Η Κυπριακή Δημοκρατία και ο κυπριακός Ελληνισμός σάς ευχαριστεί, σάς ευγνωμονεί και σάς αποδίδει τις πρέπουσες τιμές ως ήρωες της πατρίδας, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, μιλώντας τη Δευτέρα, στη Λευκωσία, κατά την τελετή επαναπατρισμού των οστών 16 Ελλαδιτών ηρώων της ΕΛΔΥΚ που έπεσαν κατά την τουρκική εισβολή του 1974.
«Η θυσία σας, ανάμεσα σε πολλά άλλα, στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα ενότητας, σύμπνοιας και κοινού οράματος», ανέφερε.
Στον επιμνημόσυνο λόγο στην τελετή που έγινε στον ιερό ναό Της του Θεού Σοφίας, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι η θυσία τους αποτελεί υπέρτατη τιμή για την πατρίδα μας που τα χώματά της είναι ποτισμένα από το αίμα και τον ιδρώτα των αγώνων των αδελφών μας. «Είναι τιμή μας που η ΕΛΔΥΚ, από την πρώτη στιγμή της παρουσίας της στην Κυπριακή Δημοκρατία μέχρι και σήμερα στέκεται ακλόνητη και σταθερή, ενισχύοντας καταλυτικά την ασφάλεια και την αμυντική μας θωράκιση», σημείωσε.
Μόλις χθες, σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, 20 Ιουλίου 2025, μάς ξύπνησαν και πάλι οι σειρήνες της εισβολής του 1974. Σαν χθες, ανέφερε, πριν 50 και πλέον χρόνια, λίγες μέρες μετά το προδοτικό πραξικόπημα, η Τουρκία άδραξε την ευκαιρία και με το πρόσχημα της εγγυήτριας δύναμης εισέβαλε στην Κύπρο, υλοποιώντας διαχρονικούς στόχους και σκορπώντας τον θάνατο και την καταστροφή.
Δυστυχώς, είπε, η ΕΛΔΥΚ ήταν ένας από τους πρώτους και βασικούς στόχους των Τούρκων εισβολέων και οι δυνάμεις της μέχρι ακόμα και τη δεύτερη φάση της εισβολής χτυπήθηκαν ανελέητα. «Οι Τούρκοι γνώριζαν πολύ καλά τη δύναμη, την άρτια εκπαίδευση και την αποτελεσματικότητα των Σωμάτων της ΕΛΔΥΚ και ήταν πρώτιστος στόχος η εξόντωση και η εξολόθρευσή της», επεσήμανε.
Σήμερα, δήλωσε, βρισκόμαστε όλοι εδώ, για να κηδεύσουμε και να τιμήσουμε 16 αδελφούς μας Έλληνες στρατιώτες της ΕΛΔΥΚ, οι οποίοι άφησαν την τελευταία τους πνοή στο πεδίο της μάχης. «Τα ονόματά τους, ήδη, γράφτηκαν στην Ιστορία και στον μακρύ κατάλογο των ηρωικώς και ενδόξως πεσόντων των εθνικών μας αγώνων. Όλοι, νέοι άνθρωποι, κατά το πλείστο εικοσάχρονοι, έπεσαν εν ώρα καθήκοντος και τίμησαν την καταγωγή και το έθνος τους», επεσήμανε.
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης διάβασε τα ονόματα όλων: Ανδριτσόπουλος Ελευθέριος του Ιωάννη, Νικητόπουλος Λάμπρος του Ηλία, Κουτρούλης Στέφανος του Νικολάου, Ξένος Θεόδωρος του Γεωργίου, Τσουκαλάς Νικόλαος του Δημητρίου, Ελευθερόπουλος Θεμιστοκλής του Κωνσταντίνου, Γιαννέλος Δημήτριος του Απόστολου, Βολακάκης Μάριος του Γρηγορίου, Ρούσης Γεώργιος του Τρύφωνα,Κρητικός Νικόλαος του Θεοδοσίου, Παπαλάμπρου Βασίλειος του Δημητρίου, Ρούσης Σεραφείμ του Λάμπρου, Τσιτιρίδης Κωνσταντίνος του Ιωάννη, Κουκουλάρης Χρίστος του Κωνσταντίνου, Παπαλαμπρίδης Γεώργιος του Στέφανου, και Χαραλαμπίδης Θεόδωρος του Ιορδάνου.
