτονίες των Ποντίων και των Αρμενίων χρησίμεψαν ως πρότυπο και παράδειγμα για το εβραϊκό ολοκαύτωμα κάνει τις φρικαλεότητες και τις θηριωδίες σε βάρος του ποντιακού ελληνισμού να χαραχθούν ακόμη πιο βαθιά και έντονα στο μυαλό και στη ψυχή. Αποτελεί καθήκον όλων μας να αγωνισθούμε για τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, για να ενισχύσουμε την ιστορική μνήμη και για να αποτελέσει η αναγνώριση αυτή συμβολική πράξη για την αποτροπή ανάλογων εγκλημάτων σε βάρος της ανθρωπότητας».

Γιώργος Πιλίδης, παγκόσμιος πρωταθλητής πάλης: Σε μεγάλους αγώνες θα τιμώ πάντα μαζί με την σημαία της πατρίδας μας και την ποντιακή σημαία

Ο Γιώργος Πιλίδης είναι μόλις 21 ετών. Τον αποκαλούν το «χρυσό παιδί της πάλης», πριν λίγες εξασφάλισε την συμμετοχή του στους Ολυμπιακούς αγώνες του Τόκυο. Βρήκε χρόνο να στείλει το δικό του μήνυμα για την γενοκτονία μέσω του Newsbomb.gr , «Κάθε χρόνο στις 19 Μάιου είναι μια ιδιαίτερη μέρα για εμένα και για όλους τους Έλληνες του Πόντου. Η ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ποντίων θα τιμάτε πάντα από εμάς την νέα γενιά για τον αγώνα που έδωσαν οι πρόγονοί μας και κάθε φορά που μου δίνεται η ευκαιρία με την κατάκτηση ενός μεταλλίου σε μεγάλους αγώνες θα τιμώ πάντα μαζί με την σημαία της πατρίδας μας και την ποντιακή σημαία γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε τις ρίζες μας».

Κωνσταντίνος Τσαχουρίδης, τραγουδιστής: ο χρόνος κυλάει εις βάρος των θυτών και υπέρ των θυμάτων

«Πρέπει με ευθύτητα και ειλικρίνεια να σεβαστούμε την ιστορία, το παρελθόν μας, την μεγαλύτερη ίσως αίσθηση ταυτότητας μας!

Και οι δυο όχθες πρέπει να εργαστούν με σταθερή πορεία προς το φως της ειρήνης και της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Ελλήνων του πόντου αλλά και όλων των χριστιανικών πληθυσμών που αφανίστηκαν συστηματικά από τις πατρογονικές εστίες τους. Και κάτι σημαντικό: ο χρόνος κυλάει εις βάρος των θυτών και υπέρ των θυμάτων!»

Νίκος Ασλανίδης, δημοσιογράφος: Η Γενοκτονία της μνήμης

Ο Νίκος Ασλανίδης εξαίρετος δημοσιογράφος έχει κάνει πολύ όμορφα αφιερώματα μέσα από την εκπομπή του «Αληθινά Σενάρια» για τον ποντιακό ελληνισμό (https://www.youtube.com/watch?v=YZf_FBACnJo&t=706s) Στο Newsbomb.gr κάνει λόγο για την γενοκτονία της μνήμης. Ειδικότερα λέει,

«Έναν αιώνα μετά τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, ζούμε μια δεύτερη γενοκτονία . Τη γενοκτονία της… μνήμης. Το τραγικό με την ιστορία των προγόνων μας είναι ότι όσο ζούσαν οι επιζώντες (πρόσφυγες της πρώτης γενιάς) κανείς δεν τολμούσε να την αμφισβητήσει.

Μετά από 100 χρόνια -και ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των επιζώντων έφυγε από τη ζωή- εμφανίστηκαν οι αρνητές της γενοκτονίας όχι μόνο στην Τουρκία αλλά και επί… ελληνικού εδάφους!!!

Αν αυτές οι φωνές ακούγονται σήμερα τι θα γίνει άραγε στα επόμενα 100 χρόνια;

Για να μην ξαναζήσουμε γενοκτονίες μια είναι η λύση: Να μην ξεχάσουμε την ιστορία μας. Να μπει στα σχολικά βιβλία και να τη γνωρίζουν οι επόμενες γενιές για να μην επαναληφθούν τα ίδια λάθη...

Παράλληλα να αγωνιστούμε για τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, έτσι ώστε όχι μόνο τα δικά μας παιδιά αλλά κανένα παιδί να μην ζήσει γενοκτονία...».

