Τρίτη 22 Ιουλίου 2025

Η Επιχείρηση “Νίκη” , Κύπρος 1974 Οι πεσόντες και οι αγνοούμενοι Καταδρομείς της Επιχείρησης "Νίκη" , Κύπρος 21-22 Ιουλίου 1974

 


Θεοφάνης Μαλκίδης

Οι πεσόντες και οι αγνοούμενοι Καταδρομείς της Επιχείρησης "Νίκη" , Κύπρος 21-22 Ιουλίου 1974 και οι δύο Εβρίτες ήρωες !

 

Η τουρκική εισβολή στην Κύπρο βρισκόταν σε εξέλιξη και οι στην Αθήνα το στρατιωτικό καθεστώς ήταν εξαφανισμένο, και πολιτικά, αλλά και επιχειρησιακά χωρίς καμία διάθεση  να συγκρουστεί με τον εισβολέα. Από τις λίγες πράξεις που έγιναν τις πρώτες ώρες εξέλιξης του «Αττίλα» ήταν η  Επιχείρηση «Νίκη» ,   η αερομεταφορά καταδρομέων στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας   την 21η προς τη 22α Ιουλίου 1974.

Τα αεροσκάφη, που απογειώθηκαν από τη Σούδα της Κρήτης, ήταν είκοσι Nord 2501 Nor-atlas και δέκα C-47 Dakota και  μετέφεραν καταδρομείς με πλήρη οπλισμό. Δεν κατάφεραν όλα να απογειωθούν, όπως και όσα έφτασαν στην Κύπρο και ειδικότερα  στο αεροδρόμιο Λευκωσίας, αφού κατόρθωσαν να ξεφύγουν από τα τουρκικά πυρά, έγιναν στόχος φίλιων  πυρών, εφόσον εκλήφθηκαν κατά λάθος ως εχθρικά. Έτσι καταρρίφθηκε το ένα αεροσκάφος, με συνέπεια να βρουν φρικτό θάνατο όλοι οι επιβαίνοντες σ’ αυτό, πλην ενός, του Καταδρομέα Ζαφειρίου.

Εικοσιεπτά καταδρομείς και τέσσερις ιπτάμενοι της πολεμικής αεροπορίας καθώς και δύο καταδρομείς από άλλο αεροσκάφος, έχασαν την ζωή τους την αποφράδα εκείνη νύχτα.

Οι Έλληνες φονευθέντες  που επέβαιναν στο  ΝORATLAS 52-133 «NIKH 4», το οποίο ήταν θαμμένο μέχρι το 2016 (!), μαζί με τους ήρωες,    ήταν οι εξής:



 

ΦΟΝΕΥΘΕΝΤΕΣ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ Παναγόπουλος Βασίλειος, Συμεωνίδης Γεώργιος, Άνθιμος Ηλίας, Δάβαρης Γεώργιος

 

ΦΟΝΕΥΘΕΝΤΕΣ ΚΑΤΑΔΡΟΜΕΙΣ Α’ ΜΟΙΡΑ ΚΑΤΑΔΡΟΜΩΝ

Τσαμκιράνης Δημήτριος, Καβραχωριανός Νικόλαος, Τσιλιβάκης Στέφανος, Τσάκωνας Ευάγγελος, Χριστόπουλος Αθανάσιος, Αναστασόπουλος Ανδρέας, Γιαννακάκης Κοσμάς, Γιαννάκος Στέφανος, Γιαννόπουλος Παναγιώτης, Δαλαμάγκας Ηλίας, Ζησιμόπουλος Ανδρέας, Ηλίας Κωνσταντίνος, Κασιμάκης Σωτήριος, Κατερός Κωνσταντίνος, Κουρούνης Σωτήριος, Λίγδης Χρήστος, Δοϊτσίδης Χριστόδουλος, Μανιάτης Σπυρίδων, Μονιάς Αιμίλιος, Μπαρώτας Κωνσταντίνος, Νάκος Γεώργιος, Πρινιανάκης Στυλιανός, Σιορώκος Δημήτριος, Σκιαδαρέσης Νικόλαος, Τζούρας Σωτήριος, Τούλης Ηλίας, Χατζόπουλος Χρήστος

ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΘΕΙΣ ΚΑΤΑΔΡΟΜΕΑΣ Ζαφειρίου Αθανάσιος (Μοναδικός επιζήσας).

Στην επιχείρηση «Νίκη» συμμετείχαν και δύο καταγόμενοι από τον Έβρο καταδρομείς, ο Χριστόδουλος Δοιτσίδης o οποίος είναι ακόμη αγνοούμενος και ο Χρήστος  Χατζόπουλος του οποίου η κηδεία είχε γίνει το καλοκαίρι του 2016.

Ο Χριστόδουλος Δοϊτσίδης γεννήθηκε το 1954 στην Καρωτή Διδυμοτείχου Έβρου και σπούδασε χορό στη Σχολή της Δόρας Στράτου στην Αθήνα, ενώ παράλληλα εργαζόταν ως υδραυλικός.

Στις 23 Απριλίου 1974, γιορτή του Αγίου Γεωργίου, πολιούχου της Καρωτής, χόρεψε στο χωριό του με το συγκρότημα της Δόρας Στράτου και τρεις μέρες μετά κατατάχτηκε ως στο Σώμα Καταδρομών στο Μεγάλο Πεύκο.

Συνέχισε την εκπαίδευσή του στη Ρεντίνα και ύστερα στη Σούδα της Κρήτης.

Στις 22 Ιουλίου 1974, μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, στάλθηκε εκεί μαζί με άλλους συναδέλφους του για την υπεράσπισή της, αλλά καταρρίφθηκε το αεροπλάνο που τους μετέφερε και πέρασε στην αθανασία σε ηλικία μόλις είκοσι ετών, χωρίς όμως μέχρι σήμερα να έχει γίνει ταυτοποίηση των οστών του.

 

Ο Χρήστος Χατζόπουλος γεννήθηκε στο Ελαφοχώρι Διδυμοτείχου του νομού Έβρου το 1952 και φοίτησε εκεί στο Δημοτικό Σχολείο και στη συνέχεια στο εξετάξιο Γυμνάσιο Διδυμοτείχου.

Διαθέτοντας αξιόλογα αθλητικά προσόντα, υπήρξε αθλητής και ποδοσφαιριστής και πέτυχε να εισαχθεί στη Γυμναστική Ακαδημία.

Στις 26 Απριλίου 1974 κατατάχθηκε ως στο Σώμα Καταδρομών στο Μεγάλο Πεύκο, ενώ συνέχισε την εκπαίδευσή του στη Ρεντίνα και ύστερα στη Σούδα της Κρήτης.

Στις 22 Ιουλίου 1974, μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, στάλθηκε εκεί μαζί με άλλους συναδέλφους του για την υπεράσπισή της, αλλά καταρρίφθηκε το αεροπλάνο που τους μετέφερε και πέρασε στην αθανασία σε ηλικία μόλις εικοσιδύο χρόνων.