Αναμετρήθηκαν, ανέφερε, με την ιστορία και φάνηκαν αντάξιοι της αποστολής τους. «Η Κύπρος και ο απανταχού Ελληνισμός τους τιμά και τους αποδίδει τις πρέπουσες τιμές, όπως ακριβώς αρμόζει σε πεσόντες ήρωες της πατρίδας. Επιτέλεσαν το καθήκον τους στο έπακρον και η Κυπριακή Δημοκρατία τους ευγνωμονεί και αναγνωρίζει την προσφορά τους», επεσήμανε.
Όπως αναγνωρίζει, συνέχισε, απευθυνόμενος στους παρευρισκόμενους συγγενείς, και τις δικές σας θυσίες, εσάς που κληθήκατε να σηκώσετε το ατέρμονο βάρος της απώλειας, εσάς τους ήρωες της ζωής που συνεχίσατε τον αγώνα μέσα στον δυσβάσταχτο πόνο του χαμού και της θυσίας των αγαπημένων σας. Και, ναι, δικαιούστε να νιώθετε περήφανοι για την παρακαταθήκη και το βαρύ και τιμημένο όνομα που σας κληροδότησαν.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι αντλούμε καθημερινά δύναμη από τις θυσίες των ηρώων της πατρίδας μας, των ηρώων του έθνους, από κάθε συμπολίτη και Ελλαδίτη αδελφό που προσέφερε τις υπηρεσίες του, για να υπάρχει σήμερα η Κυπριακή Δημοκρατία. Το χρωστάμε στους οπλίτες και αξιωματικούς της ΕΛΔΥΚ που τιμούμε σήμερα που προσέφεραν ό,τι πιο πολύτιμο είχαν, την ίδια τους τη ζωή, για να σώσουν αυτόν τον τόπο από την υποδούλωση, την καταστροφή και τον αφανισμό, σημείωσε.
Ανέφερε, ακόμη, ότι η Αθήνα, η Μεσσηνία, η Χαλκιδική, η Ηλεία, η Φθιώτιδα, η Κρήτη, τα Γιαννιτσά, η Καστοριά, τα Ιωάννινα και η Έδεσσα, σήμερα, εδώ σε αυτόν τον Ναό, σμίγουν με τα ηρωικά χώματα της Κύπρου και στέλνουν το μήνυμα του κοινού αγώνα μέχρι την ευλογημένη ώρα της απελευθέρωσης.
«Σήμερα ένα μέρος από αυτούς τους ήρωες επιστρέφουν στην αγκαλιά της μάνας Ελλάδας. Δεν επιστρέφουν όμως ως σκιές, δεν επιστρέφουν ως άψυχα λείψανα, επιστρέφουν ως φλόγα, ως σύμβολα τιμής, ως η ζωντανή απόδειξη πως η ελληνική ψυχή δεν λυγίζει , δεν υποχωρεί, δεν λησμονεί», δήλωσε ο Αθανάσιος Δαβάκης, Υφυπουργός Άμυνας της Ελλάδας.
Στο δικό του επιμνημόσυνο λόγο ανέφερε ότι αυτά τα αγιασμένα κόκκαλα μπροστά μας είναι που κράτησαν ζωντανό το όραμα μιας ελεύθερης Κύπρου, που δεν λιγοψύχησαν μπροστά στον όλεθρο, που δεν υπολόγισαν τον θάνατο, που έπεσαν υπερασπιζόμενοι την τιμή του έθνους, διχασμένου τότε, αλλά όχι νικημένου.
Οι στρατιώτες, οι έφεδροι, οι αεροπόροι, οι ναυτικοί που έδωσαν το παρόν τότε, στην πιο τραγική ιστορία της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, επιστρέφουν σήμερα μέσα σε δάκρυα σιωπής, αλλά και μεγάλης περηφάνειας, πρόσθεσε.
Η πατρίδα, επεσήμανε, δεν τους ξέχασε, έστω κι αργά τους αναγνώρισε, τους ταυτοποίησε, τους τίμησε – όσο μπορεί να τους τιμήσει – και τώρα τους δέχεται ξανά για ν’ αναπαυθούν στο χώμα που τους γέννησε, που τους δίδαξε τί θα πει ελευθερία, τιμή και χρέος.