Σόφη Θεοδωρίδου, συγγραφέας: Οι Έλληνες δε μισούμε, αλλά και δεν ξεχνάμε

Η Σόφη Θεοδωρίδου συγγραφέας των εκδόσεων Ψυχογιός με σημαντικό έργο και χιλιάδες πωλήσεις μιλά στο Newsbomb.gr για την γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Αναφέρεται στους προγόνους της που φεύγοντας άφησαν πίσω τους Πολιτισμό 3000 ετών.

Ειδικότερα τονίζει, «Η ελληνική βουλή όρισε την 19η Μαΐου ως ημέρα μνήμης ενός από τα μεγάλα εγκλήματα που σφράγισαν τις αρχές του 20ού αιώνα, τη σφαγή των Ελλήνων του Πόντου. 353.000 οι νεκροί, περισσότεροι από 400.000 οι ξεριζωμένοι, μεταξύ αυτών και οι πρόγονοί μου, που πήραν τον δρόμο για την Ελλάδα, αφήνοντας πίσω τους ένα πολιτισμό τριών χιλιετιών και μια καμένη γη: 815 χωριά ανασκαμμένα, 1134 εκκλησίες κατεστραμμένες, 960 σχολεία γκρεμισμένα. Τη μέρα αυτή καλούμε όλους τους λαούς της γης να μη λησμονούν τα θύματα και κάθε άλλης γενοκτονίας. Μόνο έτσι θα μπορέσει η Διεθνής κοινότητα να αποτρέψει στο μέλλον αντίστοιχα στυγερά εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας. Ο δρόμος που άνοιξαν οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής με την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων είναι ο δρόμος του Ανθρωπισμού, ο δρόμος που αρμόζει σε κάθε λαό, σε κάθε κυβέρνηση. Οι Έλληνες δε μισούμε, αλλά και δεν ξεχνάμε».

Ανδρέας Παχατουρίδης, δήμαρχος Περιστερίου: Ως Δήμαρχος Περιστερίου, εδώ και 19 συνεχόμενα χρόνια, αισθάνομαι να ξεχειλίζει η τιμή για την Ποντιακή καταγωγή μου

Ο Δήμαρχος Περιστερίου Ανδρέας Παχατουρίδης είναι από τους πιο δραστήριους δημάρχους της χώρας. Ο ίδιος είναι απόγονος Ποντίων και τους τιμά σε κάθε ευκαιρία. Μάλιστα στην πόλη απέναντι από το δημαρχιακό μέγαρο έχει κατασκευάσει άγαλμα το οποίο είναι αφιερωμένο στην «Πόντια Μάνα», για να το βλέπουν κάθε μέρα οι δημότες της πόλης. Ο ίδιος στέλνει το δικό του μήνυμα στο Newsbomb.gr για την ημέρα μνήμης.

Συγκεκριμένα λέει, «Ποντιακός Ελληνισμός. Ποντιακός ξεριζωμός. Δύο ιστορικοί πόλοι περηφάνιας, αίγλης, προκοπής, μα και ασίγαστης οδύνης. Ένας ολόκληρος αιώνας πέρασε. Και άλλος ένας να περάσει, η μεγαλειώδης αξία της Ποντιακής ιστορίας και φυλής, θα μένει μέσα μας αστείρευτη.

Για να εκπέμπει της ψυχής των Ποντίων, τη μοναδική δύναμη. Που δεν δαμάζεται ούτε από τον χρόνο τον αμείλικτο, ούτε από την αμείλικτη φοβέρα των βαρβάρων.

Δέος, σεβασμός, αγάπη, νοσταλγία, γενναιότητα. Πέντε έννοιες

που ενσαρκώνονται και βρίσκουν την απόλυτη εφαρμογή τους πάνω στο Ποντιακό γένος, και την ανά τον κόσμο απήχησή του.

Ως Δήμαρχος Περιστερίου, εδώ και 19 συνεχόμενα χρόνια, αισθάνομαι να ξεχειλίζει η τιμή για την Ποντιακή καταγωγή μου. Για τις Ποντιακές ρίζες μου, που πέρα ως πέρα δικαιώθηκαν μέσα από τους καρπούς που έσπειραν βαθιά μέσα στην Περιστεριώτικη γη.

Βαθιά μέσα στην Περιστεριώτικη κοινωνία της απτόητης και πανάξιας προσφυγιάς. Τι τρανότερο μπορεί να υπάρχει!