«Δεν αρκεί μόνο αυτή η τελετή. Δεν αρκεί η σημαία, ο ύπνος, η παρουσία. Το πραγματικό χρέος αρχίζει μετά. Να μην ξεχαστούν, να γίνουν παιδεία, να γίνουν μνήμη ζωντανή. Να διδάσκονται στα σχολεία, στα στρατόπεδα, στα σπίτια μας. Όχι ως μια θλιβερή ήττα, αλλά ως μαρτυρία θάρρους, αυταπάρνησης και ενότητας», ανέφερε.
Ο κ. Δαβάκης είπε ότι από την Πάφο μέχρι τον Έβρο και από την Καρπασία μέχρι την δική του πατρίδα, την Μάνη, το μήνυμα είναι ένα: «ο ελληνισμός όσες φορές κι αν γονατίσει, πάντα σηκώνεται. Και όσοι πέφτουν για την πατρίδα μας, ποτέ δεν πεθαίνουν».
Η Κύπρος μπορεί να είναι ακόμα ακρωτηριασμένη και να πονά, πρόσθεσε, αλλά μέσα από αυτόν τον πόνο φυτρώνει η δύναμη και μέσα από το χώμα που σκεπάζει τα ιερά τους κόκκαλα θεριεύει η μνήμη και το χρέος.
Ο Έλληνας Υφυπουργός αναφέρθηκε στην γνωριμία του σήμερα με την κόρη «ενός ανθρώπου που δεν μπόρεσε να την ακολουθήσει σε ολόκληρη τη ζωής». Ως πατέρας κόρης ο ίδιος, είπε, μπορεί – όσο γίνεται - να καταλάβει πώς είναι να μεγαλώνει μια κόρη χωρίς την σκιά του πατέρα, πώς είναι να αισθάνεσαι ότι λείπει αυτός που σε έφερε στη ζωή.
«Ό,τι κι αν συμβεί είναι βέβαιο πως αυτό το κενό δεν μπορεί να αναπληρωθεί». Αυτό που μπορεί να αναπληρωθεί, είπε, είναι η παρηγοριά ότι ο πατέρας της, ο αδερφός, ο γονιός, ο συγγενής, έπεσε για ένα ιδανικό, όπως εμείς οι Έλληνες ξέρουμε να πεθαίνουμε.
Η πατρίδα οφείλει να κάνει κι άλλα γι’ αυτούς τους ανθρώπους, που είναι η ιστορική συνέχεια αυτών που σήμερα τιμούμε, σημείωσε ο κ. Δαβάκης.
Της λειτουργίας στον ιερό ναό Της του Θεού Σοφία προέστη ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος και παρέστησαν η Πρόεδρος της Βουλής, Υπουργοί της Κυβέρνησης, εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων, της στρατιωτικής ηγεσίας και συγγενείς των 16 Ελλαδιτών, 10 από τους οποίους θάφτηκαν μετά στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας ενώ τα οστά των 6 θα επαναπατριστούν στην Ελλάδα για ταφή.
«Είναι μεγάλη η υπερηφάνεια και η συγκίνηση να αποτίνει κανείς φόρο τιμής σε ήρωες της πατρίδας, σε ανθρώπους που έδωσαν την ίδια τη ζωή τους, προασπιζόμενοι την ελευθερία και την ακεραιότητά της. Πόσο μάλλον, όταν οι τιμώμενοι είναι αδέλφια μας Έλληνες, στρατιώτες της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου, οι οποίοι βρέθηκαν στην Κύπρο για να υπηρετήσουν τη θητεία τους, να ενισχύσουν το στράτευμα και την αμυντική θωράκιση της Κύπρου απέναντι σε κάθε επίδοξο εισβολέα που θα απειλούσε τα ελληνικά της χώματα», είπε εισαγωγικά στην ομιλία του ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η σημερινή σεμνή τελετή σφραγίζει τους διαχρονικούς, χιλιόχρονους και ακατάλυτους δεσμούς της Ελλάδας και της Κύπρου, «το όμαιμον, το ομόγλωσσον το ομόθρησκον και ομότροπον», το κοινό μας αίμα, την κοινή μας γλώσσα, την κοινή μας πίστη, τον κοινό μας πολιτισμό.
Αναλογίζομαι τους κοινούς εθνικούς μας αγώνες από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας. Αναλογίζομαι όλους τους ιστορικούς σταθμούς που επιβεβαίωσαν τους δεσμούς μας, που Ελλαδίτες αδελφοί μας έτρεχαν να ελευθερώσουν ή να προστατέψουν την Κύπρο και που Κύπριοι έτρεχαν να ενταχθούν εθελοντικά, κρυφά ή φανερά, σε κάθε εθνική πρόκληση, μάχη και εκστρατεία της Μητέρας Ελλάδας. Χιλιάδες οι νεκροί Ελλαδιτών και Ελληνοκυπρίων που πολέμησαν στα ίδια χαρακώματα, στα ίδια μετερίζια, πλάι πλάι, ως αδέλφια, ενωμένοι και αχώριστοι.
Αποτελεί υπέρτατη τιμή για την πατρίδα μας που τα χώματά της είναι ποτισμένα από το αίμα και τον ιδρώτα των αγώνων των αδελφών μας. Είναι τιμή μας, που η Ελληνική Δύναμη Κύπρου, από την πρώτη στιγμή της παρουσίας της στην Κυπριακή Δημοκρατία μέχρι και σήμερα στέκεται ακλόνητη και σταθερή, ενισχύοντας καταλυτικά την ασφάλεια και την αμυντική μας θωράκιση.
Από την πρώτη στιγμή της άφιξης ελληνικών δυνάμεων στην Κύπρο, το 1960, οι Έλληνες αξιωματικοί και στρατιώτες απέδειξαν το άξιο της καταγωγής τους. Τόσο κατά την τουρκοανταρσία του 1963-‘64 όσο και κατά την τουρκική εισβολή του 1974, έλαβαν μέρος σε επικές μάχες, έφεραν εις πέρας δύσκολες αποστολές και κέρδισαν τον θαυμασμό ολόκληρου του Ελληνισμού και όχι μόνο. Η ανδρεία τους ήταν απαράμιλλη και πρωτοφανής. Ο γνήσιος και αγνός πατριωτισμός των «ελδυκαρέων» έγραψε και γράφει ακόμα ιστορία, και οι θυσίες και οι αγώνες τους αποτελούν τεράστια παρακαταθήκη στον απανταχού Ελληνισμό. Τιμημένα, λοιπόν, τα χώματα της Κύπρου που ποτίστηκαν από το αίμα τους και δέχθηκαν τα λείψανά τους. Τιμημένοι και ευγνώμονες είμαστε όλοι εμείς απέναντι στη θυσία, τους αγώνες και τις υπηρεσίες κάθε Ελλαδίτη στρατιώτη.
Η Κυπριακή Δημοκρατία και ο Κυπριακός Ελληνισμός σάς ευχαριστεί, σας ευγνωμονεί και σας αποδίδει τις πρέπουσες τιμές ως ήρωες της πατρίδας. Η θυσία σας, ανάμεσα σε πολλά άλλα, στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα ενότητας, σύμπνοιας και κοινού οράματος.
Μόλις χθες, 20 Ιουλίου 2025, μας ξύπνησαν και πάλι οι σειρήνες της εισβολής του 1974. Σαν χθες, πριν 50 και πλέον χρόνια, λίγες μέρες μετά το προδοτικό πραξικόπημα, η Τουρκία άδραξε την ευκαιρία και με το πρόσχημα της εγγυήτριας δύναμης εισέβαλε στην Κύπρο, υλοποιώντας διαχρονικούς στόχους και σκορπώντας τον θάνατο και την καταστροφή.
Δυστυχώς, η Ελληνική Δύναμη Κύπρου ήταν ένας από τους πρώτους και βασικούς στόχους των Τούρκων εισβολέων και οι δυνάμεις της μέχρι ακόμα και τη δεύτερη φάση της εισβολής χτυπήθηκαν ανελέητα.
Διαβάστε επίσης: Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Το τείχος της κατοχής δεν είναι αδιαπέραστο
Οι Τούρκοι γνώριζαν πολύ καλά τη δύναμη, την άρτια εκπαίδευση και την αποτελεσματικότητα των Σωμάτων της ΕΛΔΥΚ και ήταν πρώτιστος στόχος η εξόντωση και η εξολόθρευσή της. Από το πρώτο σφυροκόπημα του στρατοπέδου, όλοι οι «ελδυκαρέοι» έλαβαν τις θέσεις τους και απέδειξαν ότι ήταν έτοιμοι από καιρό. Ανασυντάχθηκαν, επάνδρωσαν τις θέσεις τους και αντιμετώπισαν τον εισβολέα. Οι μάχες ήταν, δυστυχώς, άνισες, η αριθμητική διαφορά μεγάλη.