Πόσο πιο περήφανα θα πρέπει να νιώθω με μόνον αυτό!

Αφού σε μια νύχτα μέσα, τ’ εμέτερον ο παππούς, ο Λευτέρης ο Παχατουρίδης,

έκτιζε ολόκληρη εκκλησία, στης Βέροιας τα πονεμένα και προσφυγικά χώματα.

Και το για πάντα χαραγμένο στις πέτρες εκείνες, όνομά του, είναι από μόνο του, η Ποντιακή δημιουργία και η Ποντιακή ιστορία ολόκληρη.

Αυτά τα χνάρια, στις σημερινές συνταρακτικές επετειακές στιγμές, τα σεβαστήκαμε, υποκλιθήκαμε στη βαρύτητά τους και τα τιμήσαμε, καταθέτοντας και εμείς με τη σειρά μας, μέσα από το έργο μας, τη δική μας Ποντιακή ψυχή,

όπως από εκείνους τους σπουδαίους την κληρονομήσαμε.

Η ευχή τους και η ευλογία τους έπιασε τόπο. Γιατί εδώ στο Περιστέρι, που σήμερα βρισκόμαστε για να τιμήσουμε την επετειακή και ζοφερή Ποντιακή Γενοκτονία, άνθισαν λουλούδια ευωδίας, και φύτρωσαν δέντρα καρποφόρα πανύψηλα.

Φύτρωσαν προσπάθειες δυναμικές, αποδοτικές και νικηφόρες, όπως και έργα αναγνώρισης, διάκρισης και θαυμασμού.

Για μια πόλη εφάμιλλη του 21ου αιώνα και καταξιωμένη σε ολόκληρο το Πανελλήνιο. Για μια κοινωνία που βίωσε την οδυνηρή προσφυγιά, σήμερα όμως ανταμείβεται γενναιόδωρα.

Όπως αξίζει σε κάθε σύγχρονη, πρωτοπόρα και διαρκώς αναρριχόμενη σε όλους τους τομείς, ανθρώπινη κοινωνία. Εμείς οι Πόντιοι δεν υποκύπτουμε σε δυσκολίες. Δεν σκοντάφτουμε στα δύσβατα. Το αντίθετο.

Αυτά μας προκαλούν για οράματα ψηλότερα και υπερβάσεις θεαματικότερες.

Το μπόι των Ποντίων προγόνων μας, είναι εκείνο που θα βάζει πάντοτε για μας, τον πήχη. Εκείνοι, με δάκρυ και δουλειά πολλή, έγραψαν ιστορία δύναμης, τόλμης, πίστης και αντοχής.

Η μεγαλύτερη τιμή λοιπόν, που όλοι εμείς οι νεώτεροι γόνοι τους, οφείλουμε στην ιστορία τη δική τους, τη μνήμη τους και την ασταμάτητη δημιουργική τους φλέβα, είναι να πάμε, να προχωρήσουμε ενωμένοι και ομόψυχοι, παραπέρα και παραπάνω τα δικά τους βήματα και τα δικά τους αξιώματα, αντίστοιχα».

Παναγιώτης Χωλόπουλος, τραγουδιστής: Η ιστορία της γιαγιάς που σώθηκε κρατώντας την εικόνα της Παναγιάς

Ένας από τους πιο αγαπητούς τραγουδιστές της νεολαίας (και κυρίως της ποντιακής νεολαίας), είναι ο Παναγιώτης Χωλόπουλος. Ο ίδιος στέλνει το δικό του μήνυμα στο Newsbomb.gr για τα 102 χρόνια της γενοκτονίας. Συγκεκριμένα λέει,

«19η Μαΐου ημέρα μνήμης, ημέρα που δεν θα ξεχάσει κανένας από εμάς τους Ποντίους.

102 χρόνια μετά και ακόμα συζητάμε εάν ήταν γενοκτονία ο αφανισμός ενός ολοκλήρου γένους,102 χρόνια μετά φυσικά δεν μπορούμε να πάμε παρακάτω εάν δεν αναγνωριστεί η κτηνωδία εκείνης της εποχής,102 χρόνια μετά και εμείς δεν πρόκειται να ξεχάσουμε γιατί ο καθένας από εμάς έχει χάσει κάτι, έχει ακούσει μια ιστορία από την γιαγιά που κατάφερε να φτάσει ζωντανή με μια εικόνα της Παναγιάς στα χέρια, με την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. 102 χρόνια μετά και εμείς ποτέ ΔΕΝ ΘΑ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ»


Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.