Ωστόσο, κανένας δεν λιποψύχησε κανένας δεν εγκατέλειψε. Μέχρι που το στρατόπεδο και ο χώρος γύρω από αυτό καταλήφθηκε από τις τουρκικές δυνάμεις και αρκετοί είτε έπεσαν μαχόμενοι είτε εγκλωβίστηκαν, με την τύχη τους να αγνοείται.
Σήμερα βρισκόμαστε όλοι εδώ για να κηδεύσουμε και να τιμήσουμε 16 αδελφούς μας Έλληνες στρατιώτες της ΕΛΔΥΚ, οι οποίοι άφησαν την τελευταία τους πνοή στο πεδίο της μάχης κατά την τουρκική εισβολή του 1974. Τα ονόματά τους, ήδη, γράφτηκαν στην Ιστορία και στον μακρύ κατάλογο των ηρωικώς και ενδόξως πεσόντων των εθνικών μας αγώνων. Όλοι, νέοι άνθρωποι, κατά το πλείστο εικοσάχρονοι, έπεσαν εν ώρα καθήκοντος και τίμησαν την καταγωγή και το έθνος τους.
αναμετρήθηκαν με την ιστορία και φάνηκαν αντάξιοι της αποστολής τους. Η Κύπρος και ο απανταχού Ελληνισμός τους τιμά και τους αποδίδει τις πρέπουσες τιμές, όπως ακριβώς αρμόζει σε πεσόντες ήρωες της πατρίδας. Επιτέλεσαν το καθήκον τους στο έπακρον και η Κυπριακή Δημοκρατία τους ευγνωμονεί και αναγνωρίζει την προσφορά τους. Όπως αναγνωρίζει και τις δικές σας θυσίες, εσάς που κληθήκατε να σηκώσετε το ατέρμονο βάρος της απώλειας, εσάς τους ήρωες της ζωής που συνεχίσατε τον αγώνα μέσα στον δυσβάσταχτο πόνο του χαμού και της θυσίας των αγαπημένων σας. Και, ναι, δικαιούστε να νιώθετε περήφανοι για την παρακαταθήκη και το βαρύ και τιμημένο όνομα που σας κληροδότησαν.
Αντλούμε καθημερινά δύναμη από τις θυσίες των ηρώων της πατρίδας μας, των ηρώων του Έθνους, από κάθε συμπολίτη και Ελλαδίτη αδελφό μας που πρόσφερε τις υπηρεσίες του για να υπάρχει σήμερα η Κυπριακή Δημοκρατία. Το χρωστάμε στους οπλίτες και αξιωματικούς της ΕΛΔΥΚ που τιμούμε σήμερα που πρόσφεραν ό,τι πιο πολύτιμο είχαν, την ίδια τους τη ζωή, για να σώσουν αυτόν τον τόπο από την υποδούλωση, την καταστροφή και τον αφανισμό.
Η Αθήνα, η Μεσσηνία, η Χαλκιδική, η Ηλεία, η Φθιώτιδα, η Κρήτη, τα Γιαννιτσά, η Καστοριά, τα Ιωάννινα και η Έδεσσα, σήμερα, εδώ σε αυτό τον Ναό, σμίγουν με τα ηρωικά χώματα της Κύπρου και στέλνουν το μήνυμα του κοινού αγώνα μέχρι την ευλογημένη ώρα της απελευθέρωσης.
Αιώνια να είναι η μνήμη όλων των πεσόντων που μνημονεύουμε σήμερα. Η Κυπριακή Δημοκρατία και ο Κυπριακός Ελληνισμός σας εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους και θα σας μνημονεύουν αιώνια ως ήρωες της πατρίδας και του Ελληνισμού.
Αθάνατοι.
Πηγή: https://www.sigmalive.com/news/greece/1282783/epanapatrizontai-ta-osta-16-elladitwn-pesonton-toy-1974?fbclid=IwY2xjawLsOO5leHRuA2FlbQIxMQABHmrRzduN4wV0QyYqsuN1NZaXaX_XqpAj1i8y4XFGG6QnxQM_py0Joj2rDj4w_aem_oh5CgMDNPDLf3s_zccB11A